واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: كم توجهي روستاييان به سوادآموزي
مبارزه با بي سوادي و آموزش و پرورش كودكان و بزرگسالان بي سواد در ايران سال هاست كه موضوع اساسي برنامه هاي مختلف بوده و دولت آموزش سواد را به آن ها يكي از اولويت هاي برنامه هاي توسعه ملي خود اعلام كرده است با توجه به اين كه آموختن علم در فرهنگ اسلامي ما نيز ريشه هاي قوي و محكمي دارد و به طرق مختلف بر آموزش و كسب آن تاكيد شده است مسئولان بايد براي تحقق بخشيدن به اين مهم اقدامات لازم را انجام دهند اين در حالي است كه تاريخ سوادآموزي در ايران نشان مي دهد كه از سال هاي گذشته تعليم و آموزش بزرگسالان بنا به دلايل مختلف پيشرفت قابل ملاحظه اي نداشته است.
به گفته نماينده مردم بجنورد، جاجرم در مجلس شوراي اسلامي نرخ بي سوادي در استان 22 درصد است و از ميانگين كشوري 7 درصد فاصله دارد. باتوجه به مدت زمان محدود و نگراني از ورود تعداد بيشتر فرد بي سواد به جامعه مسئولان بايد تدابير لازم را بينديشند.
به گفته كارشناسان، خطر بازگشت بي سوادي به دليل مستمر نبودن آموزش از ديگر مشكلاتي است كه بايد اقدامات كاربردي براي جلوگيري از آن انجام شود.
يكي از آموزشياران نهضت مي گويد: اكثر روستاييان بي سواد به دليل مشغله كاري رغبتي به حضور در كلاس هاي نهضت ندارند.
آگاهي مي افزايد: با وجود تلاش آموزشياران در برخي روستاها، هنوز بي سوادي ريشه كن نشده است و بعد از دوره سوادآموزي برخي از آنان آموخته هاي گذشته را فراموش مي كنند.
يكي ديگر از آموزشياران مي گويد: مسئولان بايد با سياست گذاري اجباري، تدابير لازم را براي جذب سوادآموزان در كلاس هاي نهضت به كار گيرند.
همايوني مي افزايد: روستاييان بي سواد معتقدند بعد از گذشت سال ها از عمر آنان، يادگيري درس فايده اي برايشان نخواهد داشت.
وي ادامه مي دهد: تا زماني كه روستاييان از حضور در كلاس ها خودداري كنند، مشكل بي سوادي باقي خواهد ماند.
يك كارشناس علوم تربيتي مي گويد: خطر بازگشت به بي سوادي نوسوادان به دليل مستمر نبودن آموزش و كاربرد سواد در زندگي از مشكلاتي است كه بايد چاره مناسبي براي آن انديشيد.
هما هدايتي مي افزايد: تحقيقات و بررسي ها حاكي از آن است كه آموزش مداوم، از بازگشت نوسوادان به بي سوادي جلوگيري مي كند و توانايي برخورد را با موقعيت هاي جديد در زندگي فردي و اجتماعي براي آنان فراهم مي آورد.
وي ادامه مي دهد: غني سازي محيط زندگي فراگيران با مواد خواندني ساده بسيار ثمربخش خواهد بود.
وي مي گويد: نهضت سوادآموزي با هدف غني سازي محيط زندگي نوسوادان و به منظور دسترسي آسان كم سوادان به مواد مكتوب مي تواند مواد خواندني ساده را تهيه كند.
وي باتوجه به اين كه نهضت سوادآموزي تنها 4 سال فرصت سوادآموزي را به بي سوادان دارد مي گويد: با روند كنوني و نحوه آموزش به سوادآموزان بعد از اتمام اين دوره تعداد زيادي از افراد بي سواد باقي خواهند ماند.
وي تصريح مي كند: براي كاهش آمار بي سوادي بايد الزامات درنظر گرفته شود تا افراد بي سواد براي سوادآموزي در كلاس ها حضور داشته باشند.
وي ادامه مي دهد: اكثر روستاييان از اهميت باسواد بودن بي اطلاعند و بايد فرهنگ سازي مناسبي براي پيشرفت سوادآموزي در روستاها انجام شود.
نماينده مردم بجنورد، جاجرم و مانه و سملقان در مجلس شوراي اسلامي مي گويد: سازمان نهضت سواد آموزي به منظور شتاب بخشيدن به روند سوادآموزي در كشور موظف است برنامه هاي راهبردي سوادآموزي را تهيه كند.
موسي الرضا ثروتي با اشاره به ميزان 78 درصدي باسوادي در استان مي گويد: اين آمار در كشور 85 درصد است.
وي ادامه مي دهد: براي جذب بي سوادان به سوادآموزي استفاده از راهكارها و ضوابط تشويقي بسيار موثر خواهد بود.
وي تصريح مي كند: طبق دستورالعمل ارائه شده تا 3 سال آينده نهضت سوادآموزي به كار خود پايان خواهد داد و افراد بي سواد مجبورند براي باسواد شدن شهريه پرداخت كنند.
وي بيان مي كند: سازمان هاي ذي ربط موظفند براي اجراي كامل طرح سوادآموزي هرسال اعتبارات لازم را براي انسداد ورودي بي سواد و توسعه برنامه ريزي آموزش براي همه در قوانين بودجه اعمال كنند.
وي مي افزايد: با ايجاد حساسيت در اقشار مختلف و دستگاه هاي اجرايي، ريشه كن كردن بي سوادي با استفاده از فيلترهاي پشتيباني در خصوص عملياتي كردن، شناسايي و تشكيل كلاس هاي سوادآموزي و ... مي توان در پيشبرد برنامه هاي پايان بي سوادي گام موثري برداشت.
وي خاطرنشان مي كند: نبود حساسيت افراد جامعه براي سوادآموزي، نبود شناسنامه اسمي بي سوادان، كمبود انگيزه در بي سوادان و كم سوادان ازمشكلات نهضت است.
وي مي گويد: متاسفانه برخي شهروندان براي جلوگيري از بي سوادي استقبال نكردند. وي ادامه مي دهد: نظارت دقيق و به موقع از سوي مسئولان مي تواند در جذب سوادآموزي موثر باشد.
وي بيان كرد: آموزش و پرورش نيز بايد براي جلوگيري از ورود افراد بي سواد به روستاهايي كه جشن پايان بي سوادي در آن ها برگزار شده است، اقدامات لازم را انجام دهد.
وي تصريح مي كند: نظارت دقيق بر فعاليت آموزشياران و ايجاد انگيزه كاري مي تواند براي تحقق بخشيدن به اهداف نهضت مهم باشد.
وي خاطرنشان مي كند: مسئولان بايد براي جذب اعتبارات بيشتر و رفاه حال آموزشياران برنامه ريزي مناسبي كنند.
معاون آموزشي نهضت سوادآموزي خراسان شمالي نيز در اين باره مي گويد: طبق برنامه هاي اعلام شده و سياست هاي نهضت سوادآموزي، در حال حاضر جشن پايان بي سوادي گروه سني 10 تا 49 در دوره هاي مقدماتي و تكميلي در سراسر كشور برگزار مي شود.
مهدي مودي مي افزايد: تا پايان سال جاري در 120 روستاي استان براي هزار و 330 نفر جشن پايان بي سوادي برگزار خواهد شد.
وي تصريح مي كند: در روستاهاي مشخص شده قبل از اجراي طرح ابتدا آمارگيري اسمي براي شناسايي بي سوادان واقعي و جذب آنان در كلاس هاي نهضت انجام خواهد شد.
وي خاطرنشان مي كند: براي اطمينان از روند فراگيري دروس مشخص شده توسط آموزشياران هر سال قبل از آزمون نظارت كامل صورت مي گيرد.
وي ادامه مي دهد: براي تشويق بيشتر آموزشياران به هر آموزشيار كه فرد بي سوادي را باسواد كند 500 هزار ريال داده خواهد شد.
وي بيان مي كند: 879 روستا در استان وجود دارد و تاكنون در 47 روستا جشن پايان بي سوادي برگزار شده است.
وي مي گويد: طبق برنامه ريزي هاي انجام شده تا سال 92 در تمام روستاهاي استان جشن پايان بي سوادي برگزار خواهد شد.
وي مي افزايد: براي ريشه كني بي سوادي در 120 روستاي استان اعتبارات لازم اختصاص داده شده است. وي بيان مي كند: در روستاهاي سخت گذر كه امكان حضور آموزشيار در آن ها وجود نداشته باشد از اهالي باسواد روستا براي آموزش به متقاضيان استفاده خواهد شد.
وي ادامه مي دهد: ريشه كني بي سوادي نيازمند همكاري و حضور به موقع مردم در كلاس ها است.
وي اضافه مي كند: متاسفانه اكثر روستاييان از حضور در كلاس هاي آموزشي خودداري مي كنند و بايد برنامه هاي تشويقي براي آن ها درنظر گرفته شود.
وي ادامه مي دهد: براي جلوگيري از ورود افراد بي سواد به روستاها و مناطقي كه جشن پايان بي سوادي در آن ها برگزار شده است، آموزش و پرورش بايد برنامه ريزي هاي لازم را انجام دهد.
مدير نهضت سوادآموزي خراسان شمالي نيز مي گويد: نرخ باسوادي در سال 85، 79 درصد بوده و در سال گذشته به 81 درصد رسيده است.
عصمتي مي افزايد: 555 هزار باسواد و 140 هزار بي سواد در گروه هاي 10 تا 49 در استان وجود دارد. وي ادامه مي دهد: در صورت تامين اعتبار لازم طبق برنامه زمان بندي شده بي سوادي در استان ريشه كن مي شود.
وي بيان مي كند: براي حضور سوادآموزان در كلاس هاي آموزشي برنامه هاي تشويقي و تنبيهي درنظر گرفته خواهد شد.
وي ادامه مي دهد: برخلاف نگرش برخي افراد كه فعاليت هاي سوادآموزي را پيرآموزي تلقي مي كنند، آمار حاكي از آن است كه متوسط سن سوادآموزان حدود 29 سال است و 5/87 درصد سوادآموزان كمتر از 40 سال دارند.
وي اضافه مي كند: جشن پايان بي سوادي در روستاهايي كه با تاييد شوراي اسلامي روستا 97 درصد جمعيت آن باسواد باشند برگزار مي شود.
وي مي افزايد: در حال حاضر 555 هزار سوادآموز در ۴ سطح مقدماتي، پاياني، تكميلي و پنجم در استان وجود دارد.
وي تصريح مي كند: نرخ باسوادي در اين استان 5/79 درصد بوده كه به 82 درصد رسيده است. وي خاطرنشان مي كند: طي سال هاي متمادي با وجود صرف بودجه سنگين و بهره گيري از نيروي انساني و امكانات مختلف، بي سوادي در جامعه ريشه كن نشده است.
وي ادامه مي دهد: تاريخچه سوادآموزي ايران نشان مي دهد كه با وجود تمام تلاش هاي ظاهري و وضع قوانين و مقررات مختلف هنوز افراد بالقوه اي كه مي توانستند باسواد باشند از نعمت خواندن و نوشتن محرومند.وي مي گويد: سوادآموزي نيازمند عزم ملي است و تنها در حيطه وظايف يك سازمان خلاصه نمي شود.وي مي افزايد: اقدامات اساسي و ضربتي براي از بين بردن بي سوادي باتوجه به زمان تعيين شده بايد انجام شود.وي ادامه مي دهد: باتوجه به اين كه بيشتر سوادآموزان را روستاييان تشكيل مي دهند نهضت سوادآموزي بايد علاوه بر استفاده از نيروهاي خود، از نيروهاي آموزش دهنده و ساكنان روستا نيز استفاده كند.وي بيان مي كند: تلاش همه جانبه براي باسواد كردن بي سوادان در جامعه ضروري است و بايد در مرحله اول مبادي ورودي بي سوادي را مسدود كنيم.وي خاطرنشان مي كند: نهضت سوادآموزي بايد به گونه اي عمل كند كه نوآموزان قدرت استفاده را از ابزارهاي اجتماعي براي بالا بردن بينش خود داشته باشند.
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 440]