واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: همزمان با حضور هيات پاكستاني براي اجراي خط لوله انتقال گاز ايران؛تمايل هند براي بازگشت به صلح گازي
گروه اقتصاد: در حالي كه هيات پاكستاني براي ادامه مذاكراتي كه رئيسجمهور آنها با محمود احمدينژاد در حاشيه اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل ترتيب داده بود به تهران آمدند تا اجرايي شدن خط لوله صلح را بر مبناي توافق دو كشور و بدون حضور هند در پيش گيرند، اخباري مبني بر پشيماني هند از سوي خبرگزاريهاي داخلي منتشر شد كه بر اساس اين اخبار دهلينو از توافق دو جانبه تهران و اسلامآباد احساس خطر كرده و بار ديگر از مصمم بودن خود براي شركت در اجراي خط لوله صلح خبر داده است.اظهار تمايل هنديها براي مشاركت در اجرايي شدن خط لوله صلح در حالي مطرح شد كه هنديها ماهها است از انجام مذاكرات سهجانبه در خصوص خط لوله صلح كنارهگيري كردهاند و در آخرين اظهارنظرهاي خود نيز خواستار بررسي مجدد اقتصادي بودن اجراي اين پروژه شدهاند.
با اين وجود خبرگزاري ايسنا در گزارشي نوشت: در پي توافق روساي جمهور ايران و پاكستان براي اجراي خط لوله صلح بهصورت دوجانبه، هند اعلام كرد همچنان مايل به مشاركت در اين پروژه است.
اراس پاندي، معاون وزير نفت هند، در اين خصوص گفت: مذاكراتي را در پيش داريم و همچنان به مسير درستي براي پيشبرد پروژه فكر ميكنيم.
به گفته اين مقام هندي، مقامات سه كشور بهزودي با يكديگر ديدار ميكنند. مساله قيمتگذاري گاز بر اساس استانداردهاي جهاني نيز در اين ديدار مطرح خواهد شد.
اين اظهارات از سوي مقامات هندي در حالي مطرح ميشود كه بر خلاف پاكستان، ايران همواره منافع خود را در اجراي سهجانبه خط لوله انتقال گاز ايران دانسته و حتي نوذري نيز چندي پيش با وجود كنارهگيري هند از حمايت ايران براي اجراي خط لوله صلح با مشاركت هند خبر داده بود. نوذري از انجام مذاكرات ايران و پاكستان در سطح كارشناسي خبر داد و اعلام كرد كه اين مذاكرات در آينده با حضور هنديها ادامه خواهد يافت.
وي با تاكيد بر اينكه ممكن است متعاقبا از هنديها هم براي پيوستن به اين تيم دعوت شود، خاطرنشان كرد: ولي برنامه اين است كه مذاكرات انجام شده با پاكستان را جلو برده و با ايجاد اصلاحاتي به ويژه در بخش قيمت انرژي و مسائلي كه مربوط به نقطه تحويل گاز است، اين موضوعات را نهايي كنيم. از سوي ديگر وزير نفت ايران روز گذشته و در حالي كه مذاكرات دو جانبه با پاكستانيها آغاز شده بود از پيشنهاد ايران درباره قيمت گاز در مذاكرات خط لوله صلح و تلاش براي دست يافتن به يك فرمول و توافقي خبر داد كه بر اساس اين توافقها قيمت نهايي فروش به پاكستان يك سال قبل از تحويل تعيين شود.
نوذري در ادامه، دليل حضور كشور پاكستان و عدم حضور هند را دعوت نكردن از هند عنوان كرد و گفت: ورود هيات پاكستاني به منظور ادامه مذاكراتي است كه در گذشته با اين كشور صورت گرفته است و كار هماكنون تا مرحلهاي با اين كشور پيش رفته است.
نوذري تصريح كرد: مباحثي كه پيش از اين ايران و پاكستان دنبال كردهاند ميزان تحويل گاز، زمان اجراي پروژه، محل تحويل و قيمت بوده است.
اظهارات هند براي مشاركت مجدد در خط لوله صلح در حالي مطرح ميشود كه هنديها طي سالهاي گذشته با بهانههاي مختلف اجراي اين پروژه را به تاخير انداختهاند اما از آنجايي كه حضور دهلينو در اجراي اين پروژه علاوه بر منافع اقتصادي منافع سياسي بسياري براي ايران دربرخواهد داشت با وجود تنديهايي كه در حد شعار طرح شده از حضور هند در اين پروژه به صورت پنهاني دفاع كردهاند. بر اين اساس شايد بتوان گفت هنديها نيز هماكنون بهطور كامل بر اين نكته واقف هستند كه اجراي خط لوله صلح بدون حضور هنديها براي ايران سودآور نخواهد بود و در واقع ميتوان گفت كه دهلينو از دور چگونگي اجراي خط لوله صلح را بر عهده گرفته است هرچند در اين ميان ايران بازهم ادعا ميكند كه اجراي اين پروژه را بدون حضور هند نيز ادامه خواهد داد و بر همين اساس اظهارات وزير نفت هند در خصوص تمايل اين كشور براي حضور در خط لوله صلح را هراس اين كشور براي بازماندن از بازار جهاني گاز عنوان ميكنند غافل از اينكه هنديها براي تامين منابع گاز مورد نياز خود در دهههاي آتي پروژههاي بزرگي همچون خط انتقال نابوكو را هدف قرار دادهاند و گاز ايران را نيز به عنوان منبعي كه در آينده ميتوانند روي آن حساب باز كنند، مد نظر قرار دادهاند. البته در اين ميان نميتوان سياست جديد ايران در خصوص تغيير الگوي انتقال گاز را در نظر نگرفت كه براساس اين سياستها انتقال گاز به صورت الانجي كه تا چندي پيش يكي از اصليترين اهداف وزارت نفت ايران محسوب ميشد اينك به انتقال گاز به صورت خام تغيير يافته و از آن به عنوان سياست جديد ايران در قبال صادرات گاز از طريق خط لوله ياد ميكنند.
بر اين اساس و در حالي كه خط لوله صلح پس از سالها مذاكره همچنان در پيچ و خم سياستهاي دهلينو براي اجراي اين پروژه گرفتار است، اكبر تركان معاون وزير نفت از تلاش ايران براي اجراي خط لولهاي براي رقابت با خط انتقال گاز نابوكو خبر داد. به گفته وي ايران بهدنبال اجرايي كردن خط لوله 4ميليارد دلاري براي انتقال گاز به اروپا است كه ميتواند رقيبي براي پروژههاي تحت حمايت اتحاديه اروپا و روسيه باشد. وي به بلومبرگ گفت: به طور حتم كشورهاي اروپايي وجود دارند كه به دنبال دستيابي به خط انتقال گازي به جز روسيه هستند و از خريد گاز از ايران حمايت ميكنند.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 7 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]