واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: عملكرد تعاوني ها؛ مهم ترين دغدغه متقاضيان مسكن مهر
در بخش نخست بررسي مشكلات طرح «مسكن مهر» كه در ٢٤/٦/٨٧ منعكس شد، دلايل تاخير در شروع ساخت وسازها و اظهارات مسئولان مسكن و شهرسازي استان بيان شد. اما متقاضيان مسكن مهر در خراسان رضوي، درباره عملكرد تعاوني هاي مسكن مهر و اتحاديه هاي مربوطه نيز سوال ها و انتقادهايي داشتند كه در اين گزارش با طرح آن ها، پاسخ مديركل تعاون استان را در اين زمينه جويا شده ايم:
سرنوشت وجوه مردم
يك متقاضي مسكن طرح مهر به خراسان مي گويد: يك سال از تاسيس تعاوني مسكن مهر و عضويتم در اين تعاوني مي گذرد، درحالي كه در اولين گام هر متقاضي ٥٠ هزار تومان پرداخت كرده است و يك ميليون تومان هم براي آماده سازي زمين به حساب اعلام شده واريز كرده ايم كار خاصي انجام نشده و تعاوني با اجاره كردن آپارتمان و هزينه هاي جاري از محل وجوهات مردمي برداشت مي كند. اين درحالي است كه حقوق مديرعامل و پرسنل نيز از همين محل تامين مي شود. وي با ابراز نگراني از تاخير در واگذاري زمين هاي طرح مسكن مهر مي گويد: يك سال است كه تعاوني ها با پول مردم اداره مي شود ولي عملا در روند كار طرح مسكن مهر پيشرفتي مشاهده نمي شود و اين مسئله سبب شده است كه برخي افراد از طرح انصراف داده و مبلغ يك ميليون تومان پرداخت اوليه خود را نيز پس گرفته اند. يكي ديگر از اعضاي تعاوني هاي مسكن مهر در مشهد به خراسان مي گويد: تعاوني ها حدود يك سال است كه هركدام مكاني را اجاره كرده اند و با وجود پرداخت اجاره بها هيچ كار خاصي انجام نداده اند. به گفته وي در اين تعاوني ها دو يا سه نفر نيرو حقوق مي گيرند كه پول آن ها از سرمايه مردم تامين مي شود و به نظر مي رسد مديران تعاوني ها تمايلي براي تسريع در كار و شروع اجراي پروژه مسكن مهر ندارند. يك شهروند نيز در تماس تلفني با خراسان مي گويد: يك سال قبل عضو تعاوني مسكن مهر شماره ... و بعد از مدتي كه به دفتر تعاوني مراجعه كردم ديدم خبري از تعاوني و كاركنان آن نيست و وقتي پرس وجو كردم گفتند: اين تعاوني با تعاوني مسكن مهر ... واقع در آزادشهر ادغام شده است. وي مي افزايد: وقتي علت را جويا شدم اعلام شد تعاوني ها حداقل بايد ٤٠٠نفر عضو داشته باشند لذا تعاوني شما چون ١٨٠ عضو بيشتر نداشته با تعاوني ديگري ادغام شده است. وي با انتقاد از كارشناسي نشدن اين طرح مي گويد: چرا مسئولان از روز اول تعاوني هاي ٤٠٠ تا ٥٠٠ نفره تشكيل ندادند و امروز با ادغام و اصلاح تعاوني ها مردم را كلافه كرده اند؟ وي اين برخوردها و تاخير در اجراي طرح را عامل نارضايتي و بدبيني مردم عنوان مي كند و مي گويد: متقاضيان مسكن مهر الان مثل توپ بين ادارات تعاون، مسكن و شهرسازي، تعاوني و اتحاديه هاي مسكن مهر پاس كاري مي شوند و برخي افراد با نارضايتي پول هاي پرداختي خود را پس گرفته اند. وي با اشاره به اين كه عده اي از متقاضيان مسكن با فروش وسايل زندگي و طلاجات همسرانشان مبلغ يك ميليون تومان به حساب تعاوني مسكن مهر واريز كرده اند ولي به آينده طرح خوشبين نيستند، گفت: مسئولان زحمات زيادي كشيده اند ولي نتايج آن ها ملموس نيست. متقاضي ديگري كه خود را «عابدي» معرفي كرد مي گويد: يكي از نگراني هاي اعضاي تعاوني مسكن مهر تاخير در پيشرفت كلي كار است و درحالي كه هر عضو بيش از يك ميليون تومان به حساب تعاوني واريز كرده اما با گذشت يك سال هنوز معلوم نيست سرنوشت اين پول ها و سودهاي بانكي آن چه شده است؟ به گفته وي برخي تغييرات در تعاوني ها و مديران آن ها اين شائبه را ايجاد كرده است كه از پول مردم سوءاستفاده شده يا در هزينه كرد آن تخلفاتي روي داده است.
مديركل تعاون چه مي گويد؟
براي شفاف سازي مسائل و دريافت پاسخ سوالات متقاضيان مسكن مهر به سراغ مديركل اداره تعاون استان خراسان رضوي مي رويم. مهندس «قاسمي علي آبادي» در تشريح موضوع مسكن مهر مي گويد: طبق آيين نامه مصوب دولت در طرح مسكن مهر، اداره كل تعاون مسئوليت هاي مشخصي داشته است و طي يك سال گذشته مجري يك سري برنامه ها در قالب تعاوني ها بوده ايم. وي با اشاره به اين كه با اعلام طرح در نيمه اول سال ٨٦ در استان خراسان در مدت سه ماه حدود ٣٦٠ هزار نفر متقاضي به شكل هاي گوناگون ثبت نام كردند مي افزايد: در يك برنامه سه ماهه اين ثبت نام ها پالايش شد و برخي ثبت نام هاي تكراري و متقاضيان فاقد امتيازات اعلام شده، حذف شدند. به گفته وي ٢٧٢ هزار متقاضي باقي مانده براي سازمان دهي به تعاوني هاي مسكن مهر معرفي شدند و به دنبال آن از تعاوني هاي مسكن موجود در استان براي پذيرش متقاضيان دعوت شد و يك سري تعاوني هاي جديد هم تحت عنوان مسكن مهر تشكيل شد تا پاسخ گوي متقاضيان باشند. وي با اشاره به همكاري خوب تعاوني ها در سامان دهي متقاضيان مي گويد: بحث سازمان دهي در ٦ماهه دوم سال ٨٦ به پايان رسيد و از ابتداي سال جاري ما به دنبال سازمان دهي كيفي كار تعاوني ها رفتيم كه با توجه به آيين نامه هاي جديد دولت و مجموعه تعاون براي سازمان دهي بهتر ناچار شديم تعاوني ها را محدودتر و اعضاي آن ها را بيشتر كنيم. مديركل تعاون استان مي گويد: چون طرح مسكن مهر، طرح جديدي در كشور بود آيين نامه هاي مستمري براي بهبود روند كار به دست ما مي رسيد و براي آن كه به مسائل تعاوني بهتر رسيدگي شود وزير نظر اتحاديه ها باشند و كار درست انجام شود اتحاديه هاي مسكن مهر تشكيل و براي اخذ زمين به مسكن و شهرسازي معرفي شدند و با وجود مشكل تامين زمين در برخي شهرهاي كوچك از جمله رشتخوار، مه ولات و خليل آباد، طبق آخرين اطلاعات مشكل تامين زمين مسكن مهر در قالب شهرهاي استان حل شده است. از وي درباره نظارت بر عملكرد تعاوني ها و وجوه پرداختي مردم سوال مي كنيم، «قاسمي» در پاسخ مي گويد: اولين كاري كه براي مديريت وجوه مردم شد اين بود كه به همه تعاوني ها و متقاضيان اعلام شد كه پول را به حساب صندوق تعاون استان واريز كنند و مديران تعاوني ها مجاز به افتتاح حساب در بانك ها نشدند و اگر تاكنون تخلفي در اين باره شده و يا مردم وجوه را به حساب ديگري واريز كرده اند دليلش كم لطفي و بي توجهي به هشدارها و اطلاع رساني هاي گسترده ما بوده و تخلف تعاوني محسوب مي شود كه البته تعداد اين موارد اندك است. وي گفت: در بخش تعاون مديريت وجوه مردم چون تعاوني ها داراي شخصيت حقوقي مستقل هستند، كار سختي است و خيلي ها به اين مسئله اعتراض داشتند ولي مديران ارشد، مديريت ستاد مسكن استان و استانداري از موضوع استقبال كردند و خيال همه راحت شد كه وجوه مردم كه ارقام نسبتا بالايي است، به راحتي قابل جابه جايي نيست. وي اقدام بعدي اين اداره كل را براي مديريت بهتر بر روند كار تعاوني هاي مسكن مهر و مطابق اساسنامه بودن كارها، دعوت از تعاوني هاي مسكن آزاد براي همگامي با طرح مسكن مهر اعلام مي كند و مي گويد: برخي تعاوني هاي مسكن آزاد براي تطبيق دادن اساسنامه خود با اساسنامه طرح، موافق نبودند و لذا از گردونه طرح خارج شدند.
ادغام تعاوني ها چرا؟
مديركل تعاون با طرح اين موضوع كه حذف و اضافه اي در تعاوني ها مطرح نيست، مي گويد: براي اين كه در هزينه هاي تعاوني ها مثل اجاره دفتر، آب، برق، گاز، تلفن، نيرو و حقوق مديرعامل صرفه جويي شود، تعاوني هاي داراي عضو كمتر، در قالب تعاوني هاي ٤٠٠ تا ٥٠٠ نفري ادغام شد تا تعاوني هايي كه از پول مردم براي مصارف جاري برداشت مي كنند كمتر هزينه داشته باشند و اين به نفع مردم است و از سوي ديگر بعد نظارتي را هم افزايش داده ايم.وي با اعلام اين كه عده معدودي از مديران تعاوني هاي مسكن مهر در برابر ادغام تعاوني ها مقاومت كرده و مخالف بوده اند مي افزايد: ما توانمندي هاي تعاوني هاي موجود را ارزيابي كرده و با توجه به اعتمادي كه اعضا به ما داشته اند، ناچاريم با نظارت بيشتر كار را ادامه دهيم لذا ما براي ادغام تعاوني ها استدلال منطقي داريم و بسياري از مديران تعاوني ها نيز اين موضوع را پذيرفته و قبول كرده اند. «قاسمي» مي گويد: از تجربه مديران تعاوني هاي مورد اشاره با معرفي متقاضيان جديد طرح مسكن مهر در سنوات آينده، استفاده خواهيم كرد و به هرحال ما احساس كرديم بايد كمتر از كيسه مردم هزينه كنيم. مدير كل تعاون خراسان رضوي مي گويد: پارسال در مجموع ٤١٠ تعاوني در استان و در بحث مسكن مهر وارد كار شدند كه الان باتوجه به حذف تعاوني هاي مسكن آزاد، ادغام تعاوني هاي داراي تعداد اعضاي اندك با تعاوني هاي ديگر، ٢٥٠ تعاوني در اين عرصه فعال هستند. وي از تلاش هاي مجموعه سازمان مسكن و شهرسازي خراسان رضوي در تامين زمين طرح مسكن مهر در سراسر استان تقدير كرد و تلاش يك ساله اين سازمان را فعاليت سنگين در طول دوران عمر اين سازمان برشمرد. وي تصريح مي كند با توجه به مشكلات خاص زمين در استان خراسان رضوي و لزوم هماهنگي با ٣ مالك عمده شامل «آستان قدس، اوقاف و دولت» و پيچيدگي هاي كار، خوشبختانه تلاش هاي بسيار ارزشمندي انجام شده است.
از برنامه عقب نيستيم!
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا طرح مسكن مهر از برنامه عقب نيست؟ مي گويد: در آيين نامه مسكن مهر طرح سه ساله اعلام شده، سال اول فقط براي تملك زمين و آماده سازي توسط اتحاديه ها و تعاوني هاي مسكن بوده كه الان از برنامه عقب نيستيم. يك سال است كه كار شروع شده و زمين ها در حال آماده شدن است و در آماده سازي هم مهم تعيين كف و برزمين و آماده شدن بستر براي ساخت و ساز است و آب، برق، گاز و ... جدول و آسفالت معابر و مسجد و مدرسه و فضاي سبز را در زمان به بهره برداري رسيدن منازل، مي توان انجام داد.مدير كل تعاون استان مي گويد: در اغلب شهرهاي استان زمين ها به تعاوني ها تحويل شده و در شهر هاي تربت حيدريه، نيشابور و كاشمر ساخت و سازها شروع شده و در سبزوار، تربت جام، گناباد و گلبهار هم در ماه هاي آينده كار ساخت و ساز مسكن مهر شروع خواهد شد و شما مي توانيد از روند كار گزارش تهيه و بازديد كنيد.وي مي افزايد: نمي گويم كار در همه جا صد در صد طبق برنامه (كار مسكن مهر) پيش رفته ولي در غالب شهرها طبق برنامه مشكل زمين حل شده و اعضا سازمان دهي شده اند.وي با اشاره به اين كه در بحث ساخت و ساز ماموريت مختص اتحاديه هاست مي گويد: در همه شهرها اتحاديه ها فعال شده اند و به صورت شبانه روزي پي گير اجرايي شدن پروژه هستند و خوشبختانه مديريت وجوه مردم براي اولين بار در عمر بخش تعاون به گونه اي اعمال شده كه ما هيچ نگراني نداريم چرا كه وجوه مردم در حساب مشخص نگه داري و كاملا بر آن نظارت مي شود و گرچه اختيار برداشت آن را به مديران تعاوني ها داده ايم ولي سقف آن در هر ماه مشخص است و با تعريفي كه انجام شده، فقط يك بار در ماه و فقط به ميزان مشخصي مي توان از حساب تعاوني ها برداشت كرد. وي با تاكيد براين كه متقاضيان فقط بايد پرداختي هايشان به حساب صندوق تعاون باشد مي گويد: اگر در جايي تخلفي صورت مي گيرد افراد بايد به سرعت آن را به ما اطلاع دهند. اين مسئول استاني مي گويد: با تشكيل اتحاديه مسكن مهر تصميم قاطع ديگري براي استقرار تعدادي تعاوني در يك ساختمان اجاره اي گرفته شد و اجاره و هزينه هاي تعاوني ها خيلي محدودتر خواهد شد، امروز ٢٠ تعاوني به جاي ٢٠ دفتر يك دفتر دارند و همه زير يك سقف جمع شده اند تا هزينه هاي جاري كاهش يابد و نظارت براين ها نيز راحت تر خواهد بود. ادامه دارد
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]