واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: درمان اعتياد، ويژة زنان
لینک موضوع
مرجان قندي
اعتياد بلايي خانمانسوز و آفت اجتماعي است كه موجب محدود شدن فعاليتهاي فكري و جسمي در مبتلايان ميشود. پديدة شوم اعتياد سد بزرگي در برابر پيشرفت اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كشورها بهشمار ميآيد. در كشور ما نيز اعتياد يكي از معضلات جدي نظام سلامت محسوب ميشود و درمان معتادان و پيشگيري از ابتلاي ساير افراد جامعه امري ضروري است. افتتاح مركز شهيد ذوالفقاري، نخستين مركز دولتي درمان سرپايي اعتياد ويژة زنان، بيترديد گامي مثبت در جهت درمان و بازپروري معتادان زن است.
دكتر سعيد صفاتيان، مديركل درمان و بازتواني ستاد مبارزه با مواد مخدر، در مراسم افتتاح اين مركز، مقابله و پيشگيري و درمان را راههاي اصلي مبارزه با مواد مخدر دانست و گفت: «با تصويب سياستهاي كلان نظام در حوزة مبارزه با مواد مخدر، دستگاهها به خطمشي ثابت رسيدهاند و قانون مبارزه با مواد مخدر در حال تغيير است، بهطوريكه هفتة گذشته، پيشنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر، مبني بر جلوگيري از رفتن معتادان به زندانها و هدايت آنها به مراكز درماني، از سوي قوة قضاييه پذيرفته شد.»
وي بودجة اختصاصيافته به درمان اعتياد را در سال جاري مناسب دانست و افزود: «با توجه به حجم بالاي معتادان كشور، بهويژه معتادان تزريقي، و نيز جوان بودن جامعه، بايد برنامة خاصي در حوزة پيشگيري تدوين شود. اگرچه، اعتياد از نظر قانوني جرم محسوب ميشود، اما تلاش ميكنيم كه برنامههاي حمايت از درمان معتادان را تقويت كنيم.»
وي تأكيد كرد: «در حوزة درمان، شرايط بسيار نامطلوب است و سياست اصلي راهاندازي مراكز درماني براي معتادان است. چرا كه بودجة حوزة درمان اعتياد، در 1385، سهونيم برابر شده و برنامههايي در زمينة راهاندازي مراكز ترك اعتياد سريع (DIC)، مراكز متادون درماني (MMT)، كلينيكهاي مثلثي، مراكز مشاوره و مركز درماني ويژة زنان از برنامههاي كلان كشوري است كه اميدواريم با اجراي آنها، در حوزة درمان، پوشش مناسبي براي معتادان تزريقي در كشور داشته باشيم.»
صفاتيان با اشاره به مشكلات درماني زنان معتاد گفت: «از سال آينده، با همكاري سازمان بهزيستي و شهرداري، برنامههاي حمايتي خاصي در زمينة حرفهآموزي زنان معتاد در كشور اجرا ميشود كه براي آنها، دورههاي كوتاهمدت 10 روزه، 3 ماهه و 6 ماهة اشتغال فراهم ميشود. همچنين افزايش حمايتهاي اجتماعي نظير توانبخشي، بهبود وضعيت زنان در زندانها و كاهش ورود معتادان به زندانها و افزايش مراكز درماني با همكاري ساير ارگانها از ديگر برنامههاي حوزة درمان ستاد مبارزه با موادمخدر است.»
دكتر محمد نفريه، رئيس سازمان بهزيستي استان تهران، مركز شهيد ذوالفقاري را بهترين مركز در حوزة درمان اعتياد زنان دانست و افزود: «راهاندازي يك مركز ترك اعتياد سريع ويژة زنان و يك مركز نگهداري زنان معتاد از ديگر مصوبات هيئت دولت بوده است كه در زمينة راهاندازي مركز اول با يكي از پزشكان زن متخصص و در خصوص مركز دوم با مركز "تولد دوباره" طرف قرارداد شدهايم.»
وي با بيان اين مطلب كه آمار دقيقي از تعداد زنان معتاد در كشور وجود ندارد، گفت: «سال گذشته 21 هزار معتاد تحت پوشش مراكز دولتي و غيردولتي قرار گرفتند كه 176 نفر آنها زن بودند.»
رئيس سازمان بهزيستي استان تهران از بهرهبرداري مركز ترك اعتياد سريع ويژة زنان در تهران و مركز نگهداري معتادان در شهريار تا پايان سال جاري خبر داد.
فقر، بيكاري، مهاجرت، كسب سود از طريق تهيه و فروش موادمخدر، در دسترس بودن مواد و رفاه بيش از حد افراد از عوامل اقتصادي مؤثر در گرايش به اعتياد است. ضمن اينكه، كمسوادي و بيسوادي، ناآگاهي از مضرات مواد مخدر و تبليغات سوء در مؤثر و مفيد بودن استعمال ترياك ازجمله عوامل فرهنگي گرايش به آن است. متأسفانه فقر و بيكاري، ويراني خانواده و فقدان محبت و عاطفه زمينة مساعدي را براي اعتياد به مواد مخدر و الكليسم فراهم ميآورد، چرا كه استفاده از مواد آثاري همچون تسكين و آرامش دارد و شخص را منگ و بيحال ميكند، بنابراين افرادي كه دچار مشكلات جسمي، خستگي جسمي و فكري هستند و يا اينكه مضطرب و بيقرارند و يا به نحوي دچار بياعتمادي به محيط و آيندهاند و مأيوس و افسردهاند، بهراحتي به سمت مصرف مواد مخدر گرايش پيدا ميكنند. غافل از اينكه مصرف مواد، گرچه احساس خوشحالي، سردي و بيقراري و مسخ شدن دارد، باعث كاهش اشتها و كموزني، نامتعادل شدن بدن فرد معتاد، بدبختي و سقوط ارزشهاي اخلاقي ميشود. معتاد نهتنها باعث مرگ خود ميشود، بلكه به خانوادهاش و جامعه نيز آسيب ميرساند.
معتاد به دست خويش، خانوادهاش را قرباني ميكند. چرا كه، پدر و مادر معتاد نيازهاي جسمي، روحي و عاطفي فرزندانشان را ناديده ميگيرند و زمينه را براي اعتياد آنها فراهم ميكنند و به دست خود جگرگوشههايشان را به دامن پليد اعتياد ميكشانند. صحبتهاي ناهيد 25 ساله گواهي بر اين مدعاست: «من در خانوادهاي معتاد متولد شدم و بيماري اعتياد هميشه همراه خانوادة من بود. خلأهاي عاطفي و كمبود محبت و احساس آرامشي كه با مصرف مواد مخدر داشتم، باعث شد كه از 10 سالگي شروع به كشيدن سيگار كنم و به مرور زمان، پردة حجب و حيا كنار رفت و من ديدم كه در كنار خانواده نشستهام و مواد مصرف ميكنم. بهطوريكه مصرف مواد مخدر جزئي از زندگيام شده بود و در زمان مصرف و نشئگي، بهنظر من قشنگترين و بهترين چيزي بود كه داشتم، اما به مرور زمان متوجه اشتباه بزرگي شدم كه مرتكب شده بودم.
من در اثر مصرف مواد همهچيزم را از دست دادم حتي داشتههاي معنوي و خدا را. من خود واقعيام را هم گم كرده بودم. با مصرف مواد هميشه يك ماسك روي صورتم ميزدم و يك شخصيت كاذب براي خودم درست كرده بودم. اما بعد از 10 سال فهميدم كه اشتباه كردم، بيماري اعتياد خيلي وحشتناك است. من 10 سال تخريب داشتم، درد داشتم و بهعنوان يك زن با مشكلات زيادي مواجه بودم، بارها و بارها ترك كردم چه در زندان و چه در خانه، اما شكست خوردم. خوشبختانه، بعد از ترك مادرم، من هم توانستم ترك كنم و دو سال است كه پاكم. بهرغم اينكه مشكلات زيادي از نظر اجتماعي و خانوادگي دارم، به سمت مصرف مواد مخدر نرفتم، چرا كه اين مشكلات هميشه همراه من بوده و هست، ولي من با مصرف مواد آنها را نميديدم. حال كه اعتيادم را ترك كردهام مشكلات را ميبينم و سعي ميكنم كه آنها را حل كنم، نه اينكه از آنها فرار كنم. زماني كه مشكلات و سختيها بر من غلبه ميكند، دعا ميكنم و از خدا ميخواهم كه كمكم كند، همانطوري كه زماني كه معتاد بودم خداوند دستهاي گرمش را بر شانههاي سرد من گذاشت و هدايتم كرد. البته به همة معتادان كمك كند تا بتوانند ترك كنند. به اميد روزي كه هيچ معتادي از درد اعتياد نميرد، چون پدرم قرباني موادمخدر شد.»
وي در خصوص ترك اعتياد و دوري از مواد در مدت دو سال گذشته گفت: «من با ترك اعتيادم، خودم را پيدا كردم، دوست نداشتم كه شخصيت كاذب داشته باشم، در اجتماع و خانواده ترور شخصيتي شوم و به چشم معتاد به من نگاه شود. ميخواستم آن شخصيتي را كه يك زن در اجتماع دارد، داشته باشم و امروز با ترك اعتيادم، ارزش خود را بهعنوان يك زن يافتهام.»
وي افزود: «من زماني بهخاطر معتاد بودن، زندگيام سرشار از آشفتگي بود و با مشكلات زيادي روبهرو بودم. اما امروز پاكم و نميخواهم انگ آن روزهاي تلخ را تا پايان زندگيام يدك بكشم. انسان جايزالخطاست و گاهي راه خطا ميرود. ميخواهم مرا به چشم يك انسان ببينند. از مسئولان تقاضا دارم از افرادي نظير من كه زماني با بيماري اعتياد دست به گريبان بودهاند حمايت كنند تا بتوانيم در اجتماع، روية اخلاقي شايستة يك زن را داشته باشيم.»
هرگز نبايد فكر كنيم كه اعتياد بيمارياي است كه گريبانگير ما نخواهد شد، اعتمادبهنفس بيش از حد نيز گاه انسان را به گرداب اعتياد ميكشاند. گاهي افراد سيگاري ميگويند كه تفريحي سيگار ميكشند. چون تفريحي سيگار آتش ميزنند، سيگاري محسوب نميشوند؟ قطعاً آنهايي هم كه امروز معتادند، از يك دود و دو دود و كشيدن تفريحي مواد شروع كردهاند و امروز معتادي تمامعيار شدهاند، چرا كه، مواد مخدر در بدن نيازهاي جسماني و رواني ايجاد ميكند.
اما روناك 35 ساله علت گرايش به مواد مخدر را چنين بيان ميكند: «غرور و منيت و بها دادن زياد خانواده به من باعث شده بود كه فكر كنم هرگز معتاد نخواهم شد. پدر و مادرم معتاد بودند و من در 16 سالگي به صورت گريزي و از يك دود و دو دود شروع به استفاده از مواد مخدر كردم و در 18 سالگي معتاد به هروئين شده بودم، 14 سال هروئين مصرف ميكردم. ديگر از استفاده از مواد مخدر خسته شده بودم، وقتي شخصيت كاذب خود را با شخصيت پاك و سالم افراد پاك و عاري از اعتياد مقايسه ميكردم، حسرت زندگي سالم آنها را ميخوردم، چرا كه شديداً زندگيام آشفته بود و دائماً به خاطر اعتياد ترور شخصيتي ميشدم، چند بار تصميم به ترك اعتياد گرفتم ولي نتوانستم و وقتي با معتاداني آشنا شدم كه موفق به ترك اعتياد شده بودند، عزمم را جزم كردم و ترك كردم. امروز دو سال است كه پاكم و از اين بابت خدا را شكر ميكنم.»
بهنظر ميرسد شناخت علل و عوامل گرايش به مواد مخدر، آگاهي دادن به افراد از عواقب تلخ اعتياد و فراهم كردن شرايط ترك اعتياد، اعم از خدمات درماني و بازپروري و نيز حمايتهاي اجتماعي لازم پس از ترك، كمك شايستهاي براي بازنگشتن معتادان به مواد مخدر باشد.
شايان ذكر است مركز درماني شهيد ذوالفقاري، كه به همت سازمان بهزيستي در منطقة 18 تهران افتتاح شده، ويژة زنان معتاد و همهروزه پاسخگوي آنان است.■
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 303]