واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ادغام سازمان ها؟ ضرورت قانوني يا مصلحت زماني
سياسي. مجلس شوراي اسلامي . طرح ادغام
مهرنوش خانزايي - نمايندگان مجلس شوراي اسلامي روز يكشنبه به بررسي يك فوريت طرح انتزاع سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري از رياست جمهوري و الحاق آن به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ميپردازند.
به گزارش خبرنگار سياسي ايرنا، اين طرح با بيش از ۷۰امضاء به هيات رئيسه مجلس تقديم شده كه بر اساس آن سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي از زيرمجموعههاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي خواهد بود و بخش صنايع دستي نيز به وزارت صنايع و معادن سپرده ميشود.
نمايندگان مجلس هشتم همچنين تدوين دو طرح ديگري با عنوانهاي طرح ادغام سازمان تربيت بدني در وزارت رفاه و تامين اجتماعي و طرح تشكيل وزارت جوانان و ورزش متشكل از سازمان تربيت بدني و سازمان ملي جوانان را در دستور كار خود دارند.
احمدرضا دستغيب نماينده مردم شيراز از ارائه طرح فوريتي به هيئت رئيسه مجلس در جلسه علني روز يكشنبه خبر داد و اعلام كرد: بر اساس اين طرح كه به امضاي۱۵۰نماينده رسيده است سازمان تربيت بدني و سازمان ملي جوانان ادغام و وزارت رفاه، ورزش و جوانان تشكيل خواهد شد.
نمايندگان امضاكننده اين دو طرح معتقدند با ادغام دو سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و تربيت بدني در وزارتخانهها امكان نظارت بيشتر نمايندگان بر عملكرد آنها فراهم خواهد شد.
جلال يحيي زاده نماينده تفت و ميبد و رييس كميته زنان، خانواده و تربيت بدني و جوانان كميسيون فرهنگي مجلس طرح انتزاع برخي معاونتهاي رياست جمهوري و ادغام آنها در وزارتخانهها را با هدف افزايش نظارت مجلس بر اين نهادها عنوان كرده است.
وي تاكيد دارد: هم اكنون معاونتهاي مهمي در زير مجموعه رياست جمهوري قرار دارند كه بودجه سالانه آنان نسبت به برخي وزارتخانهها بيشتر است.
تلاش نمايندگان براي انتزاع اين سازمانها از رياست جمهوري و قرار گرفتن آنها تحت عنوان وزارتخانهها براي افزايش نظارت مجلس بر عملكرد اين دستگاههاي اجرايي است.
طراحان تاكيد دارند كه بر اساس قانون برنامه چهارم توسعه، ايجاد وزارتخانه جديد ممنوع است و به همين دليل راهي جز ادغام سازمانها با وزارتخانههاي فعلي وجود ندارد.
در اين ميان، يحيي زاده پيشنهاد برخي نمايندگان براي ادغام سازمان ملي جوانان و سازمان تربيت بدني و تشكيل وزارت جوانان و ورزش را مغاير با برنامه چهارم توسعه دانست و گفت: به همين خاطر نمايندگان بدنبال ادغام اين سازمانها در ديگر وزارتخانه هستند.
كريمي نماينده مشهد نيز در دفاع از طرح انتزاع سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: شايد برخي بخواهند در مورد اين طرح تحليل سياسي كنند اما واقعيت اين است كه اين طرح در راستاي سند چشم انداز۲۰ ساله و كوچكسازي دولت ارايه شده است.
پيمان فروزش نماينده زاهدان نيز در مورد طرح ادغام سازمان ملي جوانان با سازمان تربيت بدني و تشكيل وزارت جوانان اعلام كرد: هدف از اين طرح ايجاد وزارتخانهاي قوي ا ست به اين منظور كه دستگاهها ديگر جداگانه عمل نكنند ضمن اين كه نظارت دقيقي از سوي نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بر عملكرد اين سازمانها ايجاد شود.
وي افزود: بايد وزارتخانهاي وجود داشته باشد تا به مجلس پاسخگو باشد، در حال حاضر از اين دو سازمان به خوبي نميتوانيم بازخواست و سوال كنيم و وظيفه نظارتي ما ناقص ميشود. در صورت ايجاد وزارت خانه پيگيريها دقيق تر و جدي تر ميشود.
فروزش با بيان اينكه سازمان ملي جوانان و تربيت بدني از نظر عملكرد با يكديگر متفاوت هستند، اظهار داشت: اين طرح باعث ميشود تا در حوزه اجرا و تفكر با يكديگر همراه شوند.
اين نماينده مجلس شوراي اسلامي تاكيد كرد: بايد وزارتخانهاي را تشكيل دهند كه در همه ابعاد فعاليت كند و تربيت بدني تنها يكي از ابعاد اين وزارتخانه است.
فاطمه آليا نماينده تهران در مجلس شوراي اسلامي نيز با اشاره به عملكرد ضعيف سازمان ملي جوانان گفت: منشاء طرح ادغام اين سازمان با تربيت بدني يك تذكر به مسئولان اين سازمان است.
وي علت مطرح شدن اين طرح از سوي برخي از نمايندگان مجلس را برآورده نشدن انتظارات توسط بعضي از معاونان رئيس جمهوري دانست و افزود: عدهاي از نمايندگان نسبت به بعضي معاونتهاي رياست جمهوري انتظاراتي داشتند كه در نهايت رفع نشدن اين توقعات باعث شده است كه متقابلا نمايندگان نيز با عجله برخورد كنند و سازمان مربوطه را تهديد به ادغام يا انحلال كنند.
اما اين طرحها واكنشهايي را در بين صاحبنظران و كارشناسان و مسوولان ذيربط به همراه داشته است و اين طرحها را فاقد پشتوانه تخصصي لازم مي دانند.
حميد رضا حاجي بابايي عضو هيات رييسه مجلس با تاكيد بر مسووليت خطير نمايندگان در وظيفه قانونگذاري و نظارت بر اجراي قانون معتقد است:
طراحان در طرح ادغام سازمان گردشگري در وزارت ارشاد و يا ادغام سازمان تربيت بدني در وزارت رفاه و تامين اجتماعي تاكيد بر نظارت بيشتر و كارآمد تر شدن اين سازمانها دارند.
وي با بيان اينكه اين حق طبيعي مجلس است، گفت: ارايه اين طرحها بايد با كارشناسي بيشتر باشد. سازمانهاي ميراث فرهنگي و تربيت بدني از اهميت و جايگاه ويژهاي در كشور برخورداراست، اين سازمانها مخاطبان فراواني دارند.
حاجي بابايي افزود: با ارايه اين طرحها نبايد كاربرد اين سازمان ها تضعيف شود. ادغام سازمان ميراث فرهنگي با وزارت ارشاد بدليل حجم بالاي كار اين سازمان موجب تضعيف كار اين سازمان و پايين آمدن اولويت كاري آن از اولويت اول به اولويت دوم ميشود. ايران يك كشور باستاني است كه در بخش ميراث فرهنگي حرف براي گفتن دارد.
اين عضو هيات رييسه مجلس يادآور شد: نمايندگان مجلس هنوز طرحي با عنوان ادغام سازمان تربيت بدني در وزارت رفاه را به هيات رييسه تقديم نكرده اند و اين طرح در دست بررسي كارشناسي است.
حميد بقايي قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري نيز درباره طرح ادغام سازمان ميراث فرهنگي و وزارت ارشاد تاكيد دارد كه اين سازمان از نمايندگان مجلس هشتم بيشتر از آنكه موضوعاتي چون ادغام اين سازمان را مطرح كنند توقع حمايت بيش تر و ارتقاي سطح اين سازمان را دارد.
وي با بيان اينكه چه دليلي باعث شده ادغام ميراث فرهنگي و وزارت فرهنگ ارشاد اسلامي مطرح شود، گفت: آيا ميراث فرهنگي و گردشگري از اولويت كشور خارج شده است، آيا مسئولان به اين جمع بندي رسيدهاند كه ديگر حمايت از ميراث فرهنگي و گردشگري ضرورتي ندارد و بايد در درجه دوم قرار گيرد.
قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري تصريح دارد كه اين سازمان از نمايندگان مجلس هشتم توقع دارد كه به موضوعات ميراث فرهنگي و گردشگري بيشتر بها دهند و آن را تقويت كنند عملا با ادغام ميراث فرهنگي در وزارت ارشاد اين سازمان حذف شده و از چرخه خارج ميشود.
بقايي ادامه داد: موضوع ميراث فرهنگي و گردشگري در كشور ما پس از اينكه به عنوان معاونت رئيس جمهوري قرار گرفت در بين عموم مردم در سطح داخلي و در بين سازمانهاي بينالمللي گردشگري در سطح خارجي حائز اهميت شد.
وي تصريح دارد: در اهداف سند چشم انداز ۲۰ساله كشور به موضوع گردشگري توجه ويژهاي شده است و اين موضوع جايگاه بالاي اين صنعت را در كشور نشان مي دهد بطوريكه بايد در سال ۱۴۰۴ايران به ۲۰ميليون گردشگر دست يابد و با طرح چنين موضوعاتي در كشور رسيدن به اين اهداف نيز غير ممكن خواهد شد.
مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: گردشگري داخلي نيز در حال حاضر رشد چشمگيري يافته است و بايد نهادي در سطح مديريت بالا براي آن مديريت، برنامه ريزي و نظارت كند اگر سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در زيرمجموعه وزارتخانهاي بخواهد تعريف شود قطعا از رسيدن به اهداف و برنامههاي كلان خود جا ميماند.
عشرت شايق رييس مجموعه فرهنگي سعدآباد و نماينده پيشين مجلس نيز براين باور است كه فعاليتهاي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با توجه به فراگيري و وسعت حوزه ماموريت در هيچ يك از ماموريتها و برنامه هاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نميگنجد و اين طرح فاقد پشتوانه تخصصي، كارشناسي و تحقيقاتي است.
وي تاكيد دارد: مهمترين اقدام مجلس در شرايط كنوني بايد رشد و اعتلاي فرهنگ كشور بدور از هياهو و شتاب كاري، پيگيري طرح مهندسي فرهنگي باشد.
حسين ذوالفقاري كارشناس ارشد صنعت توريسم نيز تاكيد دارد: طرح ادغام سازمان ميراث فرهنگي با وزارت ارشاد توسط نمايندگان مجلس غيركارشناسانه و فاقد ديدگاه منطقي است و بيشتر جنبه سياسي دارد و قصد دارند از اين طريق به راحتي بتوانند رييس سازمان ميراث فرهنگي را به مجلس دعوت و از او سوال كنند.
بسياري از اين مخالفان طرح ادغام سازمان گردشگري با وزارت ارشاد بر اين موضوع تاكيد دارند كه اين طرح تحت تاثير اظهارات اخير رحيم مشايي رييس اين سازمان قرار گرفته است.
بهروز جعفري، عضو كميسيون فرهنگي مجلس تاكيد دارد:اين طرح در فضايي مطرح مي شود كه مجلس تحت تاثير اظهارات اخير رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري قرار گرفته است.
وي گفت: در حال حاضر اين سازمان عنوان معاونت رياست جمهوري را دارد و از اعتبارات و قدرت بالايي برخوردار است.
نماينده سميرم ادامه داد: در سيستم اداراي هرچه سازماني شان بالاتري داشته باشد بهتر ميتواند اقدامات حوزه خود را سامان دهد.
به گفته اين نماينده مجلس، ادغام سازمان ميراث فرهنگي مشكلي را حل نمي كند، زيرا وزارت ارشاد نميتواند به خوبي اين سازمان را اداره كند.
عضو كميته ميراث فرهنگي و گردشگري مجلس افزود: نمايندگان استدلال ميكنند كه در صورتي كه اين سازمان در وزارت ارشاد ادغام شود ميتوانند با استفاده از ابزار نظارتي خود در مورد مديريت آن تصميمگيري كنند.
اما موسي الرضا ثروتي نماينده بجنورد معتقد است: مجلس بهتراست به جاي ادغام معاونتهاي رياست جمهوري، در راستاي عمل به قانون يك وزارتخانه را حذف كند.
وي درباره طرح ادغامهاي متعدد در مجلس براي ادغام معاونتهاي مختلف رئيس جمهوري در وزارتخانههاي گوناگون همچون ادغام وزارت رفاه، سازمان ملي جوانان و سازمان تربيت بدني يا ادغام سازمان ميراث فرهنگي در وزارت فرهنگ و ارشاد معتقد است: با توجه به كثرت تعداد وزارتخانهها و لزوم كاهش بدنه دولت و كاهش نيروي انساني بايد ۸وزارتخانه به ۴وزارتخانه تبديل شود.
وي اظهار داشت: تشكيل وزارتخانه جديد باتوجه به اين كه يك وزارتخانه اضافي نيز از لحاظ قانوني در كشور داريم منطقي به نظر نميرسد.
اين نماينده مجلس كه خود از امضاكنندگان طرح ادغام وزارت رفاه، سازمان
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]