واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: چهارمين حضور احمدي نژاد درنشست مجمع عمومي سازمان ملل
سياسي. مجمع عموسي سازمان ملل . اجلاس سران
محمدرضا منافي - روز سه شنبه آتي، شصت و سومين دور عاليترين نشست بين المللي تحت عنوان نشست مجمع عمومي سازمان ملل در مقر اين سازمان در نيويورك گشايش مييابد.
در اين نشست سران نزديك به ۲۰۰كشور از سراسر جهان، دوست و دشمن، فرصت مي يابند تا از تريبوني كه تنها سالي يك بار در اختيارشان قرار ميگيرد، ديدگاههاي خود را در حضور تمام همتايان خود از همه كشورها بيان كنند.
از آنجا كه مقر سازمان ملل در نيويورك واقع شده و به نوعي آمريكا ميزباني مهمترين اجلاس بينالمللي را عهده دار است ، تريبون مجمع عمومي سازمان ملل فرصت مناسبي را اختيار سران كشورهاي عدالت خواه و ضداستكبار قرار مي دهد تا به اعلام صريح مواضع ضد استكباري خود بپردازند.
از جمله روساي شركتكننده در اين دوره از مجمع عمومي سازمان ملل دكتر محمود احمدي نژاد رييس جمهوري اسلامي ايران است كه چهارمين حضور موفق خود را در اين اجلاس تجربه خواهد كرد.
احمدي نژاد در سه دوره متوالي حضور در سه سال اخير در مجمع عمومي سازمان ملل، نطقهاي تحسين برانگيزي را با محورهاي مهمي از جمله تاكيد بر عدالت طلبي، كرامت انساني و احترام به حقوق بشر، مقابله با زورگويي، تروريسم و اشغالگري، مخالفت با توليد و تكثير سلاحهاي كشتار جمعي و تاكيد بر حق مسلم همه كشورها در دسترسي به انرژيهاي صلح آميز ارائه كرد كه به شدت مورد استقبال و تحسين سران بسياري از كشورها قرار گرفت.
سخنرانيهاي شجاعانه، برگرفته از منطق و عدالت، پرمحتوا و به دور از انفعال رييس جمهوري اسلامي ايران در دورههاي قبلي مجمع عمومي سازمان ملل، به اذعان اكثر قريب به اتفاق رسانههاي جهان، خبرسازترين نطقها بود به گونهاي كه بازتاب رسانهاي آن بسيار گسترده تر از انعكاس سخنراني سران كشورهايي نظير آمريكا بود كه همواره سعي دارند از چنين تريبونهايي به بيان مشتي ادعاي تكراري، طرح اتهام واهي عليه كشورهاي ديگر و مداخله در امور ديگران بپردازند.
احمدي نژاد كه چهارمين سال رياست جمهوري خود را سپري ميكند، عزم قاطع خود را براي چهارمين حضور در مجمع عمومي سازمان ملل اعلام كرده است و بسياري از رسانهها مترصد آن هستند تا با بازتاب دادن نطق رييس جمهوري ايران در اين اجلاس، در مخابره تاثير گذارترين اخبار اين رويداد مهم بين المللي به رقابت بپردازند.
اهميت حضور احمدي نژاد در شصت و سومين اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل به ويژه از نگاه رسانهها به حدي است كه رويترز در خبر افتتاح اين اجلاس در ۲۶شهريور، بدون اشاره به نام هيچ يك از سران كشورهاي مطرح و قدرتمند جهان، تاكيد كرده است كه رييس جمهوري ايران در اين رويداد مهم بينالمللي حضور مييابد.
همچنين روزنامه ليبراسيون چاپ پاريس در توصيف حضور احمدي نژاد در شصت و دومين نشست مجمع عمومي سازمان ملل نوشت : درحالي كه نيكلا ساركوزي هشدار مي داد و جرج بوش تهديد ميكرد، احمدي نژاد رييس جمهوري ايران ستاره واقعي نشست مجمع عمومي سازمان ملل بود و بيش از تمام ديگر سران شركت كننده در اين نشست مورد استقبال قرار گرفت.
رييس جمهوري قطعا در نطق خود در اين اجلاس بار ديگر بطور صريح بر مواضع شفاف جمهوري اسلامي ايران مبني بر عدالت خواهي، صلح جويي، ظلم ستيزي، ميل به گفت و گو پيرامون مسايل مختلف در شرايط برابر و دعوت از تمام جوامع بشري به دوري از ظلم و عداوت و ميل به صلح و عدالت تاكيد خواهد كرد و ترديدي نيست بار ديگر جهان تشنه عدالت امروز را به وجد خواهد آورد.
** ايران داوطلب انتخابات براي كسب كرسي شوراي امنيت
يكي از اقدامات مهمي همه ساله كه در طول برگزاري نشست مجمع عمومي سازمان ملل انجام ميشود، انتخابات براي جايگزيني اعضاي غيردايم شوراي امنيت است كه ايران و ژاپن از نامزدهاي آسيايي براي شركت در انتخابات امسال اعضاي غيردايم شوراي امنيت هستند .
شوراي امنيت سازمان ملل متشكل از ۵عضو دايم (آمريكا، انگليس، فرانسه، روسيه و چين) و ۱۰عضو غير دايم است كه دوره عضويت اعضاي غير دايم آن دو سال ميباشد.
شيوه انتخاب اعضاي غير دايم شوراي امنيت كه همه ساله در نشست مجمع عمومي سازمان ملل برگزار ميشود، به اين شكل است كه ۱۰عضو آن به دو گروه مساوي تقسيم ميشوند و هر سال پنج عضو آن تغيير ميكند.
در انتخاب اعضاي جديد غيردايم شوراي امنيت يك سري ملاحظات از جمله ميزان پايبندي كشور داوطلب به تعهدات سازمان ملل و در راس آن حفظ امنيت و صلح بينالمللي است.
نكته ديگري كه در انتخاب اعضاي غيردايم شوراي امنيت مورد توجه قرار مي گيرد، پراكندگي جغرافيايي كشورهاي عضو است و كشوري كه پس از دو سال عضويت ، شوراي امنيت را ترك ميكند نميتواند منتظر حضور مجدد خود در اين نهاد سازمان ملل در آينده نزديك باشد چرا كه بطور طبيعي همه كشورهاي خواستار عضويت در اين شورا هستند.
در انتخاباتي كه در جريان شصت و سومين دور نشست مجمع عمومي سازمان ملل براي تعيين اعضاي جديد غيردايم شوراي امنيت صورت خواهد گرفت، رقابت بر سر يكي از كرسيهاي آسيايي اين شورا، ميان ايران و ژاپن خواهد بود.
در اين رقابت به نظر ميرسد ايران به خاطر برخورداري از حمايت قاطع اكثريت قريب به اتفاق كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي و نيز كشورهاي جنبش عدم تعهد كه بيش از دو سوم كل اعضاي سازمان ملل را تشكيل ميدهند، شانس بيشتري براي كسب كرسي آسيايي شوراي امنيت داشته باشد ضمن اينكه پيش بيني ميشود چين به عنوان عضو دايم شوراي امنيت، تمايل چنداني براي عضويت ژاپن در اين شوراي از خود نشان ندهد.
** مجمع عمومي سازمان ملل چيست
مجمع عمومي سازمان ملل يكي از پنج نهاد اصلي سازمان ملل و برخلاف نهادهاي ديگر اين سازمان بينالمللي نظير شوراي امنيت ، تنها نهادي است كه تمام كشورهاي عضو سازمان ملل در آن نيز عضو هستند و همه اعضا در سطح برابر در مجمع ساليانه آن شركت ميكنند.
اولين نشست مجمع عمومي سازمان ملل دهم ژانويه سال ۱۹۴۶ميلادي در لندن در مكاني به نام Westminster Central Hallبرگزار شد كه تنها سران ۵۱كشور در آن شركت كردند.
اين اجلاس همه ساله در ماه سپتامبر برگزار ميشود. همچنين گاهي در طول سال و در فاصله بين دو نشست مجمع عمومي سازمان ملل، اين مجمع جلساتي تحت عنوان جلسات ويژه يا اضطراري براي رسيدگي خاص به مسايل و رويدادهاي مختلف جهان تشكيل ميدهد.
بطور معمول رياست هر دوره از نشستهاي مجمع عمومي سازمان ملل را نماينده يكي از كشورهاي عضو در سازمان ملل برعهده ميگيرد. سال گذشته سرگيان كريم Srgjan Kerimنماينده مقدونيه در سازمان ملل رياست شصت و دومين نشست مجمع عمومي سازمان ملل را بر عهده داشت و امسال رياست اين اجلاس برعهده ميگوئل دسكاتو براكمن وزير خارجه پيشين نيكاراگوئه خواهد بود.
مسووليت رياست مجمع عمومي سازمان ملل بطور ادواري هر سال برعهده نماينده اي از يكي از پنج منطقه جغرافيايي شامل آفريقا، آسيا، اروپاي شرقي، آمريكاي لاتين و منطقه كارائيب، غرب اروپا و ديگر كشورها است كه طبق روال، شصت و سومين اجلاس را نمايندهاي از نيگاراگوئه به عنوان نماينده منطقه آمريكاي لاتين رياست خواهد كرد.
ايران، در مدت ۶۲سال كه از تشكيل مجمع عموي سازمان ملل ميگذرد، تنها يك بار در سال ۱۹۵۰همزمان با پنجمين دور نشست مجمع عمومي سازمان ملل ، رياست اين اجلاس را برعهده داشت . در آن سال فردي به نام نصرالله انتظام نماينده ايران در سازمان ملل بود كه رياست نشست مجمع را نيز برعهده داشت.
در طول تاريح سازمان ملل معمولا مرسوم بوده برخي كشورها از جمله آمريكا، انگليس، فرانسه، روسيه، چين و ژاپن كه به عناوين مختلف نسبت به ساير كشورهاي جهان از قدرت بيشتري برخوردار هستند، هيچ گاه رياست نشستهاي مجمع عمومي سازمان ملل را عهده دار نشده اند.
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]