واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: اگر کمي به خود و اطرافيان خود توجه کنيم درمييابيم که همگي ما به نوعي گرفتار دنيا و مشکلات بي ارزش آن هستيم و اصل را فراموش نمودهايم. و بسيار ديده ميشود که بر اين مشکلات گريه نيز ميکنيم، حال آن که حتي به فکر غمهاي اصلي خود نميافتيم چه برسد که گريه کنيم!
چه کسي سزاوار گريه كيست؟
اگر کمي به خود و اطرافيان خود توجه کنيم درمييابيم که همگي ما به نوعي گرفتار دنيا و مشکلات بي ارزش آن هستيم و اصل را فراموش نمودهايم. و بسيار ديده ميشود که بر اين مشکلات گريه نيز ميکنيم، حال آن که حتي به فکر غمهاي اصلي خود نميافتيم چه برسد که گريه کنيم!
براي خريد منزل، اتومبيل، و وسايلي از اين قبيل چه نذر و نيازهايي که نميکنيم، اما هيچگاه براي اين که ديگر غيبت نکنيم، دروغ نگوييم، نه گريه ميکنيم و نه پاي نذري به ميان ميآيد.
گويا فراموش کردهايم که براي چه هدفي به دنيا آمدهايم و چنان براي آن تلاش ميکنيم که انگار تا ابد در اينجا هستيم و هيچ قصد رفتن هم نداريم.
قاعدتا از دنيا و نعمتها و امکاناتش بايد براي رسيدن به کمال انساني استفاده کرد اما انگار قضيه برعکس شده چرا که خيليها براي اين که به دنياي بيشتري برسند از شرع استفاده ميکنند و با تحريف نمودن آن به خواستههاي دنياي خود ميرسند.
البته اشتباه نشود استفاده از دنيا اشکال ندارد ولي تا وقتي که وسيلهاي براي رسيدن به کمالات و خدا باشد. اما وقتي دنيا هدف ميشود ديگر اشکالدار ميشود.
قاعدتا از دنيا و نعمتها و امکاناتش بايد براي رسيدن به کمال انساني استفاده کرد اما انگار قضيه برعکس شده چرا که خيليها براي اين که به دنياي بيشتري برسند از شرع استفاده ميکنند و با تحريف نمودن آن به خواستههاي دنياي خود ميرسند.
در اينجاست که بايد گفت اندازه دنياي افراد با هم متفاوت است. و اندازه دنياي هر کس به اندازه خواستههايش ميباشد و افرادي که به دنبال دنياي مادي هستند چه دنياي کوچکي دارند.
آية الله حسن زاده آملي در اين باره ميگويد:
«بايد به حال آنانى كه بر غم و اندوه باطنى خود و هر چيز ديگري مىگريند، گفته شود كه شايسته است بيشتر، بر كسى كه از نفس خود غافل است و در شهوات حقير و پست و فرومايهاى كه او را به بدبختى و گمراهى مىكشانند فرو رفته است، گريه و زارى كنند.
بايد به حال آنانى كه بر غم و اندوه باطنى خود و هر چيز ديگري مىگريند، گفته شود كه شايسته است بيشتر، بر كسى كه از نفس خود غافل است و در شهوات حقير و پست و فرومايهاى كه او را به بدبختى و گمراهى مىكشانند فرو رفته است، گريه و زارى كنند.
شهوات و اميالى كه طبع او را به طبع بهايم(چارپايان) مايل مىگردانند و از او ميخواهند كه به اين امر شريف اشتغال جويد و خالصانه به آن پرداخته، پس تا توان دارد به تزكيه و پالايش خود اقدام نمايد.
چرا که پاكى و طهر حقيقى، پاكى نفس است؛ نه پاكى ظاهرى و جسمانى. از اين رو شخص عالم و حكيم ميرزا، كه خداى خود را، عبدى فرمانبردار بوده، ولى بدنش به بوى بد آلوده است؛ حتى در نظر جاهلان نيز، از نادانى كه ظاهر خود را به مشك و عنبر معطر نموده است، بهتر است از فضيلت شخص متعبدي كه از دنيا و لذات پست آن دوري مىجويد.
پس اى انسان جاهل! آيا نمىدانى كه اقامتت در اين عالم همچون لحظهاى، سپرى خواهد شد، و آنگاه به عالم حقيقى خواهى رفت و در آن جا، جاودانه خواهى ماند؟!» (1)
پينوشت:
1- برگرفته از رسائل كندى، ص 279، طبع مصر. با ويرايش و دخل و تصرف.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]