واضح آرشیو وب فارسی:سازمان خبری اقتصاد ایران: ورود تدريجي اقتصاد به دوران ركود تورمي
بازارهاي ايرانتهران - خبرگزاري اقتصادي ايراناكونيوز: بازارهاي مختلف ايران از اوايل امسال با ركود مواجه شدهاند و برخي از اقتصاددانان و كارشناسان از ورود تدريجي اقتصاد به دوران «ركود تورمي» خبر ميدهند.
به گزارش خبرگزاري اقتصادي ايران، معناي ساده ركود تورمي اين است كه پول هست، كالا و خدمات هم هست اما مبادلهاي انجام نميشود يا به تعبير عاميانه همه چيز قفل شده است.
اين وضع تازه اجزايي دارد كه واگويي آنها موجب پيدايش چند پرسش و هشدار مهم ميشود. اجزاي وضع تازه اقتصاد ايران عبارتند از:
1 - آنگونه كه دارندگان بنگاههاي معاملات املاك ميگويند در بهار امسال شوق خريد مسكن كاملا فروكش كرده و تقاضا براي زمين كاهش محسوس يافته است. از بنگاههاي معاملات خودرو هم خبرهاي مشابهي به گوش ميرسد.
2 - مدير عامل بانك ملي دو هفته پيش از كاهش سپردهگذاري در بانكهاي دولتي و اقبال بيشتر سپردهگذاران به بانكهاي خصوصي خبر داد، اما از سخنان وي اينگونه استنباط نمي شد كه «همه پول هايي كه به بانكهاي دولتي نرفتهاند در بانكهاي خصوصي سپردهگذاري شدهاند». يعني اينكه سرجمع جذب پول به بانكها كاهش يافته است.
3 -در ماههاي اخير شنيده نشده كه سرمايهگذاران ايراني (دولتي و خصوصي) در داخل يا خارج كشور سرمايهگذاري عمدهاي كرده باشند يا ساخت پروژهاي بزرگ آغاز شده باشد. صاحبان و مديران صنعتي هم از كمبود نقدينگي سخن ميگويند. 4 -مشتريان بانكها در ماههاي اخير از ناكافي بودن پول در بانكها شكوه ميكنند و ميگويند حتي براي دريافت ارقام كمتر از 5ميليون تومان هم با جواب منفي بانكها مواجه ميشوند.
5 - نرخ بهره واقعي دربازار رو به افزايش گذاشته و فاصله آن با نرخ مصوب دولت مدام بيشتر ميشود. معناي اين رفتار بازار، افزايش تقاضا براي پول با نرخ بهره بالا است. اما طرفه اينكه تقاضا براي وديعه املاك استيجاري رو به كاهش گذاشته و برخلاف يك سال پيش، مستاجران ترجيح ميدهند به جاي اجاره، وديعه بپردازند و برعكس، اجارهدهندگان متقاضي دريافت اجارهبها شدهاند.
از درون اين خبرها كه به طرز حيرتانگيزي متناقضنما (paradoxical) هستند اين پرسش بيرون ميآيد كه وقتي همه خبرگان اقتصادي و از جمله رييس كل بانك مركزي در يك سال اخير مدام از افزايش نقدينگي در بازار ابراز نگراني ميكنند و درحالي كه اين روزها معاملات كاهش چشمگير يافته و همه پولهاي مردم هم به بانكها نميرود، پولهاي سرگردان به كدامين سوي بازار ميروند كه كسي نشاني از آنها ندارد؟
آيا اقتصاد ايران به سوي حباب پولي تازهاي ميرود كه هر آن ممكن است صداي آن از گوشهاي ناشناخته شنيده شود و جهشي مانند آنچه سال گذشته در بخش مسكن رخ داد در كمين بخش يا بخشهاي ديگر اقتصاد نشسته است؟
منبع:دنياي اقتصاد
انتهاي پيام//
يکشنبه 24 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سازمان خبری اقتصاد ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]