واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سلطانيه به آژانس بينالمللي انرژي اتمي هشدار داد
سياسي. آژانس . سلطانيه . هسته اي
وين- علي اصغر سلطانيهسفير جمهوري اسلامي ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي روز دوشنبه نسبت به تخطي اين نهاد از اساسنامه و فعاليتهاي اصلي خود هشدار داد.
دكتر سلطانيه در سخناني در كنفرانس عمومي سالانه آژانس با يادآوري اهداف پيشروانه در تاسيس اين نهاد گفت: آژانس در طول سالهاي گذشته در برخورد با مسايل هستهاي ايران، با تبديل اقدامات داوطلبانه به يك تعهد حقوقي و داخل شدن در حوزه فعاليتهاي نظامي متعارف، فراتر از وظايف اساسنامه اي خود رفته به بهانه راستي آزمايي و به درخواست تعدادي از اعضاي غربي شوراي حكام، امنيت ملي را مورد تهديد قرار داده است.
وي با تاكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران اجازه نخواهد داد اين روند ادامه يابد، افزود: نبايد اين واقعيت را از نظر دور داشت كه آژانس بين المللي انرژي اتمي همانگونه كه در اساسنامه درج شده است، نيم قرن پيش با هدفي پيشروانه و نه عادي به وجود آمد، اما در برخي موارد با انگيزههاي سياسي از سوي تعدادي از كشورهاي غربي بخصوص آمريكا با دخالت در فعاليتهاي دبيرخانه و با تضعيف اقتدار و بيطرفي آن مورد استفاده ابزاري قرار گرفته است.
سلطانيه افزود: جمهوري اسلامي ايران از همه كشورهاي عضو همفكر كه اكثريت را تشكيل ميدهند، مصرانه ميخواهد با توجه به روند كنوني انحراف از روح و كلام اساسنامه ، نهايت هشياري را از خود نشان دهند.
وي در ادامه با برنامه تامين انرژي در ايران و ضرورت تامين آن از طريق نيروگاه اتمي گفت: قرار بود نيروگاه اتمي بوشهر عمليات خود را سي سال پيش آغاز كند اما به دليل سياستهاي غير مسئولانه كارپردازان غربي كه به قرارداد و تعهدات حقوقي خود پايبند نبودند، اين پروژه نه به اتمام رسيد و نه خسارتهاي عظيم آن جبران شد.
سفير ايران در آژانس همچنين گفت: ميخواهم اين موضوع ثبت شود كه اقدامات غير قابل توجيه و برخلاف رويه مانند تعليق غني سازي، راستي آزمايي ، فراتر از موافقنامه پادمان جامع ميباشد و خسارت عظيمي به اعتبار امنيتي و عالي جمهوري اسلامي ايران وارد شده است. ما مصمم هستيم كه پروسه جبران را دنبال كنيم.
سلطانيه در ادامه سخنانش دسترسي مطمئن به سوخت هستهاي نيروگاهها را از ديگر مسايل موجب نگراني توصيف كرد و گفت: فقدان هر گونه سند الزام آور حقوقي براي اطمينان از عرضه سوخت واقعيتي است كه هيچ كس نبايد آن را انكار نمايد.
وي تاكيد كرد: هيچ كس نميتواند خود را به خطر بياندازد و ميلياردها دلار را در نيروگاهي كه هيچ تضميني براي سوخت ندارد، سرمايهگذاري نمايد در حالي كه ارزش سوخت در مقايسه با سرمايهگذاري كلان براي يك نيروگاه هستهاي مقدار اندكي است .
به گفته وي، با توجه به كمبود اعتماد در برابر كارپردازان بالقوه سوخت هستهاي ، سازمان انرژي اتمي ايران مجبور بود براي اجراي بخشي از نياز به سوخت نيروگاههاي هستهاي آب سبك خود به ساخت كارخانههاي غني سازي بومي براي توليد اورانيوم با غناي پايين مبادرت ورزد.
وي افزود: به همان دليل ايران اقدامات جدي را در تمام بخشهاي چرخه سوخت انجام داد كه گسترهاي از معادن اورانيوم از قبيل معدن ساغند و گچين ، كارخانه صنعتي تبديل اورانيوم ( ,)UCFغنيسازي اورانيوم ، كارخانه غني سازي نطنز و كارخانه توليد سوخت را كه تقريبا مراحل نهايي ساخت خود را طي ميكند، در برمي گيرد.
سفير ايران در ادامه گفت : طي ساليان اخير پيشنهادهايي درباره ترتيبات چند جانبه عرضه سوخت هستهاي مطرح شده است، يك بررسي دقيق نشان مي دهد كه تقريبا تمامي آنها هيج توجهي به ملاحظات و نگرانيهاي كشورهاي درحال توسعه با در نظر گرفتن محروميت تاريخي آنان از دسترسي به فناوري و سوخت هستهاي ، مبذول نداشته اند.
وي افزود: تقريبا تمامي آنها فاقد معيارهاي عملي امكان پذيري و غير تبعيض آميز منطبق با اساسنامه آژانس هستند، بنابراين هر گونه بحث و بررسي آتي پيرامون رهيافت چند جانبه عرضه سوخت هستهاي ميبايستي بر پايه مشاركت كامل تمامي كشورهاي عضو در مذاكرات و تصميم مبتني بر اجماع و بدون خدشه دار ساختن حق انكار ناپذير كشورهاي عضو براي انتخاب گزينه سوخت هستهاي بومي و ملي استوار باشد.
سلطانيه در بخش ديگري از سخنان خود با تاكيد بر اينكه ايران به مبادي عدم اشاعه و خلع سلاح كاملا پايبند است، گفت: به نمايندگي از دولت در خصوص عدم پايبندي كشورهاي دارنده تسليحات هستهاي در قبال وظايفشان بموجب ماده ۶پيمان عدم اشاعه و در قبال روح و مفاد اساسنامه آژانس اعلام نگراني جدي مينمايم .
وي اشاعه تسليحات هستهاي در كشورهاي ديگر را نتيجه چنين تخلفاتي و همچنين اعمال سياستهاي مبتني بر معيارهاي دوگانه در قبال اعضاي پيمان عدم اشاعه توصيف كرد و خواستار گزارش آژانس درباره عدم پايبندي آمريكا، اتگليس و فرانسه در قبال وظايف ناشي از ماده يك پيمان عدم اشاعه شد.
وي همچنين يادآور شد كه همكاري كامل و مستمر اين كشورها همراه با مساعدت در زمينه فناوري تسليحاتي هسته اي، رژيم صهيونيستي را قادر به دستيابي به تسليحات هستهاي ساخته است .
سلطانيه افزود: هيات نمايندگي جمهوري اسلامي ايران طي نشست قبلي كنفرانس عمومي و نشستهاي متعاقب شوراي حكام از مديركل آژانس درخواست كرد تا با اعزام بازرسان در قالب يك ماموريت حقيقت يابي پيرامون توانمندي هستهاي اسراييل گزارش كند، لذا كنفرانس عمومي بعنوان عاليترين مرجع آژانس ميبايستي به دبيرخانه براي تحقيق و بازرسي و گزارش يافته هايش در اسرع وقت ممكن ماموريت دهد.
وي همچنين سكوت شرم آور قدرتهاي غربي در قبال اذعان رژيم صهيونيستي به در اختيار داشتن تسليحات هستهاي و نيز در قبال تجاوزات اخيرش عليه ديگر كشورهاي عضو هيچ ترديدي را در مورد ضرورت فوري اصلاحات در سازمان ملل متحد بويژه شوراي امنيت و نيز اقدام مناسب درباره تحولات منفي اخير در آژانس بينالمللي انرژي اتمي از جمله فضاي مسموم حاكم بر شوراي حكام ، به جا نميگذارد.
وي در ادامه گفت: به دنبال بازرسيهاي بسيار شديدي كه در ايران به انجام رسيد، مديركل همواره به تمامي جهان گزارش داده است كه هيچ نشانه اي دال بر انحراف مواد و فعاليتهاي هستهاي ايران به سوي مقاصد ممنوعه، نيافته است .
وي خاطرنشان كرد: جمهوري اسلامي ايران براي ادامه همكاري با آژانس بينالمللي انرژي اتمي منطبق با موافقتنامه جامع پادمان عزم راسخ دارد، اما در عين حال مداخله غير قانوني و توجيه ناپذير شوراي امنيت سازمان ملل متحد در موضوع هستهاي ايران، بر عزم ملي ما در پيگيري فعاليتهاي صلح آميز هستهاي از جمله غني سازي، هيچ تاثيري نداشته و نخواهد داشت .
سلطانيه در پايان تاكيدكرد: قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد و اقدامات تنبيهي از قبيل تحريم با هدف محروم ساختن ملت بزرگ ايران، عزم اين ملت را در پيگيري مسير حقيقتطلبانه اش قوت خواهد بخشيد و مطمئنا شرايط را پيچيده تر و فضايي منفي را ايجاد ميكند كه بر مذاكرات سازنده تاثير ميگذارد ؟ مذاكراتي كه در آغاز به ابتكار جمهوري اسلامي ايران آغاز شد و همواره از سرگيري بدون هيچ پيش شرط و تاخير بيشتر آنرا به طرفهاي ديگر توصيه كرده است .
دوشنبه 8 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]