واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: انواع چربی خون
بدن ما نياز به كلسترول دارد تا بتواند اعمال خود را به درستي انجام دهد اما....
آيا تا به حال فكر كرده ايد كه آزمايش اندازه گيري چربي خون چيست؟
آيا مي دانيد كلسترول ، HDL ، LDL و تري گليسيريد چيستند؟
آيا مي دانيد كلسترول چگونه به وجود مي آيد؟
كلسترول به دو طريق در بدن به وجود مي آيد:
1- بدن خودش كلسترول مي سازد. بيشترين كلسترول را كبد مي سازد و مقدار آن، روزانه در حدود 1000 ميلي گرم مي باشد.
2- كلسترول وارد شده به بدن، از طريق خوردن مواد غذايي از جمله: گوشت قرمز، مرغ، ماهي و لبنيات. انجمن قلب آمريكا توصيه كرده است كه هر فرد بايد روزانه كمتر از 300 ميلي گرم كلسترول مصرف كند تا دچار بيماري نشود.
لازم به ذكر است كه ميوه ها ، سبزيجات، روغن هاي گياهي، غلات و آجيل داراي كمترين مقدار كلسترول و زرده تخم مرغ و گوشت ها داراي بيشترين مقدار كلسترول هستند.بدن ما نياز به كلسترول دارد تا بتواند اعمال خود را به درستي انجام دهد.
كلسترول، HDL، LDL و تري گليسيريد
* كلسترول در خون حل نمي شود و توسط ليپوپروتئين ها وارد سلول مي شود و از آن خارج مي گردد. (ليپوپروتئين تركيبي از پروتئين و چربي است و چربي را در خون حمل مي كند.) وجود كلسترول در كبد، نخاع و مغز ضروري است. كلسترول در ساخت و نگه داري سلول ها، برخي هورمون ها، ساخت ويتامين D و جذب ويتامين هاي محلول در چربي نقش دارد. مقدار مناسب كلسترول كمتر از 200 ميلي گرم در دسي ليتر است.
*HDL يا ليپوپروتئين با چگالي بالا به نام "كلسترول خوب" معروف مي باشد. HDL داراي مقدار زيادي پروتئين و مقدار كمي كلسترول مي باشد. اين نوع ليپوپروتئين، كلسترول را از خون برمي دارد و به كبد مي برد.
HDL از قلب محافظت مي كند و مقدار كم آن ( كمتر از 40 ميلي گرم در دسي ليتر) در خون مي تواند يكي از عوامل ايجاد بيماري هاي قلبي باشد. مقدار مناسب HDL برابر و يا بيشتر از 60 ميلي گرم در دسي ليتر مي باشد.
* LDL يا ليپوپروتئين با چگالي كم به نام "كلسترول بد" شناخته مي شود. LDL داراي مقدار زيادي كلسترول و مقدار كمي پروتئين مي باشد. وظيفه LDL حمل كلسترول و ديگر چربي ها در خون است.
افزايش LDL در خون مي تواند باعث باريك و سخت شدن رگ هاي تغذيه كننده ي قلب و مغز و به دنبال آن بروز بيماري هاي قلبي و مغزي شود. مقدار مناسب LDL كمتر از 100 ميلي گرم در دسي ليتر است.
* تري گليسيريد، همان چربي است كه در غذا وجود دارد. اگر كالري زيادي وارد بدن شود، بدن مقدار اضافي كالري را به تري گليسيريد تبديل كرده و در سلول هاي چربي ذخيره مي كند. چاقي و اضافه وزن، عدم تحرك ، سيگار كشيدن، مصرف الكل و داشتن رژيم غذايي پركربوهيدرات از عوامل افزايش دهنده تري گليسيريد خون مي باشد. مقدار مناسب تري گليسيريد كمتر از 150 ميلي گرم در دسي ليتر مي باشد.فردي كه داراي تري گليسيريد بالاست، LDL بالا و HDL پاييني خواهد داشت.
برخي از آزمايش ها براي اندازه گيري كلسترول خون
1- نسبت HDL به LDL: به طور مثال اگر شخصي مقدار HDL خونش 50 ميلي گرم در دسي ليتر باشد و مقدارLDL آن 150 ميلي گرم بر دسي ليتر باشد، نسبت HDL به LDL برابر 0/33 خواهد شد. اگر نسبت HDL به LDL بالاتر از 0/4باشد، نشان دهنده اين است كه شخص در حالت طبيعي قرار دارد.
2- نسبت LDLبه HDLرا بايد به ميزان 2/5 به 1 برسانيم تا از نازك شدن رگ ها جلوگيري نماييم.
3- نسبت كلسترول به HDL به اين ترتيب است كه اگر شخصي مقدار كلسترول كامل خونش 200 ميلي گرم بردسي ليتر باشد و مقدار HDL آن شخص 40 ميلي گرم بر دسي ليتر باشد، نسبت كلسترول به HDL آن برابر 5 به 1 خواهد بود. براي جلوگيري از بيماري قلبي بايد اين نسبت را به كمتر از 3/5 به 1 برسانيم.
براي كاهش مقدار LDL چه بايد كرد؟
* از مصرف زياد چربي ها و كلسترول دوري كنيد.
* از افزايش كالري دريافتي بپرهيزيد.
* تحرك و فعاليت بدني را زياد كنيد.
* وزن خود را ثابت نگه داريد.
براي افزايش مقدار HDL به اين نكات توجه كنيد:
- 3 بار در هفته و هر بار حداقل 20 دقيقه ورزش كنيد.
-از مصرف چربي هاي اشباع (گوشت ها و لبنيات پرچرب) و هيدروژنه (روغن نباتي جامد) دوري كنيد.
- سعي نكنيد با رژيم هاي لاغري بسيار كم كالري، وزن خود را سريعا كاهش دهيد. بلكه اجازه دهيد تا با رژيم غذايي صحيح، وزنتان كم شود.
براي كاهش كلسترول خون اين موارد را رعايت كنيد:
1- به جاي تماشا كردن تلويزيون و انجام بازي هاي كامپيوتري ، در تيم هاي ورزشي شركت كنيد و يا به كلاس هاي ورزشي برويد. به طور كلي، از يكجا نشستن جدا دوري كنيد.
2- تنقلات پُركالري و چرب و غذاهاي آماده را كمتر مصرف كنيد.
3- مراقب باشيد تا دچار چاقي نشويد.
4- از مصرف نوشيدني هاي الكلي خودداري كنيد.
براي كاهش تري گليسيريد چه بايد كرد؟
* ورزش كنيد.
* رژيم غذايي كم چربي داشته باشيد.
* از لبنيات كم چرب استفاده كنيد.
* چربي هاي گوشت و پوست مرغ را دور بياندازيد.
* غذاي خود را با روغن هاي گياهي از قبيل: كانولا ،ذرت و زيتون درست كنيد.
* غذاهاي پرفيبر را زياد مصرف كنيد.
* از مصرف شيريني و نوشيدني هاي شيرين خودداري كنيد.
* از نوشيدن الكل دوري كنيد.
* پُرخوري نكنيد.
* با چنگال و آهسته غذا بخوريد و غذايتان را خوب بجويد تا به معده تان فرصت دهيد به شما بگويد كه ديگر سير شده ايد!
* وزن خود را متعادل نماييد.
"هميشه سالم و تندرست باشيد."
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 314]