واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بيماريهاي مشترك بين انسان و حيوان در ايران
بر اساس گزارشهاي سازمان بهداشت جهاني، از ميان يك هزار و 709 عامل بيماري زا ، 832 عامل يعني 49 درصد آنها از طريق حيوانات به انسان منتقل ميشوند.
گزارشهاي موجود در كشور نشان ميدهد كه فرآوردههاي لبني و گوشت آلوده، شايع ترين مواد غذايي هستند كه موجب ابتلاي انسان به اين بيماريها نظير تب مالت، سياه زخم و، بيماري هاي انگلي ميشوند.
بيماري سالك:
پزشكان به شهروندان توصيه ميكنند براي مبارزه با بيماري آزار دهنده سالك به عنوان بيماري مشترك بين انسان و حيوان، به جمع آوري صحيح زباله، مبارزه با موشها و استفاده از توري و پشه بند بهداشتي توجه بيشتري داشته باشند.
همچنين براي پيشگيري از اين بيماري، شهروندان بايد از ريختن زباله در معابر و جوي آبها خودداري كنند، چون اين امر موجب ايجاد كانوني براي تكثير حيوانات موذي و گسترش بيماريهاي قابل انتقال بين انسان و حيوان ميشود.
جمع آوري و دفع صحيح بهداشتي زباله و كودهاي حيواني يكي از موثرترين راههاي پيشگيري از ابتلا به بسياري از بيماريهاي قابل انتقال بين حيوان و انسان است و نيز با نصب توري در جلوي درهاي ورودي و پنجرهها و استفاده از پشه بندهاي بهداشتي از ابتلا به سالك ميتوان در امان ماند.
افزايش تعداد پشههاي ناقل بيماري در محيط، عدم دفع مستمر زباله ها، جمع كردن كودهاي حيواني در منازل روستايي، وجود ساختمانهاي قديمي، خانههاي خالي از سكونت، ساختمانهاي نيمه كاره و زندگي در كنار آن، از جمله كانونهاي مهم اين بيماري محسوب ميشود.
بيماري هاري:
پزشكان از بيماري هاري به عنوان بيماري كشنده قابل انتقال از حيوان به انسان ياد ميكنند و ميگويند كه در صورت ابتلاي انسان به اين بيماري، مرگ آن فرد حتمي خواهد بود، اما راههايي نظير آموزش درست به كودكان وجود دارد كه ميتواند تا حد زيادي از ابتلاي افراد به اين بيماري پيشگيري كند.
پرهيز از شنا كردن يا راه رفتن در بركه ها يا نهرهاي آلوده، ارائه آموزش هاي لازم به كودكان در خصوص ارتباط با سگ و گربه، شستن محل جراحت با صابون و آب فراوان و مراجعه سريع به مركز بهداشتي، مهم ترين راه پيشگيري از ابتلا به بيماري هاري است.
بيماري تب مالت:
خطر ابتلا به تب مالت به عنوان مهمترين بيماريهاي مشترك بين انسان و حيوان با مصرف پنير تازه، كره، سرشير،خامه محلي و بستنيهاي سنتي غير پاستوريزه افزايش مييابد، بنابراين از مصرف اين مواد غذايي به صورت غيرپاستوريزه بايد به شدت پرهيز كرد.در صورت تماس با ترشحات جفت و جنين سقط شده دامها، خطر ابتلا به تب مالت وجود دارد، بنابراين در صورت سقط جنين دام، از نزديك شدن و تماس با آن بايد به شدت پرهيز كرد.
براي پيشگيري از ابتلا به بيماريهاي قابل انتقال بين حيوان و انسان، بايد گوشت يا جگر تازه را 24 ساعت قبل از مصرف، در يخچال نگهداري كرد. همچنين شهروندان بايد بدانند كه خطر ابتلا به بيماري تب مالت با استفاده از وسايل حفاظتي به هنگام ذبح دام كاهش مييابد.
براي پيشگيري از ابتلا به بيماريهاي قابل انتقال بين حيوان و انسان به هنگام خرد كردن گوشت، از دستكش استفاده كنيد. همچنين بايد بدانيد كه مصرف گوشت دامهاي ذبح شده خارج از كشتارگاه و فاقد مهر بهداشتي، باعث تهديد سلامتي اعضاي خانواده ميشود.
سايت دانشگاه علوم پزشكي مشهد
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]