واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: سياست - نمره مردم
سياست - نمره مردم
سعيد محمودي: به نظرم وقتي چهار سال رياست احمدينژاد بر دولت در ايران به سر رسد و انتخاباتي براي تعيين رئيسجمهور بعدي ايران برگزار شود هر فرد ايراني براي راي دادن يا راي ندادن به احمدينژاد دلايلي خواهد داشت. اين دلايل يقينا به اندازه حدود 50 ميليون رايدهنده واجد شرايط ايران گونهگون و مختلف خواهد بود.
براي بسياري از آنان احمدينژاد رنگ و بويي خودماني به دولت داده بود و دولت را از آن عرش اعلي دستنيافتني به ميان مردم كشانده بود. دروغ نيست اگر بگوييم هر فرد ايراني اگر بخواهد با احمدينژاد ديدار كند سرانجام با تلاش و رفتوآمد زياد سرانجام موفق به انجام آن خواهد شد. هرچند در عالم واقع رئيسجمهور هرگز وقت و زمان لازم براي ديدار با همه را ندارد. اگر سفرهاي استاني و سخنرانيهاي رئيسجمهور در هر كورهدهاتي را يك فيگور سياسي و نه يك باورمندي عميق نيز بپنداريم، مسئله اصلي انجام آن است. به هر حال اين مسئله صورت گرفته است. اصلا بحث اين نيست كه رئيسجمهور در دنياي مدرن چه وظيفهاي دارند. بحث اين است كه به باور بسياري از مردم فقير و كمدرآمد سفر رئيسجمهور به شهرها و روستاها خوشيمن است، هرچند كه در عالم واقع هيچ ثمري نداشته باشد.
بسياري به اين دليل به احمدينژاد راي خواهند داد. برخي نيز براساس صحبتها و گفتارها و شكل ظاهري او اين كار را خواهند كرد. اما يقينا عدهاي نيز نميتوانند براي راي دادن به احمدينژاد خود را توجيه كنند از اين رو به فرد ديگري راي خواهند داد.
كساني كه به او راي نميدهند در واقع شعارهاي او را به ياد خواهند آورد كه مثلا گفته بود پول نفت را بر سر سفره مردم خواهد آورد كه هنوز نياورده است. برخي نيز به برنامههاي اقتصادي او انتقاد دارند. از نظر آنها انحلال سازمان مديريت و برنامهريزي اصلا كار درستي نبود و به اقتصاد و توسعه كشور ضربه زد. برخي نيز براساس بالا رفتن ضريب خطا در دولت به او راي نميدهند. يكي از اين خطاها اينكه تغيير بسياري از اعضاي دولت كه تاكنون از دولت نهم جدا شدهاند در ابتدا با حجم وسيع تكذيبها آغاز شد اما در نهايت تغيير اصلي به وقوع پيوست. تغيير وزير اقتصاد، وزير كشور، وزير راه، وزير تعاون، وزير آموزش و پرورش و... همه از اين دست بوده است. در حالي كه بسياري از اعضاي دولت هرگونه تغييري را منكر شده و همهچيز را تكذيب ميكردند يك به يك اعضاي دولت نهم جدا شده يا استعفا دادهاند. اين حجم بالا از تغيير در كنار تكذيب (تكذيبهايي بيپايه) دلخوريهايي را به همراه داشته است. از سوي ديگر در گفتمان عمومي بسياري را بر اين عقيده است كه چرا رئيسجمهور افرادي را براي كابينه انتخاب كرده است كه بعد مجبور به تغييرش شود. آنها ميپرسند تغيير وزرا به چه علت است. آيا آنان از ابتداي انتخاب خوب نبودند يا به تازگي بد شدهاند. اگر از ابتدا خوب نبودند پس كار خوبي هم صورت نگرفته است. اين دلايل براي بسياري قانعكننده است تا تغييري در تصميمگيريهاي خود بدهند. آنان دوران دولت قبل را به ياد ميآورند كه چگونه خاتمي تحت فشار مجلس پنجم و سپس مجلس هفتم قرار داشت. اما اكنون دولت از سويي جلوي هرگونه استيضاح وزرا از سوي مجلس را ميگيرد يا اينكه همچون فرشيدي وزير سابق آموزش و پرورش با رايزنيهاي بسيار، دوباره به او راي اعتماد داده ميشود و در اين سو اما پس از مدتي خود فرشيدي استعفا ميدهد و كنار ميرود. دولتي كه مشكل را در سختترين جاي كار كه مجلس است حل ميكند و بعد در داخل خود درميماند. چنين موردي پيش از اين با اين وضوح سابقه نداشت. چرا رئيس دولتي كه از وزيرش دفاع ميكند كوتاه مدتي پس از آن استعفاي او را ميپذيرد. مشكل كجاست. مشكل هرجا كه باشد در ميان افكار عمومي تاثيري خاص بر جاي ميگذارد. تاثيري كه كمتر از كتمان حقيقت نيست. دولتي كه خود را سازنده جامعه امامزماني ميداند نبايد چنين آسان معيارهاي اصولي را در پيش چشمهاي باز ناديده بگيرد طرفه آنكه اين دولت همواره مورد حمايت هم قرار داشته است. دولتي كه رسانه دارد. صدا و سيما كاملا در اختيار اوست. حجم عظيمي از تبليغات ميان برنامهاي نيز مربوط به دستاوردهاي دولت است. تصوير كشيدن اين دستاوردها در حالي كه نيمي از اعضاي كابينه تغيير كردهاند كمي ناخوشايند است براي مردمي كه از نظر دولت 17 درصد تورم را تحمل ميكنند و از نظر بانك مركزي 27 درصد را. اين دولت كمتر از يك سال ديگر در بوته آزمايش قرار خواهد گرفت. بيتعارف بايد گفت اين دولت طرفداراني دارد. بسياري از فقرا و طبقات كمدرآمد نيز براساس حرفهايي كه دولت تاكنون زده است و نه براساس عملهاي آن طرفدار دولت شدهاند.اما تمام اينها تضمينكننده همهچيز نيست. شايد اين مردم تصميم بگيرند تصميم مهمتري اتخاذ كنند. اين تصميم هرچه باشد نمره مردم به دولت را تعيين خواهد كرد
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]