واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رئيس دانشگاه تهران: خزانهداري نميتواند بر روي اختصاص بودجه شركتها به پژوهش نظارت كند
خبرگزاري فارس: رئيس دانشگاه تهران گفت: بر طبق بند 26 قانون بودجه، يك درصد درآمد عملياتي شركتهاي دولتي بايد به پژوهش اختصاص پيدا كند و وظيفه نظارت بر عهده خزانهداري كل كشور است كه خزانهداري به علت اينكه بسياري از اين شركتها در اين محل حساب ندارند، امكان نظارت بر روي بودجههاي آنها را ندارد.
به گزارش خبرنگار اجتماعي فارس، فرهاد رهبر در نشست وزرا و روساي دانشگاهها و مديران عامل بانكها و موسسات دولتي با اشاره به بودجه پژوهش در سالهاي اخير گفت: علي رغم اينكه مقام معظم رهبري و رئيس جمهور بر روي بودجه پژوهشي تاكيد ميكنند و به صورت قانون در مجلس به تصويب ميرسد و هيئت وزيران آن را تأئيد ميكند، اما اهداف محقق نميشود.
وي ادامه داد: عدهاي بايد تحقيق كنند و عدهاي ديگر هم بايد منابع مالي عده اول را تامين كنند. در قوانين شركتهاي دولتي موظف به تامين مالي و وزارتين علوم و بهداشت مامور به انجام پروژههاي تحقيقاتي هستند.
رئيس دانشگاه تهران، نگاه موجود در اقتصاد كشور را يك مشكل زيربنايي دانست و خاطرنشان كرد: اقتصاد كشور توسط شركتهاي دولتي مديريت ميشود و نگاه اين شركتها به داخل نيست و ترجيح ميدهند نيازهاي خود را از بيرون و خارج از كشور تامين كنند زيرا پول نفت در اختيار دارند. بايد نگاه به خارج تغيير كند.
وي افزود: بايد وابستگي ما به پول نفت قطع شود و جايگزين آن علم و دانش شود و براي تغيير نگاه بايد فرهنگ سازي انجام شود.
رهبر تصريح كرد: ما بايد فرهنگ احساس نياز به داخل و دانش و توجه به علم و دانش را تقويت كنيم و اين نشستها (نشستهاي مشترك روساي دانشگاهها و دستگاههاي اجرايي) كمك ميكند اما در كنار آن بايد فعاليتهاي ديگري هم انجام شود.
وي با اشاره به بند 26 قانون برنامه بودجه گفت: بر طبق اين قانون يك درصد درآمد عملياتي شركتهاي دولتي بايد به پژوهش اختصاص پيدا كند كه در بخش پژوهش معاونت علمي و فناوري رئيس جمهور بر آن نظارت ميكند و در بخش اختصاص اين بودجهها، خزانهداري كشور (وزارت اقتصاد) بايد نظارت كند.
رئيس دانشگاه تهران افزود: خزانهداري كل كشور امكان نظارت بر روي بودجههاي شركتهاي دولتي را ندارد زيرا بسياري از اين شركتها در خزانهداري حساب ندارند و چرخش مالي آنها در اين مكان نيست.
وي ادامه داد: شركتهاي دولتي براي اينكه بگويند ما اين يك درصد را هزينه كردهايم، آن را صرف اموري ميكنند كه مشكلشان را حل كند و سختافزار و رايانه مورد نياز خود را از اين قسمت تامين ميكنند و بسياري از شركتهاي دولتي هم از همين محل براي تامين هزينههاي پرسنلي خود پروژههاي سوري تعريف ميكنند و اين پروژه تحقيق نيست و چيز ديگري است.
وي ادامه داد: بخش قابل توجهي از اعضاي هيئت علمي وابسته به دستگاههاي اجرايي هستند و دستگاههاي اجرايي تمايل دارند با موسسات تحقيقاتي و اعضاي هيئت علمي خودشان پروژههاي تحقيقاتي را انجام دهند كه اين منجر به تحول نخواهد شد زيرا كه دانش در دانشگاههاست. جاي تاسف دارد كه در يك شب 2 هزار عضو هيئت علمي به يك موسسه اضافه شدند و بررسي نشده كه آيا اينها توانايي لازم را دارند يا نه.
وي با تاكيد بر اينكه ما نظام تحقيقاتي منسجمي در كشور نداريم گفت: حدود 700 موسسه و واحد تحقيقاتي در دو وزات علوم و بهداشت و 210 واحد پژوهشي در حوزه علميه قم داريم ولي در كشور بيش از 3 هزار واحد تحقيق و پژوهش به ثبت رسيده كه عمده آنها از حيطه دو وزارتخانه علوم و بهداشت خارج هستند و لذا اين بودجههاي پژوهشي(يك درصد توليد ناخالص ملي) به طور پنهان تحقق پيدا ميكند و نتايج آن به علت موازي كاري، دوبارهكاري و پژوهشهاي غير هدفمند ديده نميشود.
وي اضافه كرد: معاونت علمي رياست جمهوري با همكاري وزات علوم و بهداشت درصد است كه نظام تحقيقاتي موجود را نظامند و هدفمند كنند و از انجام تحقيقات موازي و پراكنده جلوگيري كنند.
رهبر تاكيد كرد: ما هرگز در كشور پروژه بزرگ تعريف نكرديم كه آن را بين واحدهاي تحقيقاتي و دانشجويان تقسيم كنيم نه در سطح ملي و نه در سطح دانشگاه چنين پروژهاي نداشتيم در حالي كه اين پروژه بايد تعريف شود و بين مراكز و دانشجويان مختلف شكسته شود.
رئيس دانشگاه تهران يادآور شد: دانشگاه تهران بيش از 4 هزار پاياننامه تحقيقاتي در سال منتشر كرده و اگر هر كدام از اين پاياننامهها يك موضوع مسائل كوچك كشور را حل ميكرد هم اكنون بايد 4 هزار مسئله كشور حل شده بود، اين ميسر نميشود مگر اينكه پروژه بزرگ تعريف شود و پروژههاي كوچك در درون آن جا بگيرد.
وي ادامه داد: ما از يك پروژه به صورت گسترده بهرهمند نمي شويم در حالي كه دنيا عكس اين است و نتايج تحقيقاتي ما تنها براي عده محدودي محسوس است و ما بايد كاري كنيم كه همه از اين نتايج بهره ببرند.
انتهاي پيام/ز
پنجشنبه 28 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]