واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: نگاهي به آداب و رسوم ماه مبارك رمضان در استان سمنان
ويژگي هاي ماه مبارك رمضان و برخورداري اين ماه از آداب و رسوم خاص آن را از ديگر ماههاي سال متمايز كرده است .
مردم استان سمنان همانند ساير نقاط كشور داراي آداب و رسوم خاصي در اين ماه خدا هستند كه ياري و كمك به ديگران توجه به همنوع و دادن نذورات برگزاري جلسات انس با قران و تلاوت آيات وحي و نيز برپائي آئين هاي ويژه شبهاي قدر از اهم اين آداب است .
پخت و توزيع آش رشته حليم دادن افطاري هاي نذري روزه هاي كله گنجشكي قرائت قرآن كريم و بيدار كردن همسايگان به هنگام سحر از جمله آداب و رسوم ماه پرفضيلت رمضان در گذشته بوده است كه اكنون برخي از آنها همچنان پابرجاست .
به گزارش ايرنا يك شهروند سمناني در اين مورد به سنت حسنه بيدار كردن همسايگان درسحرهاي ماه مبارك رمضان به عنوان يكي از آداب مرسوم در اين شهر ياد مي كند.
« ابراهيم همتي » گفت : در زمانهاي قديم به علت نبود راديو و تلويزيون برخي افراد با گفتن سه مرتبه « يا الله » به نوعي به مردم بيدارباش مي دادند.
وي افزود : برخي از افراد نيز با حركت در كوچه ها و قرائت اشعاري اقدام به بيدار كردن مردم براي خوردن سحري و روزه گرفتن مي كردند.
به گفته وي اين عمل معمولا نيم ساعت قبل از اذان صبح رخ مي داد و افراد از اشعاري نظير « آب است و ترياك نان است و سرماست بر محمد و آل محمد صلوات » و يا اينكه « ذكر تو گويم كه تو پاكي و خدايي نروم جز به همان راه كه توام راهنمائي » استفاده مي كردند.
در حال حاضر تكنولوژي به كمك مومنان آمده و در سحرها معمولا از طريق تلفن و با زدن تك زنگ اقدام به بيدار كردن افراد فاميل مي كنند.
وي اظهار داشت : در گذشته عمده غذاي سحري مردم همان مانده شام و افطاري شامل آبگوشت نيمرو و پلو اشكنه و نظاير آن بود.
عمده غذاي افطاري مردم روزه دار در سمنان شامل حلوا آرد برنج شله زرد شير برنج پنير خيگي و سبزي كشك و بادمجان به صورت بوراني به همراه نان تازه و تخم مرغ عسلي بود كه خانواده ها با توجه به توان اقتصادي از آن استفاده مي كردند.
در گذشته معمولا روزه داران پس از صرف افطار شام مختصري هم مي خوردند كه شامل آبگوشت كله پاچه پلو قليه بادمجان و بود.
از سوي ديگر با توجه به اينكه مردم سمنان مردمي مومن و معتقد به شعاير اسلامي هستند و از اين شهر به عنوان دارالمومنين نيز ياد مي شود حضور در مساجد از برنامه هاي اصلي مردم پس از صرف افطار بشمار مي رفت .
اقشار مختلف مردم با حضور در مساجد مختلف به اجراي برنامه اي مختلفي از جمله مقابله قرآن مي پرداختند و پس از خوردن سحري براي اداي فريضه صبح به مساجد مي رفتند كه اكنون نيز اين سنت پابرجاست .
دادن افطاري به مردم از ديگر رسم هاي روزه داران سمنان در ماه رمضان است كه از دير باز بر جاي مانده است .
افطاري دادن معمولا در منازل مساجد و تكايا انجام مي شد و مهمانان روزه دار با غذاهاي مختلف از جمله شيربرنج با دوشاب نان و پنير و سبزي و پلو پذيرايي مي شدند.
يك محقق مسايل عشايري نيز در تشريح آداب و رسوم عشاير استان سمنان در ماه رمضان اظهار داشت : در جوامع عشايري اين استان اذان گفتن در هر شامگاه و سحر از رسومي بود كه توسط برخي افراد اجرا مي شد.
« عليرضا شاه حسيني » دادن افطاري با استفاده از مواد غذائي عشايري را از ديگر آداب عشاير در اين ماه مبارك ذكر مي كند كه خانواده ها با توجه به وضعيت اقتصادي نسبت به آن اقدام مي كردند.
يك خانم سالمند سمناني نيز با بيان خاطرات خود از ماه مبارك رمضان در سال هاي قبل در اين منطقه گفت : در آن سالها چند نفري با به صدا در آوردن طبل در كوچه مي گشتند و با شعر خواني مردم را براي سحر بيدار مي كردند رسمي كه امروز بكلي منسوخ شده است .
خانم « ك محمدي » اظهار داشت : در آن سالها به دليل در دسترس نبودن برخي مواد مردم در هفته تنها يك يا دو وعده از برنج استفاده مي كردند
به گفته وي در گذشته در صورتي كه پس از بيدار باش عمومي صاحب خانه اي با روشن كردن چراغ بيدار بودن خود را اعلام نمي كرد روز بعد به پرس و جو مي پرداختند و چنانچه مشكلي وجود داشت به ياري آنها مي رفتند كه اين روح همدلي را بين مومنان تقويت مي كرد.
در حال حاضر نيز برخي از آداب و رسوم گذشته كماكان در برخي از نقاط به ويژه روستاهاي سمنان پابرجاست كه از جمله به افطاري دادن برگزاري مراسم مقابله قرآن در منازل حضور در مساجد پس از افطاري و قرائت قرآن مي توان اشاره كرد.
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 232]