واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: اعتياد عبارت است از وابستگي به عوامل و يا موادي كه تكرار مصرف آنها با كم و كيف مشخص و در زمان معين از ديدگاه معتاد ضروري مي نمايد . يعني تداوم بخشيدن به مصرف مواد و عوامل مخدر درماني عاميانه ، غير معمول ، دور از موازين علمي و معتاد كسي است كه نيازمند و وابسته رواني - جسماني به مواد مخدر و عادات زا مي باشد كه بمنظور برآوردن آن بايستي از اين مواد بطور مداوم و در فواصل مشخص استفاده كند مقدمه افزايش سرسام آور مصرف مواد مخدر در جهان و قاچاق روز افزون اين مواد پيامدهاي وحشتناكي خواهد داشت كه مستقيما نسل جوان و بشريت را تهديد مي كند گسترش شبكه قاچاق بين المللي و دام اعتياد ، ميليونها نوجوان را به فساد و كام مرگ مي كشاند و سوداگران مرگ را به ثروت و قدرت مي رساند
اعتياد يك مسئله بزرگ بهداشتي و بلايي اجتماعي و داراي جنبه هاي متعدد اقتصادي ، سياسي ، فرهنگي ، رواني اخلاقي و حقوقي است . از اينرو آگاهي خانواده ها در باره سرانجام نكبت بار اعتياد در پيشگيري و مهار آن كمكي مؤثر به شمار مي آيد .
شروع اعتياد
اعتياد با وابستگي جسماني و رواني همراه است . بعضي از داروها نيز ممكن است با ايجاد وابستگي رواني در بيمار موجب افزايش مصرف شوند و اعتياد بدهند . فرد معتاد با دريافت مواد اعتياد آور سرخوش و راضي مي شود و با توقف مصرف دارو دچار خماري و اختلال شديد جسماني مي گردد . مواد اعتياد آور سبب پيدايش پديده تحمل نيز مي شوند . به موجب اين پديده فرد معتاد براي دسترسي به اثر اوليه اين مواد كه در ابتدا با مقدار كم حاصل مي شود مصرف خود را افزايش مي دهد . شدت و نوع وابستگي نسبت به مواد اعتياد آور برحسب نوع و اثر آن متفاوت است برخي از اين مواد مانند ترياك و مشتقات آن وابستگي شديد ايجاد مي كنند و برخي ديگر با وجود تاثيري كه بر روان و ذهن فرد مي گذارند اعتياد دهنده به شمار نمي آيند .
انواع اعتياد
اعتيادات مجاز عبارتند از : وابستگي و تداوم در مصرف موادي كه بعنوان دارو شناخته شده بطور طبيعي يا صناعي بدست مي آيد و شامل بسياري از مواد دارويي بويژه آرام بخشها و خواب آورها مي شوند كه اين مواد با تجويز پزشك و يا اغلب خودسرانه مصرف مي شوند . اعتيادات مجاز خود به دو دسته تقسيم
مي شوند ، اعتياد به مواد مخدر طبيعي و صناعي به عنوان دارو شناخته مي شوند ، و اعتياد به موادي كه تنها از ديدگاه رواني عادت زا هستند و تداوم مصرف را ايجاب مي كنند . همانند تنباكو و مشابهين آنها ، اعتيادات به اين مواد از ساده ترين تا خطرناكترين عوارض را در معتاد و بطور غير مستقيم در خانواده و جامعه موجب مي گردد و مثل عوارض قلب و عروق ، سرطان در دستگاه تنفس .
اعتيادات غير مجاز
اعتيادات غير مجاز عبارتند از : وابستگي افراد به مصرف هميشگي مواد و بهره گيري از عواملي كه بنا بر قوانين كشوري يا بين المللي غير مجاز شناخته مي شوند . اين امر در نتيجه ناپسند بودن مظاهر اعتياد از ديدگاه پزشكي ، بهداشتي ، رواني و اجتماعي مي باشد . علل مختلف اعتياد عبارتند از : ارضا هوسها ، زياده طلبي ، گرفتن انگيزه هاي احساسي ، احساس يكنواختي ، بيكارگي و وقت گذراني ، فقر ، عدم عدالت اجتماعي و ناهنجاريهاي مالي و اقتصادي و بسيار رفاه و عوامل بهداشت جامعه و عدم توان درمان كليه بيماري هاي موجود ، يكي از دلايل اصلي اعتياد مي باشد .
ويژگي هاي افراد معتاد
فرد معتاد كسي است كه اساسا يا از خود و يا از محيط خود و يا هر دو احساس ناخشنودي ، نارضايتي دارد و در چنين حالت نامطلوبي ناگزير از مصاحبت و موانست با افرادي كه بر خلاف او دنيا را محل مناسبي براي زيستن يافته اند و علي رغم مسائل و مشكلات آن بگونه اي خود را با شرايط زندگي وفق داده اند آن را عقل مي كنند . معتادان در توهمات خود يك دنياي صنايي نسبتا رضايت بخش براي خويش متصورند كه نه تنها بر هيچگونه تغييري يا در خود و يا در محيط مبتني نيست بكله دنياي خيالي آنان تنها بر اساس حضور مواد در بدنشان و نياز به آن و رفع آن نياز استوار است و غالبا آنان از احساس ناامني ، احساس بي كفايتي ، احساس تنهايي ، نفرت ، نوسانهاي افسردگي ، اضطراب و عواقب وخيم آنها تنها دامنگير شخص معتاد نمي شود بلكه همه افراد را به گونه اي با آنان وابستگي و ارتباط نزديك دارند فرا مي گيرد مخصوصأ كه فرد معتاد مسئول اداره يك خانواده در نقش هم پايه نيز باشد .
اثرات دارويي مواد مخدر
مصرف مواد مخدر و ديگر تركيبات اعتياد آور بعلت اثرات دارويي ويژه خود تغييراتي در سطح فيزيولوژي شخص بوجود مي آورد كه قسمت مهم اين تغييرات بر روي سلسله اعصاب مركزي و محيطي انجام
مي گيرد و نتيجتا بر روي حالات جسماني - رواني فرد اثر مي گذارد و شخص مواجه با تجاربي در تداوم از اهميتي خاص برخوردار خواهد بود و مهمترين اين تغييرات عبارتند از : تسكين موقت آلام روحي مانند اضطراب ، افسردگي و تسكين موقت دردهاي جسماني و احساس رضايت و آرامش دروني موقت و تشديد موقت و ميزان هوشياري به گونه هاي غير قطبي و چون اغلب معتادان قبل از اينكه به اعتياد رو آورند با مشكلاتي متعدد مانند اضطراب ، افسردگي ، بيقراري و تضادهاي گوناگون مواجه بوده اند . لذا مصرف اوليه مواد مخدر متفاوت در كوتاه مدت سبب تسكين ناراحتي هاي فوق گردد . و ترك ناگهاني و يا كاهش مصرف مواد مخدر پس از ايجاد وابستگي بدني نسبت به دارو سبب اختلالاتي مي گردد مانند بيقراري ، اضطراب ، خستگي مفرط ، گيجي ، حالت تهوع ، استفراغ و اسهال ، عدم تمركز شديد و يا پاشيدگي افكار در چنين مرحله اي فرد معتاد با چنين حالاتي روبرو مي گردد و بنابراين تنها راه فرا از آنرا استفاده مجدد دارو بداند .
ريشه هاي رواني اعتياد
از نقطه نظر روانشناختي عقيده بر اين است كه اعتياد به مواد مخدر به گونه اي غير مستقيم واكنش و يا مجازات مخرب در مقابل كنش هاي غير قابل تحمل بيروني و دروني كه بدان وسيله فرد سعي مي كند آلام و مشكلات دروني خود مانند اضطراب افسردگي و محرومت ها را كاهش داده و يا تسكين بخشد كه در واقع انتخاب شيوه اي است ناسالم بمنظور فرار از واقعيت ها موجود در واقع معتاد همانند ديگر افراد انساني است كه نياز دارد عشق بورزد و مورد عشق قرار گيرد ( عشق سازنده
و حقيقي ) او مي خواهد به ديگران محبت كند و مورد مهر و محبت قرار گيرد . وجودش براي ديگران مؤثر و با ارزش باشد و متقابلا وجود ديگران براي وي مفيد و با اهميت باشد . سرانجام نداي درونش از او مي خواهد كه او بايستي تغيير كند تغييري كه او را از تمامي مصائب و مشكلات برهانيد و در تبادل فرد و جامعه اش قبول نمايد . متاسفانه بر اثر نارسائيها و انحرافات خانوادگي و اجتماعي و همچنين عدم يك نظام تربيتي صحيح فرد به تدريج از مسير حقوقي دور مي شود و با انتصاب شيوه و معيارهاي مخرب از خود و جامعه اش بيگانه مي گردد و اين گريز از خويشتن خويش و بيگانگي وي را به انزوا و فرار هر چه بيشتر از واقعيت ها مي كشاند .
آسيب پذيري جوانان در دوره بلوغ
دوران بلوغ دوره اي است كه فرد با تضادها و كشمكش هاي متعدد دروني مواجه مي گردد در اين زمان او بخوبي احساس مي كند كه به مرحله جديد از زندگي مي بايستي وارد شود و مسئوليتي در قبال خود و جامعه اش اتخاذ نمايد مرحله اي كه او را با نگراني اضطراب و مشكل تصميم گيري روبرو مي سازد و او سعي مي كند به گونه اي بر مشكلات خود فائق آيد عدم توجه به اعضاي خانواده توقعات بيجا و بي مورد اطرافيان بدون در نظر گرفتن حساسيت اين دوره و توقعات و ارزشهاي متضاد اجتماعي اختلالات تطابق در خانواده و زمينه هاي نامطلوب شخصيتي فرد به سهولت وي را در اين دوره در مقابل انحرافات مختلف آسيب پذير مي سازد .
پيشگيري بعنوان بهترين شيوه مقابله با اعتياد
اساس پيشگيري تعليم و تربيت ، راهنمايي ، مشورت و ارشاد خانواده ها است اين آموزش بايد طيف گسترده اعم از رسمي و غير رسمي صورت پذيرد و بويژه از رسانه هاي گروهي در جهت آموزش و نتيجتا پيشگيري از اعتياد نخست با تحليل عوامل اجتماعي اعم از فرهنگي ، اجتماعي ، خانوادگي ، تحصيلي و غيره كه افراد سالم را بسوي اين انحرافات عظيم مذهبي ، اخلاقي ، اجتماعي و خانوادگي سوق دهد ، كمال استفاده بعمل آيد آنگاه مسئولان تعليم و تربيت علما و روحانيون ، روانشناسان و ساير صاحب نظران شيوه هاي مقابله را در چارچوب نظام حكومتي و متناسب با ارزشهاي حاكم بر جامعه ارائه دهد .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 349]