واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نخست وزير تركيه عازم تركمنستان شد
آنكارا - "رجب طيب اردوغان" نخست وزير تركيه در راس يك هيات عالي ترتبه اقتصادي روز جمعه عازم تركمنستان شد و قرار است از آنجا نيز راهي مغولستان شود.
به گزارش ايرنا، اردوغان امروز به همراهي "حلمي گولر" وزير انرژي و منابع طبيعي، " ظفر چاغلايان " وزير صنايع و بازرگاني، حياتي يازيجي" معاون نخست وزير و وزير مسوول در امور گمركات، " سعيد يازيجي اوغلو" وزير مسوول در امور ديانت و شماري از مسوولان نهادهاي دولتي و برخي از خبرنگاران عازم عشق آباد پايتخت تركمنستان شد.
اردوغان و هيات همراه بعد از يك اقامت دو روزه در تركمنستان به مغولستان خواهند رفت.
اردوغان بنا به دعوت " قربان قلي بردي محمداف " رييس جمهوري تركمنستان و " سانژين بايار" نخست وزير مغولستان به اين كشورها سفر مي كند.
اردوغان پيش از حركت طي سخناني در فرودگاه آنكارا به خبرنگاران گفت: در سفر به تركمنستان در خصوص روابط اقتصادي، سياسي، تجاري و فرهنگي دوجانبه، آخرين تحولات منطقه و مسائل مورد علاقه دو كشور را با رييس جمهور تركمنستان تبادل نظر خواهد كرد.
وي اضافه كرد به همراه بردي محمداوف همچنين در اجلاس شوراي مشترك كار تركيه و تركمنستان درعشق آباد نيز شركت كرده و از نزديك با مشكلات بخش خصوصي در راه توسعه مناسبات اقتصادي و تجاري دوكشور آشنا خواهد شد.
نخست وزير تركيه در خصوص سفرش به مغولستان نيز با اشاره به اين كه سال 2009 ميلادي چهلمين سال برقراري روابط ديپلماتيك بين تركيه و مغولستان جشن گرفته خواهد شد، اظهار اميدواري كرد سفرش به اين كشور در چنين دوره اي موجب تقويت روابط برادرانه و زمينه ايجاد تنوع بيشتري در همكاري ها باشد.
او اضافه كرد: در اين سفر در آئين گشايش بزرگراه 46 كيلومتري كه توسط آژانس همكاري ترك (تيكا) وابسته به وزارت خارجه تركيه در مغولستان احداث شده شركت كند.
به گفته كارشناسان سياسي در آنكارا سفر اردوغان به تركمنستان به عنوان كشوري كه تركيه همواره درصدد تامين زمينه انتقال گاز درياي خزر به تركيه مي باشد، حايز اهميت است.
تركيه از طرفي در خصوص انتقال گاز تركمنستان از قلمرو جمهوري اسلامي ايران به خاك خود و اروپا با تهران موافقتنامه اي امضا كرده و در صدد نهايي كردن آن مي باشد و از طرف ديگر هم با تلقين ها و اعمال فشارهاي آمريكا در تلاش براي انتقال گاز تركمنستان به اروپا از طريق طرح خط لوله نابوكو است .
تحولات اخير گرجستان و رويكرد جمهوري آذربايجان در ايجاد تنوع در خصوص راه هاي صدور انرژي خود، گزينه قلمرو جمهوري اسلامي ايران براي صدور گاز تركمنستان به اروپا از طريق طرح خط لوله نوباكو را برجسته تر كرده است.
انتظار مي رود در گفت وگوهاي مقامات بلندپايه تركيه با تركمنستان در اين زمينه ها نيز رايزني هاي جدي صورت گيرد.
به گفته همين كارشناسان، سفر اردوغان به مغولستان به عنوان كشور هم مرز با روسيه و چين نيز قابل تامل و اهميت است.
در جولاي گذشته در آنكارا سفراي تركيه در كشورهاي جهان كنگره اي داشتند كه در آن به بررسي امكانات بافت همكاري تركيه با جمهوري هاي آسياي ميانه تاكيد خاصي شد.
در اين قالب سفر اردوغان به مغولستان به عنوان كشوري در وراي جمهوري هاي آسياي مركزي دومين سفر وي بعداز روي كار آمدن مي باشد و مي توان آن را تلاش تركيه براي حضور در اين منطقه ارزيابي نمود.
اولين سفر اردوغان به مغولستان در 2005 ميلادي بود.
مغولستان به رغم اين كه وسعت سرزمينش 5/2 برابر تركيه است تنها نزديك به سه ميليون جمعيت دارد. تجارت تركيه با اين كشور به دليل امكانات محدود مغولستان از رشد مطلوبي برخوردار نبوده و هدف 50 ميليون دلاري اردوغان در تجارت ميان دوكشور هنوز تحقق نيافته است.
تركيه در سال گذشته 9 ميليون دلار به مغولستان صادرات داشت و در مقابل كمتر از نيم ميليون دلار از آن كشور واردات انجام داد.
به هر روي تركيه به روابط خود با جمهوري هاي آسياي مركزي و قفقاز اهميت ويژه اي مي دهد و معتقد است اشتراكات قومي و زباني و فرهنگي و ديني و مشتركات تاريخي رشته محكمي را در روابط تركيه با اين كشورها ايجاد كرده است.
تركيه هم چنين به منطقه به لحاظ موقعيت استراتژيك و منابغ غني انرژي توجه دارد و درصدد است اين كشور را براي صدور نفت و گاز خود از طريق تركيه به بازارهاي جهاني ترغيب كند.
خاورم**2011**230**1415
جمعه 12 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]