واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: زرداري در آزمون دشوار جنگ
اشاره:
آصفعلي زرداري سرپرست حزب مردم پاكستان در يكي از پيچيدهترين مقاطع تاريخ كشور سكاندار حكومت شده و نكته درخور توجه اينجاست كه ضربات اصلي بر پيكره حكومت نوپاي او از جانب متحدين داخلي و خارجياش بر وي وارد ميآيد. نواز شريف، متحد او در ائتلاف عليه مشرف، از دولت كناره گرفت و آمريكا كه زرداري و حزب مردم را از همپيمانان قديمي خود ميداند، با تداوم حملات خود به مناطق قبايلي پاكستان، هر روزه بر شمار مخالفان زرداري و حكومتش ميافزايد. بخش پاياني اين مقاله كنكاشي است در وضعيتي كه به آن اشاره شد:
***
افغانستان در گذشته در موارد متعدد پاكستان را به پناه دادن شورشيان طالبان متهم كرده و كرزاي اكنون گفته است از آنجايي كه زرداري دوست او است، اميدوار است روابط دو كشور توسعه يابد و زرداري قادر به كنترل مرز پاكستان با افغانستان براي جلوگيري از نفوذ شورشيان به افغانستان باشد.
دكتر تحليلگر سابق مسائل افغانستان و پاكستان در وزارت خارجه آمريكا گفته است: آمريكا از آنجا كه هميشه حزب مردم را عامل خود ميدانسته، بنابراين از انتخاب آصف زرداري به رياست جمهوري پاكستان خشنود است.
ماروين وايبام در مصاحبه با خبرنگار بي.بي.سي اضافه كرد: مشرف رئيس جمهور سابق هم متحد آمريكا بود، اما به اين دليل كه پايگاه خود را در ميان مردم از دست داده بود، بايد كنار ميرفت و اكنون كه حزب مردم قدرت را در پاكستان در دست گرفته است، آمريكا بايد از اين جهت خشنود باشد، به ويژه كه رئيسجمهوري جديد پاكستان گفته است كه مبارزه با تروريسم را دنبال خواهد كرد و مسلما عملكرد او در اين مورد در افغانستان نيز موثر واقع خواهد شد.
ماروين وايبام خاطرنشان كرد: آمريكا بايد هم با نظاميان و هم دولت غيرنظامي زرداري همكاري داشته باشد، اما مشكلي كه اكنون زرداري دارد، اين است كه افكار عمومي در پاكستان در حال حاضر ضد آمريكايي است و هيچ وقت تا اين حد محبوبيت آمريكا در پاكستان پائين نبوده است، بنابراين ضرورت دارد كه زرداري سياست خود را در مرز افغانستان و در ميان قبايل به نحوي مطلوب به پيش ببرد. شكست مشرف در واقع ناشي از سياست نادرست او در منطقه مرزي است و از آنجا كه بسياري زرداري را طرفدار آمريكا ميدانند، راه دشواري در پيش دارد. بنابراين بسياري از آگاهان سياسي معتقدند كه ضرورت دارد زرداري براي بهبود وجهه خود در ميان مردم پاكستان، سياست خود را در منطقه، از آنچه كه آمريكا ميخواهد جدا سازد.
حملات آمريكا
با توجه به حملات اخير آمريكا به نقاط مختلف از جمله ناحيه وزيرستان در شمال غرب پاكستان، تهديدات آمريكا و نارضايتي مردم پاكستان در قبال آن، دولت كنوني پاكستان و آصف زرداري رئيس جمهور جديد آن را در برابر آزمون سختي قرار داده است.
به عقيده ناظران سياسي، تلاش آمريكا براي تحقق اهدافي بزرگ اما دور از دسترس در مناطق قبايلي پاكستان و به هر قيمت ممكن در آستانه انتخابات آمريكا، روابط دو طرف را در بوته آزمايش قرار ميدهد و تلاشهاي آنان را براي نابودي القاعده و طالبان نابود ميكند.
شدت لحن اظهارات رد و بدل شده بين پاكستان و آمريكا به اينجا منجر شد كه واشنگتن تهديد كرد بدون موافقت اسلام آباد، حملات خود را در داخل مناطق مرزي پاكستان با افغانستان افزايش مي دهد. اسلام آباد نيز به نوبه خود اعلام كرده است كه با تمام تحركاتي كه استقلال و تماميت اراضي پاكستان را خدشه دار سازد، مقابله ميكند.
به هر حال از نظر تحليلگران، واشنگتن اهداف طولاني مدت را قرباني اهداف فوري ميكند.
به عقيده تحليلگران پاكستاني، شكست واشنگتن در دستگيري اسامه بن لادن و افزايش روز افزون قدرت طالبان و القاعده در افغانستان، موجب شد كه دولت كنوني آمريكا دست به اين حملات بزند، اما اين اقدام اوضاع را پيچيده مي سازد.
افزايش حملات آمريكا همزمان با حملات ارتش پاكستان است كه از هفتهها پيش در برخي مناطق قبيلهنشين آغاز شد و در جريان آن صدها تن كشته شدند.
به عقيده اين تحليلگران، ادامه حملات آمريكا به پاكستان، نتايج معكوس به دنبال خواهد داشت و موجب افزايش خشم در مناطق قبايلي پاكستان خواهد شد و عمليات دولت پاكستان بر ضد افراد مسلح را بعد از موفقيتهايي كه اخيرا به دست آورد، بي نتيجه ميگذارد.
آنان معتقدند كه افزايش روند تهديدات و حملات آمريكا و افزايش تلفات غير نظامي اين حملات، با وجود محكوميت گسترده از سوي محافل نظامي و سياسي پاكستان، و از سوي ديگر تاخير دولت در واكنش به آن، موجب خشم توده مردم پاكستان شده است.
يكي از تحليلگران پاكستاني در اين باره گفت كه اظهارات دولت آمريكا و وزرات دفاع اين كشور (پنتاگون) در مورد حملات خود به پاكستان، نگران كننده است، اما آنچه موجب نگراني بيشتر است، موضع غيرشفاف دولت پاكستان است و اين در حالي است كه در شرايط كنوني، روزانه دهها تن در حملات آمريكا به وزيرستان شمالي و نيز نقاط ناآرام پاكستان كشته ميشوند.
منبع: ايرنا
پنجشنبه 28 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 247]