واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: در سال چند بار دچار مسموميت غذايي ميشويد؟ چند بار عوارض شديد مسموميت را تحمل ميكنيد؟ مسموميتهايي كه گاه فرد را تا پاي مرگ ميكشانند.
سازمان جهاني بهداشت، مسموميتهاي غذايي را به اين صورت تعريف ميكند:
مسموميتهاي غذايي ممكن است در اثر عوامل فيزيكي، شيميايي و بيولوژيكي ايجاد شود. از ميان اين سه نوع عامل خطر تهديدكننده ايمني غذايي، عوامل ميكروبي شايعترين عامل ايجاد كننده مسموميتهاي غذايي هستند.
چه افرادي بيشتر در معرض خطرند؟
مسموميتهاي غذايي بهشدت سلامت انسان را تحت تاثير قرار ميدهند. گروههاي آسيبپذير جامعه مثل سالمندان، زنان باردار، كودكان و افرادي كه در سيستم ايمني خود دچار نقص هستند، به طور مثال افرادي كه به علت ابتلا به بيماريهاي عفوني مانند: ايدز سيستمايمني ضعيف شدهاي دارند، بيشتر در معرض خطرند و بيش از بقيه از مسموميتهاي غذايي آسيب خواهند ديد.
براي حل مشكل مسموميتهاي غذايي چه ميتوان كرد؟
اولين قدم در جلوگيري از ايجاد مسموميت غذايي اين است كه اطلاعات خوب و جامعي از اصول ايمني غذايي، خطرات تهديدكننده ايمني غذايي و ريسكها و اينكه چگونه اين خطرات را كنترل و برطرف كنيم، داشته باشيم. اين اطلاعات براي تمامي افراد لازم و ضروري است به ويژه آنان كه در توليد غذا فعاليت دارند. در واقع ايمني غذايي مسووليت هر فرد است و واژه ايمني غذايي به اين معنا است كه غذايي كه تهيه و مصرف ميشود، هيچگونه آسيبي به سلامت فرد وارد نكند. صنعت غذا به بررسي و بهبود روند توليد غذا، به منظور كاهش خطرات غذايي ميپردازد و تلاش ميكند غذايي كه مورد استفاده مصرف كننده قرار ميگيرد، براي مصرف مناسب باشد و كمترين ميزان آلودگي را داشته باشد. مصرفكنندگان نيز نقش حياتي خود را با افزايش دانش و بهكارگيري اصول بهداشتي ايفا ميكنند. به همين منظور در اينجا از اولين زنجيره توليد غذا تا آخرين مرحله يعني مصرف غذا، عوامل خطر را به طور خلاصه بيان ميكنيم.
مزرعه و ايمني غذايي
با پيشبيني افزايش جمعيت از 8/3 به 6/4 ميليارد نفر در دو دهه آينده، افزايش راندمان توليد محصولات كشاورزي و كاهش تلفات غذايي به دنبال حمله آفات، خشكسالي و... مورد توجه قرار گرفت. آفتكشها وسيله لازم براي بيشتر كشاورزان هستند. تخمين زده شده است كه بدون آفتكشها حداقل 50 درصد محصول برداشت شده جهاني كاهش مييابد.
بيشترين مشكل با آفتكشها، نتيجه استفاده نادرست از آنهاست به طوريكه آنها در مقادير بالاتر از استاندارد و در دورههاي زماني نامناسب استفاده ميشوند. استفاده نامناسب از آفتكشها، سلامت انسان و اكوسيستم را تهديد ميكند.
امروزه روشهاي مناسبتري براي مبارزه با آفات به وجود آمده است. آفتكشهايي با قابليت تجزيه سريعتر در محيط زيست و يا تركيبي از روشهاي شيميايي، كشاورزي و بيولوژيكي براي كنترل آفات به شكل مطلوب و با حداقل اثر مخرب روي محيط زيست به وجود آمده است.
بيماريهاي مشترك ميان حيوانات و انسان
حيوانات ممكن است حامل ميكروبهايي باشند كه عامل بيماري در انسان ميشوند بدون اينكه نشانهاي از بيماري در حيوان ايجاد كنند. نميتوان تمامي اين ميكروبها را حذف كرد اما توليدكنندگان ميتوانند تا حد زيادي خطرات را با دقت و وسواس زياد، انجام دستورالعملهاي بهداشتي مواد غذايي توصيه شده، واكسيناسيون و توجه به عمليات بهداشتي سخت در زمين زراعي و دامداري، به حداقل برسانند.
ايمني غذايي و ماركتها
آبروي شغلي توليدكنندگان وابسته به كيفيت و سلامت محصولشان است. به همين دليل بسياري از سوپر ماركتها و كارخانههاي غذايي در خارج از كشور مصرف كنندگان را به انتقال نظرات و انتقاداتشان تشويق ميكنند. تاريخ مصرف را جدي بگيريد. بو، طعم و ظاهر محصولات تازه غالبا نشان دهنده كيفيت آنهاست.
بستهبنديهاي آسيبديده خطري براي فساد و مسموميت است و يا حداقل باعث كاهش زمان نگهداري محصول ميشود. وجود چنين محصولاتي بايد به فروشنده اطلاع داده شده و محصول دور ريخته شود.
در مكانهاي عمومي اين موارد بايد رعايت شود:
* غذاهاي پخته و گرم را بايد در دماي گرم نگهداري كرد. براي مثال در رستورانها غذاهاي از پيش پخته شده را بايد در گرمكنندهها نگهداري كنند و غذاهاي خام و غذاهايي را كه سرد سرو ميشود بايد حتما در يخچال نگهداري شوند.
* در صورتي كه غذا براي جذابيت، تزيين ميشود مانند تهيه ميز اردور، بايد به دورچين غذاها دقت شود چراكه بهطور معمول اين مواد خام مصرف ميشوند. در مجالس و عروسيها كه ميز اردور از اول تا آخر چيده شده و ساعتها در دماي مناسب رشد ميكروبي قرار دارد، اين موضوع اهميت ويژهاي دارد.
*افرادي كه از آلرژيهاي غذايي رنج ميبرند، در مكانهاي عمومي بايد بيشتر مراقب باشند.
ايمني غذايي و غذاهاي خياباني
سازمان جهاني بهداشت، غذاهاي خياباني را به اين صورت معنا ميكند: نوشيدنيها يا غذاهايي كه بهوسيله دستفروشان براي مصرف سريع بدون هيچ اقدام يا آمادهسازي بيشتري توليد شده يا فروخته ميشود.
افراد با سطح درآمد پايين و كساني كه وقت كميدارند يا در طول روز بيرون از منزل هستند، بيشتر ازاين غذاها استفاده ميكنند.
سطح تحصيلات پايين، اطلاعات پايين در زمينه بهداشت مواد غذايي و كيفيت پايين مواد اوليه از مشكلات مهم در اين زمينه هستند.
سازمان جهاني بهداشت، فائو و بسياري از مراكز بهداشتي ملي، تلاش گستردهاي را براي ارتقاي بهداشت اين مواد غذايي آغاز كردهاند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 628]