تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):امّتم همواره در خير و خوبى اند تا وقتى كه يكديگر را دوست بدارند، نماز را برپا دارند،...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827898203




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

کاربرد کلام موزون در موسیقی


واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: انسان در بادی امر به یاری احساس و مشاهدات و مقایسات، و با اندیشه خود وزن را از طبیعت به طور ابتدایی آموخته و سپس بر حسب ضرورت به مرور، به توسعه و تکامل آن پرداخته است البته در هر قومی بنا به سوابق تاریخی و اوضاع جغرافیایی و عوامل دیگر تفاوت هایی مشاهده می شود. فی المثل در ناحیه خراسان اوزانی وجود دارد که در سایر نقاط ایران کمتر نظیر آن را داریم و بحث جداگانه ای دارند.
عواملی مانند نغمه پرندگان بخصوص، هزاردستان، یا صدای پای چارپایان به هنگام دویدن مانند اسب، و غیره.
و از همه نزدیک تر به ما نبض انسان سالم و حتی راه رفتن چه در حال دویدن و چه در حال معمولی، همه و همه وسیله ای بوده است، به این منظور برای رسیدن به آن مقصود، به عبارتی وزن در طبیعت وجود داشته و دارد که انسان آن را کشف می کند. کلام نیز با هجاهای مخصوص به خود دارای وزن می باشد که بعداً به کمک علم عروض صورت های مختلف آن را توجیه کرده اند.
البته در دوران ما پا را فراتر از عروض گذاشته اند و اوزان تازه را کشف نموده اند که به قول شاعر معاصر و متوفی، آقای نادر نادرپور، "در فارسی به دویست نوع وزن برمی خوریم، در صورتی که وزن عروضی که توسط قلیل بن احمد در قرن چهارم، و سپس شمس قیس رازی در قرن هفتم آن را تکمیل و ارائه کرده، محدود است به طوری که بیش از ۱۰ بحر نیست."

چنانچه دارای مضمون و محتوای غنی دیگر باشد به نام شعر، و در غیر این صورت نظم می توان نامید.
▪ از آنجایی که موسیقی نیز دارای دو عامل اصلی:


فی المثل تیری که از کمان در فضا رها می گردد در نتیجه ارتعاش صوتی را ایجاد می نماید، و چنانچه طول آن کمان بزرگتر یا کوچکتر باشد، تغییر صدا نیز محسوس می گردد. همچنین بستگی به شل بودن یا محکم بودن زه کمان نیز دارد و همین زه را چنانچه به طور عمودی و به صورت کوتاه و بلند بر دو تکه چوبی نصب نمایند و به نوبت به صدا درآورند به نوعی اسباب موسیقی تبدیل می شود که ما آن را چنگ می نامیم، اگر به صورت افقی بر روی جعبه مجوفی نصب گردد، به نام سنتور یا قانون و اقسام آن می شود که در هر قوم به اشکال مختلف دیده می شود و بتدریج کامل تر شده است، مثل پیانو که بحث جداگانه ای دارد. موهبتی را که در حنجره انسانهای خوش صوت، طبیعت به ودیعه گذاشته است نیز عامل دیگری می باشد که خود بحث جداگانه ای را شامل می شود. ۱) یعنی صوت با درجات خاص خود ۲) وزن که باصطلاح بین المللی "ریتم" است، ریشه و اصل آن از طبیعت ماخوذ می باشد.

نکته جالبی که با توجه به ذکر این مقدمات حاصل می شود وجود کلام است که به خودی خود دارای موسیقی خاص خود می باشد، و منظوم آن در موسیقی به صورت های گوناگون به کار می رود. به خاطر دارم که اغلب نوازندگان ساز ضربی مثل تمبک فی البداهه اشعار را با ریتم خاص کلام توام با موسیقی در دستگاهها و آوازها و گوشه ها به همراه ساز خود اجرا می نمودند، و به همین منظور اشعار نیز وسیله بسیار خوبی است که اساتید آهنگساز نیز از آن استفاده می نمایند.

هر کدام از این اوزان عروضی را نام بخصوصی است که بحر نامیده شده، مانند اشعار مثنوی مولانا که در بحر "رَمَل" است یعنی "فاعلاتن فاعلاتن فاعلات"، که به فارسی می توان گفت، "تن تتن تن تن تتن تن تن تتن" که مانند دو بیتی مصرع، از ۱۱ هجا (سیلاب) تشکیل گردیده است. نمونه خوبی که می توان از آهنگسازی بر روی این وزن نام برد به عنوان مثال آهنگ "سنگ خارا"، اثر آهنگساز معروف استاد علی تجویدی (یادش گرامی) است که شعر آن را ترانه ساز معروف معینی کرمانشاهی سروده اند. نمونه دیگر از همین آهنگساز و شاعر که خانم دلکش (یادش گرامی) آن را خوانده است با این مطلع، "اینهمه نازک خیالی ... از تو دارم از تو دارم"، یا مثنوی خوانان که در دستگاه ها و آوازها آن را به صورت های مختلف اجرا می نمایند. یاد دارم که در ارکستر انجمن موسیقی ملی از استاد علینقی وزیری در مایه آواز بیات اصفهان به صورت یک قطعه جالب با موسیقی ابداعی و با اشعار اول کتاب مثنوی یعنی "بشنو از نی چون حکایت می کند"، با صدای عبدالعلی وزیری اجرا کردیم که در همین بحر بود.

● نحوه کاربرد انواع اوزان در موسیقی:
یکی از اوزان ساده وزن دو بیتی است که هر مصرع آن از ۱۱ هجا (یا سیلاب) مانند بحر رمل تشکیل گردیده که نمونه بارز آن دو بیتی های بابا طاهر است، بدین وزن (مفاعیلن مفاعیلن مفاعیل) یا به هر لفظی که شما خواننده گرامی انتخاب می کنید مثل (تتن تن تن تتن تن تن تتن تن)، که با آهنگ های مختلف در تمام دستگاهها و آوازها و گوشه های موسیقی ایرانی به صورت های مخالف به کار رفته است.
مانند گوشه های گیلکی و غم انگیز و دیلمان که اغلب در نواحی گیلان آن را می خوانند. نمونه دیگر گوشه شهابی در بیات ترک که استاد ابوالحسن صبا در ردیف خود آورده اند.

▪ در مورد گوشه شهابی وجه تسمیه ای دارد که در ذیل به ذکر آن می پردازیم:
استاد صبا با خواننده ای به اصطلاح آماتور به نام شهاب از اهالی اصفهان طرح دوستی داشت، که نگارنده او را به خاطر می آورد. بلند قد، فربه و دارای صورتی خوش بود و دو بیتی های بابا طاهر را بدین نحو که استاد در کتاب ردیف خود نت نموده اند می خواند به این مناسبت، "شهابی" نام نهاده اند. البته در اینجا باید یادآور شوم که خیلی از گوشه های موسیقی ما به نام شخص می باشد مانند صدری (در آواز افشاری)، یا مهدی ضربی و امثال اینها.
این وزن در موسیقی محلی ما که در اصطلاح بین المللی «Folk Music» نامبرده شده به صورت های مختلفی به سمع می رسد و از طرفی در کار آهنگسازی مورد استفاده اساتید می باشد، حتی درموسیقی پاپ نیز به گوش می رسد که نمونه ای از آن توسط خواننده مشهور ویگن (یادش گرامی) اجرا شده است.





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[مشاهده در: www.freedownload.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن