واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: از : جمشيد رضائي نگاهي به ژاپن و روز احترام به سالمندان در اين كشور
اجتماعي. ژاپن . سالمندان . بهداشت
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): توكيو- كشور ۱۲۷ميليون نفري ژاپن در جنوب شرق آسيا كه از جمله كشورهاي بزرگ صنعتي در جهان به شمار ميرود ، در حال حاضر روند كاهش نوزادان و افزايش سالمندان را تجربه ميكند.
اين كشور آسيايي به رغم صنعتي بودن ، نه همانند گذشته اما هنوز هم آداب و رسوم قديمي خود را رعايت ميكند و همواره در تلاش است تا در مناسبتهاي مختلفي اين آداب و رسوم را چه در سطح محلي ، منطقهاي و يا كشوري زنده نگه دارد و روز احترام به سالمندان از جمله اين آداب و رسوم است كه در سومين دوشنبه سپتامبر هر سال برگزار ميشود و مراسم مختلفي در نقاط مختلف اين كشور برگزار ميشود.
البته احترام به سالمندان در ژاپن از جمله آداب و رسومي است كه در طول تاريخ نيز تقريبا به آن توجه ميشد، هر چند كه هم اينك خانوادههاي ژاپني به صورت گروههاي بزرگ با يكديگر زندگي نميكنند و آمار افرادي كه به طور مجردي زندگي ميكنند نيز در اين كشور افزايش يافته است.
شهروندان ژاپني نه فقط به سالمندان اين كشور بلكه سالمندان كشورهاي ديگر مقيم اين كشور نيز احترام ويژهاي قايل هستند و امكانات رفاهي و بهداشتي خاصي كه براي افراد سالمند از جمله در مراكز مختلف تفريحي و گردشگري درنظر گرفته شده است ، شامل اين افراد نيز ميشود.
به هر سوي شهروندان ژاپني در روز احترام به سالمندان در ژاپن، احترام، محبت ، مهرباني و علاقه خود را با حضور در كنار آنها ، رفتن به پاركها و مراكز تفريحي و نيز اهداي هدايايي به افراد مسن در خانواده و جامعه نسبت به آنها ابراز ميدارند و طول عمر بالاي اين افراد را جشن ميگيرند.
به همين مناسبت علاوه بر خانوادهها ، از سوي شهرداريهاي مناطق مختلف در سراسر اين كشور با برگزاري مراسم ويژهاي از افراد مسن عوت به عمل مي آيد و ضمن برگزاري مراسم جشن و سرور در خاتمه با اهداي هدايايي به سالمندان از آنها تجليل ميشود.
سومين دوشنبه ماه سپتامبر هر سال در ژاپن به عنوان روز ملي احترام به سالمندان يا در لفظ ژاپني كي رو نو هي نامگذاري شده و از تعطيلات رسمي اين كشور است تا خانوادهها بتوانند در كنار بزرگترها و افراد سالمند خانواده اين روز كه به تعطيلات آخر هفته (شنبه و يكشنبه) متصل ميشود را در مراكز تفريحي و پاركها به تفريح بپردازند.
لازم به ذكر است ، براي نخستين بار در سال ۱۹۵۱ميلادي در ژاپن تصميم گرفته شد تا روزي را به افراد سالمند ژاپني اختصاص دهند، در آن زمان اين روز به نام روز افراد مسن يا توشي يوري نو هي نامگذاري شده بود،اين روز در سال ۱۹۶۶به كي رو نو هي تغيير نام يافت و به عنوان يكي از تعطيلات رسمي اين كشور به ثبت رسيد.
كي رو نو هي روزي است كه در آن از افراد سالمندي كه براي مدت طولاني در جامعه فعاليت داشته اند، با برگزاري جشن طول عمر براي آنها، اين افراد مورد تكريم قرار ميگيرند و براي سلامتي آنها، هوشياري و درك بيشتر از موضوعات رفاهي و مواجه آنها با سالمندي دعا ميكنند.
در جريان برگزاري مراسم مربوط به اين روز، مسوولان و دست اندركاران ژاپني، درباره اين كه چگونه ميتوانند خدمات رفاهي متناسب با اين قشر از افراد جامعه از جمله بيمه بازنشستگي ، حقوق بيمه بازنشستگي ، مراقبتهاي پرستاري از سالمندان و وضعيت بهداشتي آنها را بهبود بخشيد، گفت و گو و تبادل نظر ميكنند.
روز احترام به سالمندان در ژاپن از جمله تعطيلات رسمي جديد در اين كشور است و رسوم خاصي براي اين روز به طور اختصاصي وجود ندارد، با اين وجود معمولا برنامههاي فرهنگي و رقابتهاي ورزشي با محوريت سالمندي از جمله پياده روي ويژه سالمندان ، در سطح جامعه براي اين قشر از افراد برگزار مي شود.
در برخي مدارس ژاپني از جمله مدارس ابتدايي دانش آموزان، براي پدر بزرگ ها و مادربزرگهاي خود نقاشي ميكشند و يا آن كه صنايع دستي را تهيه مي كنند و به آنها و افراد مسن ديگري كه در آسايشگاههاي سالمندان زندگي مي كنند، هديه ميدهند.
در توكيو پايتخت ژاپن نيز شهرداريهاي اين كلان شهر با برگزاري مراسم جشن مخصوصي به مناسبت روز احترام سالمندان، افراد سالمند ساكن در اين استان را مورد احترام و تكريم قرار ميدهند و شهردار توكيو نيز ضمن ديدار با صدسالههاي اين شهر، هدايايي به عنوان يادبود به آنها اهدا ميكند.
در روز احترام به سالمندان، مردم ژاپن همچنين بر اساس يك سنت ديرينه موجود در اين كشور به ديدار سالمندان و افراد بالاي ۶۱سال كه به آنان كان ركي گفته ميشود، رفته و ضمن تبريك به آنان و برگزاري مراسم جشن، طولاني تر شدن عمر را براي آنها آرزو ميكنند.
در ژاپن كه هم اينك دوران فراصنعتي را تجربه ميكند، تاكيد بر ادامه و تداوم سنت ها، مويد اين حقيقت است كه مردم ژاپن در كناربهره گرفتن از مواهب تمدن ماشيني و مدرن، تلاش ميكنند تا سنتهاي شان از جمله كيان خانواده را حفظ كنند.
اين تلاشها موجب شده است تا در ژاپن در مقايسه با كشورهاي غربي، نظام خانواده با وجود جريانات اجتماعي مغاير اين نظام ، ناشي از ورود مدرنيسم ، همچنان داراي حرمت و احترام خاصي بوده و بزرگان و سالمندان جايگاه ويژه اي را در اين ميان به خود اختصاص دهند.
اما احترام به سالمندان در ژاپن تنها در بر پايي اين روز و اجراي آيين هاي خاص، خلاصه نشده و جنبههاي عملي آن به مراتب قوي تر است.
ارتقاي سطح ارايه خدمات بهداشتي، رفاهي ، عمومي و اجتماعي به افراد سالمند، برقراري بيمههاي مختلف و ارتقاي سطح فرهنگ احترام به سالمندان در جامعه از جمله اين تلاشها محسوب ميشود.
دولت ژاپن دراين چارچوب با همكاري مردم و سايربخشها ازجمله بخشهاي خصوصي ، برنامه ريزيها و دستورالعملهاي زيادي را به منظور ايجاد تسهيل در استفاده از امكانات عمومي و خدمات شهري براي جمعيت سالمند اين كشور نظير استفاده رايگان از اتوبوس و مترو انجام داده است.
موظف كردن تمامي ايستگاههاي قطار و مترو در سراسر اين كشور به ايجاد آسانبر و پله برقي و ساخت اتوبوسهاي فاقد پله و پايين آوردن كف اتوبوس ها براي آسانتر سوار شدن سالمندان و افراد داراي ويلچر و ملزم كردن آنها به اختصاص بخشي از صندليهاي اتوبوسها و قطارهاي شهري و برون شهري به افراد سالمند از جمله اين اقدامات است.
آخرين بررسيهاي دولت ژاپن كه روز دوشنبه در رسانههاي جمعي اين كشور منتشر شد، نشان ميدهد كه شمارافراد مسن در اين كشور همچنان رو به افزايش است به طوري كه در حال حاضر تعداد افراد سالمند بالاي ۷۰سال به بالا در ژاپن به بيش از ۲۰ميليون نفر رسيده است كه در نوع خود يك ركود محسوب مي شود.
به گزارش وزارت مديريت امور داخلي و ارتباطات ژاپن، بر اساس برآوردهاي انجام شده در حال حاضر ۲۰ميليون و ۱۷۰هزار نفر از جمعيت ۱۲۷ميليوني ژاپن را افراد سالمند بالاي ۷۰سال تشكيل ميدهند كه در مقايسه با مدت مشابه سال قبل ۵۷۰هزار نفر بيشتر است.
اين گزارش ميافزايد: شمار افراد مسن ۶۵سال به بالا در ژاپن نيز با ۷۶۰ هزار نفر افزايش در مقايسه با مدت مشابه سال قبل به يك ركورد ۲۸ميليون و ۱۹۰هزار نفري رسيده است.
بر اساس اين آمار ، در حال حاضر ۲۲/۱درصد از جمعيت ۱۲۷ميليون نفري ژاپن را افراد سالمند تشكيل ميدهد كه در مقايسه با مدت مشابه سال قبل ۰/۶درصد افزايش داشته است.
اين آمار نشاندهنده آن است كه از جمعيت سالمندان ژاپني بالاي ۶۵سال ۱۲ ميليون و ۳۰هزار نفر از آنان را مردان و ۱۶ميليون و ۱۶۰هزار نفر را زنان تشكيل ميدهند كه به ترتيب افزايش ۱۹/۳درصدي و ۲۴/۷درصدي داشته اند.
اين گزارش همچنين حاكي از آن است كه شمار زنان بالاي ۸۰سال در ژاپن در سطح پنج ميليون نفر قرار دارد كه دو برابر ميزان مردان سالمند در اين كشور است.
از مجموع افراد سالمند ۶۵تا ۷۴سال ژاپني تا اول اكتبر سال گذشته ميلادي ۳۲/۲درصد داراي شغل بوده اند.
جديدترين تحقيق انجام شده از سوي دولت ژاپن نيز كه در آستانه روز احترام به سالمندان در ژاپن از سوي وزارت بهداشت، رفاه و كار ژاپن منتشر شد، نشان ميدهد، تا ماه سپتامبر سال جاري ميلادي آمار صد سالهها نيز در اين كشور از مرز ۳۶هزار نفر گذشت.
اين براي نخستين بار از سال ۱۹۶۳ميلادي كه سرشماري رسمي صدسالهها در ژاپن آغاز شد ، تاكنون است كه آمار صد سالههاي اين كشور به اين ميزان افزايش مييابد.
آمار وزارت بهداشت ، رفاه و كار ژاپن نشان ميدهد، آمار جمعيت سالمندان ژاپني بالاي ۱۰۰سال اين كشور با رسيدن به سطح ۳۶هزار و ۲۷۶نفر به بالاترين سطح خود تاكنون رسيد.
براساس اين گزارش، سن ۸۶درصد از سالمندان بالاي ۱۰۰سال ژاپني يعني معادل ۳۱هزار و ۲۱۳نفر از اين افراد سالمند ژاپني بالاي ۱۰۰سال را بانوان و پنج هزار و ۶۳نفر ديگر را مردان تشكيل ميدهند.
به گزارش وزارت بهداشت ، رفا و كار ژاپن ، اين براي سي و هشتمين سال پياپي است كه آمار سالمندان ۱۰۰سال به بالاي ژاپني به بالاترين سطح ميرسد آمار سالمندان ژاپني بالاي ۱۰۰سال در سال ۱۹۶۳ميلادي فقط ۱۵۳نفر بود اما پس از آن با بالا رفتن سطح بهداشت و امكانات پزشكي و درماني در اين كشور ، اين آمار روند افزايشي بخود گرفت.
اين آمار در سال ۱۹۸۱به يك هزار نفر افزايش يافت ، در سال ۱۹۹۸ميلادي به ۱۰هزار نفر و در سال ۲۰۰۳ميلادي به ۲۰هزار نفر افزايش يافته بود.
از نظر استانهاي محل سكونت افراد سالمند ۱۰۰سال به بالا ژاپني، استان اوكيناوا در جنوب غربي ژاپن براي سي و ششمين سال متوالي داراي بيشترين افراد سالمند ۱۰۰سال و بالاتر از آن است ، به طوري كه در اين استان از هر ۱۰۰هزار نفر سن بيش از ۶۱نفر بالاي ۱۰۰سال است.
گزارشها نشان ميدهد، در ژاپن به طور ميانگين در ميان هر ۱۰۰هزار نفر، سن بيش از ۲۸نفر بالاي ۱۰۰سال است.
آمارهاي منتشر شده در ژاپن نشان ميدهد كه مسنترين مرد ژاپني ۱۱۲سال و مسنترين زن ژاپني ۱۱۳سال دارد.
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 249]