واضح آرشیو وب فارسی:الف: بخش مسكن چه زماني از ركود خارج ميشود؟
بازار مسكن در موقعيتي خاص و پرابهام قرار گرفته است.
پس از جهش كم سابقه سالهاي 85 و 86 كه طي آن قيمت هر متر مربع آپارتمان طي دو سال به بيش از دو برابر افزايش پيدا كرد، از اواسط بهار 1387، بازار مسكن وارد ركودي رمزآلود و سخت شده است.
يك مشاور املاك فعال در منطقه شمال شرق تهران درباره ركود فعلي در بازار املاك معتقد است يك آپارتمان نوساز در مناطق متوسط تهران كه در تابستان 86 حدود متري 2 ميليون تومان قيمت داشت، در بهار 1387 به حد نهايت و بيسابقه خود يعني حدود متري سه ميليون تومان رسيد اما از خردادماه 87 به تدريج آثار ركودي وسيع در بازار مسكن نمايان شد به طوري كه همان آپارتمان نوعي دراواخر شهريورماه 1387 به حدود متري 2.5 ميليون تومان رسيده است.
مسكن چرا و چگونه در سالهاي 85 و 86 گران شد
درباره دلايل افزايش قيمت مسن در دو سال اخير دلايل فراواني گفته شده است. كارشناسان اقتصادي مهمترين دليل اين جهش كم سابقه را، رشد كم سابقه نقدينگي طي سالهاي 84 تا 86 ميدانند به طوري كه طي شهريورماه 84 تا شهريورماه 86 حجم كل نقدينگي در اقتصاد ايران دو برابر شده است. تاريخ اقتصاد ايران چنين رشدي در نقدينگي را صرفاً در سال 1354 به ياد ميآورد، زماني كه فوران درآمدهاي نفتي، شاه مغرور را به دو برابر كردن بودجههاي عمراني كشاند و اقتصاد ايران را به «بيماري هلندي» دچار كرد.
به عقيده كارشناسان اقتصادي، جهش دو سال اخير در بازار مسكن، دقيقاً از همين موضوع «بيماري هلندي» يعني ورود ارزهاي نفتي به كشور در اثر افزايش قيمت جهاني نفت و تبديل دلارهاي نفتي به ريال براي تأمين هزينه طرحهاي عمراني رو به گسترش دولت ناشي شده است.
افزايش قيمت جهاني نفت و بيماري هلندي به دو شكل به اقتصادهاي نفتي مثل ايران ضربه ميزند از يك سو بازار كالاهاي قابل واردات مانند لوازم خانگي را تحت تأثير قرار ميدهد چرا كه دلارهاي نفتي وارد كشور شده در داخل كشورهايي مانند ايران كاربردي ندارند و از آنجا كه دولت به ريال ما به ازاي آنها شديداً نياز دارد، به ناچار به واردكنندگان اجازه ميدهد در ازاي خريد دلارهاي دولت كالاي بيشتري وارد كنند. از سوي ديگر در مورد كالاهاي غيرقابل واردات مانند مسكن، از آنجا كه نقدينگي سرگردان ايجاد شده در اقتصادهاي ضعيف نگهداشته شدهاي مانند ايران جذب توليد و سرمايهگذاري مفيد نميشود، صاحبان نقدينگي، بهترين جا براي در امان ماندن از تورم رو به گسترش را بخش مسكن و خريد آپارتمان با هدف حفظ ارزش پول خود ميدانند.
در سالهاي 1385 و 1386 ضعف نظام مالياتي براي جلوگيري و مهار خريدهاي سوداگرانه مسكن و نيز تداوم سياستها و رويههاي ضد توليدي موجود، حجم بيسابقهاي از نقدينگي را به سمت بخش مسكن هدايت كرد و قيمت زمين و مسكن در شهرهاي مختلف به شكل كم سابقهاي افزايش يافت.
دلايل توقف رشد قيمت و آغاز ركود در بهار 87
مواجهه دولت با افزايش قيمت مسكن ابتدا انكار و سپس مزاح و مطايبه بود. اما رشد شديد قيمت مسكن در سال 85 به حدي بود كه حتي صداي نزديكترين طرفداران رئيس جمهور را هم بلند كرد به طوري كه سواي مخالفتهاي سياسي منتقدان دولت فعلي، كار به اعتراض و تذكر پيدرپي ائمه جمعه در خطبههاي نمازجمعه هم كشيد.
دولت فعلي كه تا آن موقع به طرحهاي نسبتاً ديربازده و بعضاً خوش خيالانهاي مانند واگذاري زمينهاي 99 ساله دلخوش كرده بود، مجموعهاي از سياستها را پيش كشيد كه مهمترين آنها آغاز برنامهاي براي اخذ ماليات سنگين از خانههاي خالي و نيز اخذ ماليات از معاملات مكرر زمين و مسكن بود. هرچند عملي شدن چنين طرحهايي به مقدمهچيني و بسترسازي گسترده نياز دارد اما فقط طرح آن در بهار 87 كافي بود تا سوداگران كلان زمين و مسكن احساس خطر كنند و به تدريج پولهاي خود را از اين بازار خارج كنند.
علاوه بر اين تا بهار 1387، طي دو سال قيمت مسكن به شكل سرسامآوري افزايش پيدا كرده بود و كارشناسان اين بازار انتظار توقف روند افزايش قيمت و به اصطلاح تركيدن اين حباب را ميكشيدند.
اتفاق ديگري كه در بهار 87 بخش مسكن را در ركود فرو برد، تغيير رئيس كل بانك مركزي در زمستان 86 و اتخاذ سياست انقباضي و به اصطلاح آقاي مظاهري، سه قفلهكردن خزانه بانكها بود. سياستي كه تزريق پول براي خريد مسكن را به شدت كاهش داد و بخش بزرگي از تقاضاي بالفعل را از اين بازار خارج كرد.
از سوي ديگر، شتاب كم سابقه دولت براي خصوصيسازي و فروش سهام شركتهاي بزرگ دولتي، بورس سهام را از سال 86 با رونق قابل ملاحظهاي روبهرو كرده بود و به اين ترتيب در بهار 87 كه سرمايههاي سرگردان آماده خروج از بازار مسكن ميشدند، پناهگاي در بورس سهام تهران براي خود يافتند.
چنين بود كه از اواسط بهار 87 به تدريج سرمايههاي سرگردان از دلالي ملك خارج شد و طوفان تورمي كه دو سال بخش مسكن ايران را درنورديده بود، آرام گرفت.
بخش مسكن كي از ركود خارج ميشود؟
با ركود بخش مسكن هرچند التهاب تورمي، اقتصاد ايران را نگران نميكند اما كارشناسان اقتصادي را از يك جهت سخت به فكر فرو برده است. چرا كه بخش مسكن با صدها كسب و كار كوچك و بزرگ از ذوب آهن و سيمان گرفته تا توليد كليد و پريز و شيشه و شيرآلات و ... در ارتباط است و چنانچه بخش مسكن وارد ركود شود نه فقط هزاران كارگر روزمزد اين بخش بيكار ميشوند، بلكه هزاران كارخانه تأمين كننده اين بخش نيز دچار مشكل فروش ميشوند. اتفاق ناگواري كه هماكنون در اقتصاد ايران در حال وقوع است.
متأسفانه سياستهاي اقتصادي سردرگم، ناگهاني و احساسي دولت هم شركتهاي ساخت و ساز و سرمايهگذاران واقعي در بخش مسكن را هم دلسرد كرده است.
اما پاسخ اين سوال كه بخش مسكن كي از ركود خارج ميشود بسيار پيچيده است و به شرايط و پارامترهاي گوناگون بستگي دارد. در واقع پاسخ به اين سوال به اما و اگرهاي بسياري بستگي دارد:
1- آيا دولت به عادت خود در برداشت از حساب ذخيره ارزي و رشد بيضابطه هزينههاي عمراني و نقدينگي ادامه خواهد داد؟ مجلس هشتم كه چشم بسته به لايحه برداشت 15 ميليارد دلاري از حساب ذخيره ارزي رأي داده است و اگر اين لايحه به تصويب نهايي برسد و اجرايي شود بايد در انتظار خير تورمي جديدي در بخش مسكن باشيم.
2- آيا فضاي سرمايهگذاري در توليد و كسب و كارهاي رقيب مسكن همچنان سرد و پردافعه خواهد بود؟ ظاهراً كه دولت به اين موضوع توجهي ندارد و قصدي براي تحول واقعي در شرايط ضدتوليدي موجود ندارد به همين دليل، سرمايههاي خارج شده از بخش مسكن پناهگاه جذابي در بخش توليد نخواهد يافت و احتمالاً در آيندهاي نه چندان دور مجدداً تاخت و تاز خود را در املاك از سر خواهند گرفت.
3- آيا بورس اوراق بهادار روزهاي پررونقي را در پيش رو دارد؟
پاسخ سوال فوق بلي است. حتي اگر پرونده هستهاي همينطور استخوان لاي زخم باقي بماند، اجراي سياستهاي كلي اصل 44 و اشتهاي دولت براي فروش سريعتر شركتهاي دولتي در بورس، كورسوي اميدي براي جذب نقدينگي سرگردان به بازار سهام و اوراق بهادار را زنده و روشن نگه خواهد داشت. روزي كه رونق نسبي موجود در بازار سهام به پايان برسد، بايد در انتظار گرمشدن مجدد بازار مسكن بود.
4- علاوه بر همه اينها، ماههاي آينده در اقتصاد ايران تحولات بزرگ و غيرقابل پيشبيني رخ خواهد داد. اجراي طرح تحول اقتصادي ميتواند شوك بزرگي به اقتصاد ايران وارد كند و اين بدن بيمار را يا به كشتن دهد و يا شايد درمان كند. آنچه مسلم است اينكه ايجاد شوك در اقتصاد و ارايه اخبار غافلگير كننده كه بدبختانه دولت فعلي عاشق انجام آن است، هرگز به نفع بخش مسكن نيست چرا كه ايجاد نااطميناني در اقتصاد سرمايههاي سرگردان را دوباره به بازار مسكن سوق خواهد داد.
خلاصه كلام اينكه بازار مسكن و ساخت و ساز وارد دوران ركودي عميق و رازآلود شده است و خروج از اين بحران به مسايل پيچيده و متعددي بستگي دارد.
با توجه به اينكه بخش مسكن اخيراً يك جهش بزرگ را تجربه كرده، خبرگان بخش مسكن، ايجاد رونق جديد دراين بخش را حداقل در كوتاه مدت منتفي ميدانند.
بنابراين با احتمال زياد ركود فعلي در بازار مسكن حداقل تا پايان سال 87 ادامه خواهد داشت و اين شرايط براي كساني كه قصد خريد آپارتمان يا ملك دارند، شرايط دلپذيري است. فراموش نكنيم كه در شرايط ركود، همه فروشندهاند و حاضر ميشوند براي فروش ملك رو به سقوطشان شرايط خوبي براي خريدار نقدي در نظر بگيرند.
پنجشنبه 11 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]