واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: فوريت طرح اصلاح قانون انتخابات رياستجمهوري تصويب شد
يك فوريت طرح اصلاح موادي از قانون انتخابات رياست جمهوري با امضاي 62 نفر از نمايندگان مطرح شد و با 169راي موافق، 29 راي مخالف و 6 راي ممتنع به تصويب رسيد.
دلايل طراحان از ارايه اين طرح در مقدمه چنين آمده است: با توجه به مشكلات عديده ناشي از ثبتنام داوطلبان رياست جمهوري كه فاقد حداقل شرايط قانوني مقرر براي احراز اين مسئوليت خطير ميباشند و به منظور پرهيز از آثار منفي اين امر در داخل و خارج كشور كه بعضاً موجب وهن نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران ميگردد، اين طرح تهيه شده است.
بر اساس ماده 1 اين طرح، 2 تبصره به ماده 35 قانون انتخابات رياست جمهوري الحاق ميشود كه بر اساس تبصره 1 - احراز شرايط انتخابات شوندگان از جمله تشخيص رجل مذهبي و سياسي بودن بر عهده شوراي نگهبان است.
طبق تبصره 2 - انتخاب شوندگان علاوه بر شرايط فوق بايد موقع ثبتنام سابقه تصدي حداقل يكي از مناصب اشخاص زير يا همطراز آنان را داشته باشند.
1- رئيس جمهور، معاونان و مشاوران وي، نمايندگان مجلس، نمايندگان مجلس خبرگان رهبري، نمايندگان ولي فقيه در نهادها و استانها، رئيس قوه قضائيه، معاونان و مشاوران وي و روساي ديوان عالي كشور و اعضاي مجمع تشخيص مصلحت نظام و دبير و...
براساس ماده 2 اين طرح، ماده 55 قانون انتخابات رياست جمهوري اصلاح شد و براساس اين اصلاحيه داوطلبان رياست جمهوري يا نمايندگان تام الاختيار آنها كه كتباً معرفي شده باشند، بايد ظرف پنج روز از تاريخ انتشار دستور شروع انتخابات به وزارت كشور مراجعه و پس از ارائه مدارك لازم براي ثبت نام، پرسشنامه اعلام داوطلبي را دريافت و پس از تكميل آن همراه با مدارك مورد نياز تحصيلي و سابقه اجرائي يا علمي و چهاربرگ تصوير كليه صفحات شناسنامه و دوازده قطعه عكس 664 از آخرين عكس خود كه در همان سال گرفته باشند، به وزارت كشور تسليم و رسيد دريافت دارند. ديروز در مجلس تغيير نحوه تشكيل و كميسيون اصل 90 قانون اساسي و تركيب اعضاي آن تصويب شد.
بر اساس اين تغيير اعضاي اين كميسيون عبارتند از هر كميسيون تخصصي يك نفر با معرفي كميسيون مربوطه و هشت نفر از نمايندگان كه توسط روساي شعب و هيئت رئيسه به عنوان اعضاي ثابت انتخاب ميشوند.
بر اساس تبصره اين ماده نيز مصوب شد كه رئيس كميسيون اصل 90 با پيشنهاد هيئت رئيسه مجلس از بين اعضاي ثابت كميسيون با راي مجلس انتخاب شود و اعضاي ثابت كميسيون نبايد عضو كميسيونهاي تخصصي باشند. نمايندگان مجلس ديروز نيز ماده 32 آييننامه داخلي مجلس درباره تشكيل كميسيون اصل 90 قانون اساسي و اعضاي آن را تغييردادند .
در ادامه اين جلسه علني، نمايندگان بررسي طرح اصلاح موادي از آييننامه داخلي مجلس را ادامه داده و ماده 5 آن را تصويب كردند.
بر اساس اين گزارش تغيير ماده 5 طرح اصلاح آييننامه داخلي، با 161 راي موافق و 33 مخالف و 9 ممتنع از مجموع 231 نماينده حاضر در جلسه علني ديروز تصويب شد.
بر اساس اين مصوبه ماده 32 آييننامه داخلي مجلس به اين شرح اصلاح شد:
به منظور سامان دادن و كارآمد سازي مجلس و نمايندگان به خصوص نسبت به طرز كار قواي مجريه و قضاييه و مجلس مبتني بر اصول متعدد قانون اساسي بالاخص اصل 90، كميسيون با نام اصل 90 تشكيل ميشود، تا طبق قوانين مصوب خود انجام وظيفه كند.
اعضاي كميسيون به اين شرح است: 1- از هر كميسيون تخصصي يك نفر با معرفي كميسيون مربوط 2- هشت نفر از نمايندگان كه توسط روساي شعب و هيئت رئيس ه به عنوان اعضاي ثابت انتخاب ميشوند. براساس تبصره يك اين مصوبه، رئيس كميسيون اصل 90 با پيشنهاد هيئت رئيسه مجلس از بين اعضاي ثابت كميسيون با راي مجلس انتخاب ميشود.
براساس تبصره 2، اعضاي ثابت كميسيون نبايد عضو كميسيونهاي تخصصي باشند.
رئيس مجلس نيز در توضيح اصلاحات آيين نامه داخلي مجلس گفت:مجلس بايد در تحقيق و تفحصها قدرت برخورد با وزير متخلف و استيضاح وي را داشته باشد. وي گفت: نمايندگان بر اين باورند كه شان مجلس بايد حفظ شود و بر اساس آيين نامه ابزارهايي براي حفظ شان و منزلت نمايندگان مجلس مانند سوال از وزير، استيضاح و تحقيق و تفحص در اختيار آنها قرار دارد.
رئيس مجلس افزود:اما وقتي نمايندهاي از توضيحات وزير در برابر سوال خود قانع نميشود آن زمان است كه اين سوال معلق ميماند و به كميسيون ارجاع ميشود و هيچ حادثه مهمي هم رخ نميدهد.وي از تحقيق و تفحص نيز به عنوان ابزار نظارتي نمايندگان نام برد و گفت:مجلس تحقيق و تفحصهاي زيادي انجام ميدهد و گزارش آن را در صحن علني قرائت ميكند و سپس به قوه قضاييه ارسال ميكند ولي بعد هيچ اتفاقي نميافتد.
لاريجاني خاطر نشان كرد: حداقل انتظار از اين تحقيق و تفحصها اين است كه مجلس قدرت داشته باشد با وزيري كه تخلف انجام داده برخورد كند در حالي كه طبق آييننامه فعلي هيچ اقدامي در اين خصوص صورت نميگيرد، اينها مواردي است كه منزلت مجلس را مخدوش ميكند كه ما آنها را در كميسيون آيين نامه اصلاح كردهايم.وي افزود: بر اساس مواد جديد آيين نامه تدبيري انديشيده شده كه اگر وزيري و مسئولي خلاف قانون مرتكب شود كميسيون مربوطه ميتواند، بررسي كند و گزارش آن را به مجلس بدهد و تقاضاي استيضاح كند.
وي ادامه داد: بر اين اساس اگر نمايندهاي از توضيح وزير در برابر سوال خود قانع شد كه هيچ. اما اگر مجلس قانع نشد آن وزير يك سوم اعتبار خود را از دست داده است.لاريجاني گفت:اگر ميخواهيد اقتدار و شان مجلس حفظ شود بايد آيين نامه را اصلاح كرد. وي افزود:نمايندگان بر اين باورند كه وقت مجلس از اهميت بالايي برخوردار است و بايد از آن به بهترين شكل استفاده كرد اما آيين نامه به گونهاي نوشته شده است كه اجازه مانور به هيئت رئيسه را نميدهد.
رئيس مجلس با اشاره به نحوه شروع به كار دستور هفتگي مجلس گفت:معمولاًجلسه علني مجلس با تلاوت و ترجمه قرآن كريم آغاز و پس از آن نطقهاي پيش از دستور، تذكرات شفاهي و كتبي قرائت ميشود و نماينده از ساعت حدود 10 وارد بررسي طرحها و لوايح ميشوند.وي افزود:اما بر اساس آيين نامه جديد، مجلس پس از تلاوت و ترجمه قرآن وارد دستور هفتگي شده و اواسط جلسه نطق مياني دستور شروع ميشود كه با اين اصلاحيه سعي بر آن است كه از زمان قانونگذاري مجلس استفاده بهينه شود.
لاريجاني در خصوص تذكرات شفاهي نمايندگان خاطر نشان كرد:قالب تذكرات شفاهي نمايندگان پنج دقيقه طول ميكشد در حالي كه اين كار بيش از يك دقيقه وقت نميخواهد بنابراين در اصلاحيه در نظر داريم اين زمان را به سه دقيقه تقليل دهيم. وي در مورد نطق موافقان و مخالفان لوايح و طرحها نيز گفت: بر اساس اصلاحيه آييننامه در نظر داريم نطق 10 دقيقهاي پنج نماينده موافق و پنج نماينده مخالف را به سه نفر موافق و سه نفر مخالف و به مدت سه دقيقه كاهش دهيم.
وي اضافه كرد: بر اساس آيين نامه جديد لوايح به صورت يك شوري است مگر اينكه هيئت رئيسه موارد را ضروري بداند. لاريجاني ادامه داد: در خصوص كميسيون اصل 90 مجلس ميخواهد كميسيوني تشكيل دهد كه روند امور را بررسي كند نه اينكه مسايل شخصي افراد را به صورت جزئي بررسي كند ما درصدديم تا سطح و تخصص كميسيون را با عضويت روساي كميسيونهاي ديگر افزايش دهيم.
چهارشنبه 27 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]