واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: خط لوله گاز پارس تضمين مي كند: ايران تامين كننده يك چهارم گاز اروپا
گروه اقتصاد: خط لوله انتقال گاز ايران به اروپا سالا نه بالغ بر 37 ميليارد متر مكعب گاز يعني حدود يك چهارم نياز گازي قاره سبز را تامين مي كند.
كشور ايران با داشتن دومين ذخيره بزرگ گاز جهان درصدد صدور گاز به كشورهاي آسيايي اروپايي است به طوري كه همزمان با پيگيري مسايل اقتصادي و سياسي مربوط به خط لوله انتقال گاز ايران به شبه قاره هند (معروف به خط لوله صلح) مسوولا ن بخش انرژي ايران نيم نگاهي هم به بازارهاي اروپايي دارند.
ايران به دنبال اجرايي كردن خط لوله چهار ميليارد دلاري «پارس» براي انتقال گاز به اروپاست كه مي تواند رقيبي براي پروژه هاي تحت حمايت اتحاديه اروپا و روسيه باشد.
اكبر تركان - معاون وزير نفت ايران - با اعلام اين خبر افزود: ايران درحال مذاكره با يك شركت معتبر اروپايي است كه ممكن است پيمانكاري خط لوله پارس را بر عهده گيرد.
وي به بلومبرگ گفت: به طور حتم كشورهاي اروپايي به دنبال ايجاد خط حياتي ديگري به جز روسيه هستند. كشورهايي كه به خريد گاز از ايران اعتقاد دارند به اندازه كافي اهميت دارند و احتياجي به همكاري ديگر كشورها نيست.
به گفته او، خط لوله پارس كه مورد حمايت ايران است، پاسخ به خط لوله نابوكو مورد حمايت اتحاديه اروپا و خط لوله جريان جنوبي مورد حمايت روسيه است كه اين خطوط به دنبال تامين گاز اروپا از طريق آسياي مركزي هستند.
براساس اين گزارش، ايران قصد دارد سالانه بالغ بر 37 ميليارد متر مكعب گاز را به اروپا منتقل كند كه اين مقدار 20 درصد بالاتر از نابوكو و جريان جنوبي خواهد بود كه حدود يك چهارم نياز گازي اروپا را تامين مي كنند.
تركان همچنين تصريح كرد: محدوديت هاي اقتصادي اعمال شده از سوي آمريكا براي اعمال فشار براي توقف برنامه هسته اي، شريكان اروپايي ايران براي اين خط لوله را منصرف نخواهد كرد.
وي افزود: هيچ كس نگفته است كه مشتريان ايراني نمي توانند در خارج از كشور سرمايه گذاري كنند. ما گاز را تا مرز خواهيم رساند و آن ها خط لوله مورد نظر را تا مقصد خواهند كشيد.
معاون برنامه ريزي وزير نفت از ذكر نام شركت اروپايي كه درحال مذاكره با ايران براي خط لوله است، امتناع كرد، ولي تصريح كرد كه اين شركت او.ام.وي اتريش نخواهد بود.
او گفت: ما در اين مورد هيچ تماس و ارتباطي با نابوكو نداريم. ما به مسير جديدي رسيده ايم و مشتريان جديدي خواهيم داشت.
تركان گفت: خط لوله پارس از ايران آغاز و با عبور از تركيه به يونان، ايتاليا و سوييس كشيده مي شود و پس از آن به اتريش و آلمان نيز مي رسد. بدين طريق كاملا خط لوله بدون عبور از اروپاي شرقي خواهد بود و تمام كشورهاي مسير گاز ايران را دريافت خواهند كرد.
ايران از ذخاير گازي ميدان پارس جنوبي براي تامين منابع مورد نياز اين پروژه استفاده مي كند و تركان معتقد است كه صادرات گاز پارس جنوبي از طريق خط لوله، صرفه اقتصادي بيشتري نسبت به ال.ان.جي دارد.
به گزارش ايسنا، وي پيش تر نيز اظهار كرده بود كه ايران به عنوان دارنده دومين ذخاير بزرگ گازي دنيا، قصد دارد صادرات گازي خود به اروپا را به جاي ال.ان.جي از طريق خطوط لوله انجام دهد.
او اظهار كرده بود كه ساخت خطوط لوله كار پيچيده اي نيست و ما بيش از 40 سال در اين زمينه تجربه داريم. نيازي هم به حضور خارجي ها نيست، چراكه در 10 سال گذشته خطوط لوله توسط خود ايراني ها ساخته شده است.
به گفته وي اين خط لوله فقط براي صادرات مورد استفاده قرار مي گيرد و به شبكه داخلي گاز ايران متصل نخواهد شد.
همچنين غلامحسين نوذري وزير نفت كشورمان در گفت وگو با فارس، در زمينه مذاكرات خط لوله صلح (انتقال گاز به هند و پاكستان) گفت: در دو روز آينده يك تيم كارشناسي از پاكستان براي پيگيري روند مذاكرات وارد تهران مي شود.
وزير نفت دليل حضور كشور پاكستان و عدم حضور هند را دعوت نكردن از هند عنوان كرد و گفت: ورود هيات پاكستاني به منظور ادامه مذاكراتي است كه در گذشته با اين كشور صورت گرفته است و كار هم اكنون تا مرحله اي با اين كشور پيش رفته است.
نوذري تصريح كرد: مباحثي كه پيش از اين ايران و پاكستان دنبال كرده اند ميزان تحويل گاز، زمان اجراي پروژه، محل تحويل و قيمت بوده است.
نوذري گفت: پيشنهادي كه ما درباره قيمت مطرح كرده ايم فكر مي كنيم مورد قبول پاكستان واقع شود اين است كه به يك فرمول و توافقي دست يابيم و قيمت نهايي فروش گاز به پاكستان يك سال قبل از تحويل گاز تعيين شود.
وي دليل ارائه اين پيشنهاد را تلاطم بازار انرژي و طولاني شدن پروژه كه اجراي آن 5 تا 6 سال زمان مي برد، عنوان كرد و گفت: تا زماني كه توليد گاز ما به تراز مثبت برسد يا اجراي پروژه به دليل كوهستاني بودن منطقه، تامين لوله و منابع مالي زمان بر و هزينه بر است و قيمت گاز در اين فاصله 5 تا 6 ساله دچار تغيير خواهد شد.
نوذري همچنين درباره سرنوشت قرارداد كرسنت (صادرات گاز به امارات) گفت: قيمت گاز در اين قرارداد كه در گذشته امضا شده مورد توافق ما نيست و تغييرات قيمت در بازارهاي جهاني و بازارهاي انرژي حكم مي كند كه قيمت آن اصلاح شود.
وزير نفت گفت: اگر قيمت در اين قرارداد اصلاح شود صادرات گاز انجام مي شود در غير اين صورت گاز از منطقه سيري با خط لوله 32 اينچي كه به طول 270 كيلومتر در حال اجرا است از عسلويه به داخل كشور انتقال مي يابد.
نوذري همچنين درباره خريد قيمت گاز از تركمنستان براي زمستان سال جاري گفت: ما فكر مي كنيم قيمت تركمنستان بايد بر اساس توافق برنده - برنده صورت گيرد زيرا هم منافع آنها بايد حفظ شود و هم خريد ما توجيه اقتصادي داشته باشد.
به گزارش فارس، پيش از اين اظهارنظرهايي مبني بر چند برابر شدن قيمت گاز وارداتي از تركمنستان مطرح شده بود.
در زمستان امسال قرار است روزانه 25 ميليون مترمكعب گاز از تركمنستان خريداري شود.
وزير نفت درباره اجراي پروژه صاردات گاز به ارمنستان نيز گفت: ما در داخل پروژه را به اتمام رسانده ايم و آمادگي كامل براي صادرات گاز داريم و مشكل ارمنستان است كه آمادگي براي دريافت ندارد.
شنبه 6 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]