واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به گذشته در امروز
نوشيروان كيهاني زاده
نظرات منفي در «روز جهاني دموكراسي»
مجمع عمومي سازمان ملل در اجلاس سال 2007 خود پانزدهم سپتامبر را «روز جهاني دموكراسي» اعلام كرد و از كشورهاي 192گانه عضو اين سازمان خواست با هدف آشنايي هرچه بيشتر مردم با مفاهيم دموكراسي و اهميت آن، هر سال در اين روز و در اين راستا كاري بكنند. 15 سپتامبر از اين جهت به عنوان «روز جهاني دموكراسي» انتخاب شده است كه اتحاديه بين المجالس در اين روز در سال 1996 اعلاميه جهاني دموكراسي را صادر كرده بود.به اين مناسبت، ديروز و ديشب در گوشه و كنار جهان برخي از رسانه ها در اين زمينه مطالبي به صورت مقاله يا مصاحبه با اصحاب نظر و همچنين «گزارش روز» منتشر كرده بودند كه عموماً جنبه منفي داشت و حكايت از عقب نشيني دموكراسي در دهه هاي اخير مي كرد و اشاره به دور شدن از اصول و هدف هاي اوليه و قرار گرفتن در دست اصحاب منافع، قدرت، پول و شبكه هاي تلويزيوني وابسته به آنان داشت. در پاره يي از اين مقاله ها آمده بود كه در هر كشور، اينك حكومت در دست طبقه يي خاص قرار گرفته و در هر دوره، تنها افراد اين طبقه جابه جا مي شوند و مشاغل شان تغيير مي كند و مشكلات ملي و بين المللي به همين سبب رو به افزايش است، به گونه يي كه رهبران مذهبي و از جمله پاپ اخيراً در اين زمينه اخطار داده اند. «پاپ بنديكت شانزدهم» 13 سپتامبر جاري ضمن ديدار از فرانسه علاقه وافر به قدرت، پول و اموال و تلاش بي حساب براي كسب آنها را طاعون دنياي معاصر خوانده و گفته بود كه حرص پول و قدرت باقيمانده اخلاقيات را از بشر مي گيرد.اگر به چند تمرين اخير دموكراسي بنگريم، خواهيم ديد كه در يك كشور قتل يك زن معروف كمك به انتخاب شوهر او به مقام مي كند (بدون توجه به شايستگي و صلاحيت)، در كشور ديگر فردي كه داراي روزنامه و شبكه تلويزيوني از آن خود است با اينكه داراي پرونده قضايي است رئيس دولت مي شود زيرا وسيله تبليغ در اختيار دارد. در جاي ديگر يك زن نسبتاً جوان و زيبا را وارد ميدان انتخابات مي كنند تا آراي جوانان و بانوان را جلب كنند. در ايالات متحده تنها دو نامزد از ميان ده ها نامزد انتخابات تبليغ مي شوند و مطرح هستند و براي تبليغات اين دو نفر تنها در ماه آگوست (مرداد) يكصد و يازده ميليون دلار هزينه مي شود، اين پول را چه كساني مي پردازند و چه انتظاري از هزينه اين پول دارند؟در دهه هاي اخير انتقاد از روند دموكراسي در كشورهاي مختلف رو به گسترش بوده است و افشاي هر مقام انتخاباتي كه به رسانه ها كشانده مي شود، وسيله تازه يي براي انتقاد از دموكراسي را به دست مي دهد كه از اصول خود منحرف شده است.
آيا آلماني ها مي دانند كه...
15 سپتامبر 1944 سران امريكا و انگلستان (روزولت و چرچيل) در دومين نشست خود در شهر كبك كانادا چه نقشه يي براي وطن آنان كشيده بودند. اين نشست كه با حضور ميزبان، ويليام مكنزي كينك نخست وزير وقت كانادا برگزار شده بود جنبه محرمانه داشت و بر آن نام «اوكتاگون» گذاشته بودند. اين نشست هنگامي برگزار شده بود كه ترديدي براي شكست آلمان در جنگ باقي نمانده بود.در اين نشست تصميم گرفته شده بود كه اولاً سعي شود نيروهاي غرب زودتر از روسيه آلمان را تصرف كنند و پس از اشغال آن، مناطق معدني ـ صنعتي آلمان از جمله «روهر» و «سار» بين المللي و به كشورهاي همسايه ضميمه شوند. همه تاسيسات صنعتي آلمان پياده و از اين كشور خارج يا منهدم شوند، پروس شرقي و سيلزيا به لهستان داده شود، منطقه سار تا رود راين جزيي از خاك فرانسه باشد و مابقي آلمان هم به دو منطقه خودمختار كاملاً كشاورزي تقسيم شود و بابت غرامت جنگ، اموال آلماني ها مصادره شود (نه قسط بندي).معلوم نيست اين تصميمات كاملاً محرمانه چگونه به دست آلماني ها افتاد و گوبلز وزير تبليغات هيتلر روي آنها تبليغ فراوان كرد، به گونه يي كه آلماني ها همه دفاع خود را متوجه جبهه غرب كردند و روس ها هم كه متوجه نيت لندن و واشنگتن شده بودند تاكتيك و نقشه جنگي خود را تغيير دادند و به سرعت به سوي برلن پيش آمدند و پيش از نيروهاي غرب، برلن را گرفتند و كل مصوبه «اوكتاگون» غيرقابل اجرا و در نتيجه باطل شد و در پتسدام طرح تازه يي ريخته شد، مخصوصاً كه روزولت درگذشته بود و چرچيل انتخابات را باخته بود. با طرح پتسدام، آلمان فقط تحت اشغال نظامي درآمد و صنايع آن محفوظ ماند و چون استالين به محاصره برلن دست زد، غرب بر ضد او با آلماني هاي تحت اشغال خود متحد شد و آلمان فدرال را به وجود آورد و روس ها نيز آلمان دموكراتيك را كه بالاخره با هم يكي شدند. بانو مركل اينك بيش از هميشه اين آلمان واحد را در كنار همان دولت هايي كه تصميم به انحلال كامل آن گرفته بودند قرار داده است، ولي آلماني ها متوجه شده اند و گمان نمي رود براي يك دوره ديگر رئيس دولت باشد.
زادروز بيروني
ابوريحان محمد بيروني دانشمند بزرگ ايراني 15 سپتامبر (روزي چون ديروز) در سال 973 ميلادي در منطقه خوارزم كه در قلمرو دولت سامانيان بود به دنيا آمد و ديروز زادروز او بود. زادگاه او كه در آن زمان روستاي كوچكي بود بعداً به «بيروني» تغيير نام داده شده است. بيروني كه 75 سال عمر كرد در 13 دسامبر سال 1048 ميلادي (22 آذر) در شهر غزنه (افغانستان امروز) وفات يافت. بيروني در رياضيات، هيئت (علوم فضايي)، فيزيك، زمين شناسي و جغرافيا سرآمد دانشمندان عصر خود بوده است. دايره المعارف علوم چاپ مسكو ابوريحان را دانشمند همه قرون و اعصار خوانده است. در بسياري از كشورها نام بيروني را بر دانشگاه ها، دانشكده ها و تالار كتابخانه ها نهاده و به او لقب «استاد جاويد» داده اند.
شكست چين از ژاپن و دادن امتياز متعدد
15سپتامبر سال 1894 ژاپن در جنگ «پينگ يانگ» چين را شكست داد. علت شكست چين كه تن به قبول شرايط سخت ژاپن داد؛ وجود فساد در دستگاه اداري چين و ضعف تداركاتي، تسليحاتي و آموزشي ارتش اين كشور بود. هدف ژاپن از اين جنگ، كوتاه كردن دست چين از شبه جزيره كره، تصرف تايوان و جزاير پسكادور و گرفتن امتيازهاي تجاري بيشتري بود كه به همه اين اهداف رسيد. بايد توجه داشت كه شرح تجاوزات نظامي خارجي و ظلم هايي كه در قرن 19 و نيمه اول قرن 20 بر مردم چين وارد شده در كتاب هاي درسي مدارس اين كشور مندرج است و مطالعه اين رويدادها بر ميهن دوستي چينيان و تمايل آنان به داشتن يك نيروي نظامي شكست ناپذير مي افزايد.
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 357]