واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: مروري بر نجوم در قرآن
گروه خبرنگاران افتخاري / محمد اميدوار: چشمكزدن زيباي ستارگان به خاطر قشر هوايي است كه اطراف زمين را فرا گرفته و آنها را به اين كار وا ميدارد و اين با تعبير «السماء الدنيا: آسمان پائين» بسيار مناسب است.
«انّا زَيَّنا السَّماء الدُّنياء بِزينه الكَواكِب: ما آسمان پائين را با ستارگان تزئين كرديم.» در اين آيه خداوند ميفرمايند: آسمان پائين را با كواكب تزئين كرديم، در حاليكه فرضيهاي كه در آن زمان بر افكار دانشمندان حاكم بود. ميگفت فقط آسمان بالا آسمان ستارگان ثابت است (آسمان هشتم طبق فرضيه بطليموس)، ولي چنانكه ميدانيم بطلان اين فرضيه اثبات شده و عدم پيروي قرآن از فرضيه نادرست مشهور آن زمان خود معجزه زندهاي از اين كتاب آسماني است.
نكته جالب ديگر اينكه از نظر علم امروز مسلم است كه چشمكزدن زيباي ستارگان بخاطر قشر هوايي است كه اطراف زمين را فرا گرفته و آنها را به اين كار وا ميدارد و اين با تعبير «السماء الدنيا» (آسمان پائين) بسيار مناسب است، اما در بيرون جو زمين، ستارگان خيره خيره نگاه ميكنند و فاقد تلألو هستند...
«والشمس و ضحها و القَمَر اذا تلها: به خورشيد و گسترش نور آن سوگند و به ماه در آن هنگام كه بعد از آن در آيد.» خورشيد، مهمترين و سازندهترين نقش را در زندگي انسان و تمام موجودات زنده زميني دارد. علاوه بر اينكه منبع نور و حرارت است و اين دو از عوامل اصلي زندگي انسان به شمار ميروند، منابع ديگر حياتي نيز از آن مايه ميگيرند. وزش بادها، نزول بارانها، پرورش گياهان، حركت رودخانهها و آبشارها و حتي پديد آمدن منابع انرژي را همچون نفت و زغالسنگ هر كدام اگر درست دقت كنيم، به صورتي با نور آفتاب ارتباط دارد. بطوري كه اگر روزي اين چراغ حياتبخش خاموش شود، تاريكي و سكوت و مرگ همهجا را فرا ميگيرد.
«ضحي» در اصل به معني گسترش نور آفتاب است و اين در هنگام است كه خورشيد از افق بالا بيايد و نور آن همه جا را فر گيرد. سپس به آن موقع از روز «ضحي» گفته ميشود.
يكي از مباحث مهم در دانشهاي اسلامي، دانش نجوم اسلامي است. اين موضوع به دليل مسايل عبادي مهمي است كه در اين دين وجود دارد. نخستين علومي كه ساكنان بلاد اسلامي به آن اهتمام ورزيدند علومي مانند طب، كيميا و نجوم بود، كه احكام اين علوم را بر ديگر علوم ترجيح ميدادند.
در خلال سال 180 ميلادي تا قرن شانزدهم، اعراب در زمينه ستارهشناسي برتري يافتند. مركز فرهنگيشان بغداد بود، جايي كه در قرن هشتم كتاب «المجسطي» بطلميوس به زبان عربي ترجمه شد.
«البتاني» 929- 850 ميلادي پرآوازهترين منجم عرب، تا حدود زيادي بر محتوي اين كتاب افزود. آنها ابزارهايي نظير اسطرلاب، را كه اختراع يونانيان باستان بود را تكامل بخشيده و دقيقتر از يونانيان موقعيت ستارگان را رصد كردند. اسطرلاب الگويي دو بعدي از آسمان شب است كه در قرون وسطي براي تعيين موقعيت خورشيد و ستارگان به كار ميرفت. اولين محاسبات دقيق قطر زمين توسط برادران «بنو شاكر» انجام گرفت.
نظرات علمي قرآن در مورد بهداشت و دانش پزشكي و حشرهشناسي:
يكي از دلايل توجه ويژه به نجوم در دوران اسلامي تعيين تقويم و اوقات شرعي است كه مستلزم مشاهدات و محاسبات دقيق نجومي است. هندسه كروي كه توسط «ابوالوفاي بوزجاني» معرفي شد اين محاسبات را به طور عمده تكميل كرد.
توجه به خوردن ميوه و مواد غذايي پروتئيندار (واقعه/21-20)و (طور/22)، اعجاز اثر انگشت (قيامت/4)، شدت احساس درد توسط پوست (نساء/56)، درمان موضعي بسياري از بيماريهاي پوستي در سرما(ص/42)، اندوه و رابطه آن با كوري (يوسف/84)، اشاره به زخمهاي ناشي از عدم تحرك(كهف/18)، تأثير رواني رنگ سبز (رحمن/76) ، (انسان/21) و (كهف/31)، اشاره به بيماري پيري زودرس در كودكان(مزمل/17) و .. .
نظرات علمي قرآن در مورد فضا و مسافرت به فضا:
تفاوت ستاره و سياره (يونس/5) و (فرقان/61)، گردش خورشيد، ماه، زمين و سيارگان در مدارهاي مشخص (يس/40-38)، (انبياء/33) و (تكوير/16-15)، پيشبيني مسافرت به فضا و عبور از جو (رحمن/33) و (انعام/125)، سقوط سنگهاي آسماني (رحمن/35)، شهابها (جن/8)، فقدان اكسيژن و هوا در ارتفاعات بالاي جو (انعام/125) تسخير كره ماه و احتمالا خورشيد (ابراهيم/33)، مطالبي در مورد سياره زهره (طارق/3-1) و ... .
رمزهاي اعجازآميز قرآن:
1- اولين آيه قرآن «بسمالله الرحمن الرحيم» داراي 19 حرف عربي است.
2- قرآن مجيد از 114 سوره تشكيل شده است و اين عدد به 19 فابل قسمت است. (6× 19)
3- اولين سورهاي كه نازل شده است سوره علق (شماره 96) نوزدهمين سوره از آخر قرآن است.
4- سوره علق 19 آيه دارد.
5- سوره علق 285 حرف (15× 19) دارد.
6- اولينبار كه جبرئيل امين با قرآن فرود آمد 5 آيه اولي سوره علق را آورد كه شامل 19 كلمه است.
7- اين 19 كلمه، 76 حرف (4× 19) دارد كه به تعداد حروف بسمالله الرحمن الرحيم است.
براي تهيه مقاله كامل «نجوم در قرآن» با آدرسهاي زير تماس بگيريد: علي طوافي [email protected] ، انجمن نجوم اكليل شمالي لاهيجان [email protected]
منبع: پايگاه اطلاعرساني انجمن فيزيكدانان جوان ايران
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]