واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: بازار نفتاوپك و عوامل تاثيرگذار بر افزايش دوباره قيمت نفت
گروه بورس كالا- بنا بر تازهترين گزارش موسسه تحقيقاتي پترولوجيستيكس سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) اعلام كرده است با كاهش توليد ايران وعربستان سعودي عرضه نفت توسط اين سازمان تا پايان ماه سپتامبر به شدت كم خواهد شد.
اين پيشبيني نيز به نوبه خود موجب تقويت بهاي طلاي سياه شده است و نشاندهنده اين است كه كشورهاي عضو اوپك قبل از آخرين جلسه خود در ماه سپتامبر براي كاهش توليد به توافق رسيده بودند.
به گزارش رويتر، 13 عضو اوپك 6/32ميليون بشكه نفت در روز در ماه سپتامبر توليد خواهند كرد؛ اين كشورها در ماه آگوست 4/33ميليون بشكه در روز توليد داشتند كه به نظر بسيار زياد و غيرعادي ميآمد.
كاهش توليد اعضا
بيشتر كاهش توليد از طرف دو كشور عمده توليدكننده عضو اوپك يعني ايران و عربستان سعودي خواهد بود. اين دو كشور در ماه آگوست بيشترين عرضه را به مشتريان در بازار داشتند.
انتظار ميرود عربستان كه بزرگترين صادركننده نفت اوپك است، توليد خود را تا سقف 55/9ميليون بشكه در روز در ماه سپتامبر كاهش دهد؛ در حالي كه اين كشور در ماه آگوست 7/9ميليون بشكه در روز نفت توليد ميكرد. در اوايل سال جاري عربستان سعودي توليد خود را به مقدار زيادي افزايش داد تا به گفته خود با صعود غيرقابل كنترل قيمتها مقابله كند. پيشبيني ميشود در ماه سپتامبر ميزان توليد نفت ايران به 05/4 ميليون بشكه در روز كاهش يابد. اين كشور در ماه آگوست 4/4ميليون بشكه در روز توليد داشته است. ميزان صادرات نفت ايران هر ماه ميتواند تغيير كند و باعث تاثير فراوان بر عرضه نفت از طرف اين كشور ميشود.
براساس محاسبات موسسه پترولوجيستيكس 12 عضو ديگر اوپك به غير از عراق ملزم به رعايت سقف توليد اوپك ميباشند و همه آنها در حال حاضر 4/30ميليون بشكه در روز توليد ميكنند كه بيشتر از سقف غير رسمي 67/29 بشكه در روز است.
با گسترش مصرف داخلي و كاهش صادرات نفت در عراق، توليد نفت اين كشور تا 100هزار بشكه در روز كاهش و به 2/2ميليون بشكه در روز در ماه سپتامبر خواهد رسيد.
همچنين حملات نظامي در نيجريه موجب كم شدن 140هزار بشكه از توليد روزانه اين كشور نسبت به ماه آگوست شده است. توليد نفت نيجريه در ماه سپتامبر 8/1ميليون بشكه در روز خواهد بود.
عوامل افزايش دوباره قيمتها
در ميان فرضيات گوناگوني كه براي افزايش دوباره قيمت نفت از روز دوشنبه مطرح شده است، دولت ايالات متحده آمريكا گناه را بر گردن تجار مالي مياندازد. در حالي كه دستاندكاران بازار معتقدند كاهش استخراج كشورهاي توليدكننده در زماني كه نياز مبرم به اين ماده در بازار احساس ميشود، موجب صعود مجدد ارزش طلاي سياه شده است.
در معاملات روز دوشنبه بورس نيويورك قيمت نفتخام براي تحويل در ماه اكتبر با 30دلار افزايش به 130دلار در هر بشكه رسيد. اين اتفاق موجب شگفتي تجار و تحليلگران بازار نفت شد.
حال اين سوال مطرح است كه چه كسي مسوول افزايش دوباره قيمت نفت است؟
ساموئل بادمن، وزير انرژي آمريكا، اين احتمال را كه شركتهاي نفتي و دستاندركاران صنايع بازرگاني كه به نفت احتياج دارند، به بازار نيويورك وارد شدهاند تا از كاهش معاملات اين ماده جلوگيري كنند، رد ميكند.
يكي ديگر از مسوولان نفتي آمريكا معتقد است كه قيمتهاي غيرعادي بر عوامل بازار تاثيري نداشته است. به گفته وي تجاري كه مجبور به بستن قرارداد براي فروش نفت خود با قيمت ارزان شده بودند، مجبور شدهاند تا نفت خام را با قيمت بالاتر خريداري كنند.
ولي كارشناسان ادعا ميكنند كه خريد و فروش بيش از اندازه نفت و كاهش ذخاير شركتها پس از توفانهاي گوستاو و آيك كه موجب تخريب و تعطيلي بيشتر تاسيسات نفتي خليج مكزيك شد، عامل صعود مجدد ارزش نفت هستند.
تحليلگران بانك سرمايهگذاري گلدمن ساكس ميگويند كه اين روند باعث تحميل فشار مضاعف بر بازار فيزيكي خريد و فروش نفت خام ميشود؛ زيرا عوامل بازار كه با كمبود نفت مواجه شده بودند، تلاش ميكنند تا قبل از كمياب شدن اين ماده آن را خريداري كنند. ساير كارشناسان بر اين باورند كه كاهش توليد و ذخاير نفت در بازار به دليل توفانهاي اخير در خليج مكزيك موجب افزايش قيمتها شده است.
يکشنبه 7 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]