واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي آشتي اسلام دموكراسي و غرب
اين كاملاً طبيعي و بخشي از برنامة خداوند است. پيام قرآن در خصوص مشاركت زنان در جامعه روشن و سازگار است. قرآن علم آموزي و انجام آزمايشهاي علمي را مورد تشويق قرار ميدهد، و درست عكس ادعاي تروريستها، خشونت عليه انسانهاي بيگناه و خودكشي را منع ميكند.
اسلام نه تنها با دموكراسي سازگار است، بلكه پيام قرآن با دادن حقوقي به مردم اختيار ميدهد(دموكراسي)، خواستار مشورت ميان حاكمان و مردم ميشود(پارلمان) و رهبران را ملزم ميكند كه در خدمت منافع مردم باشند و توسط آنان تعيين شوند(پاسخگويي).
اسلام به عنوان پيام آزادي فرستاده شد. هدف مسلمانان دنياي مدرن امروز بايد نجات اين پيام از چنگال متعصبان، متحجّران و نيروهاي ديكتاتوري باشد. اين باز پس دادن آزادي است كه خداوند براي بشر مقدر داشته تا در صلح، عدالت، مساوات و در نظامي كه پاسخگوي مردم روي زمين است كه پذيرفتهاند خداوند در روز داوري حساب همه را پس خواهد داد، زندگي كنند.
با قبول اين كه پاسخگويي در اين دنيا و در جهان آخرت دو مسئلة جداگانه هستند، ميتوانيم صلح، آرامش و فرصتها را فراهم آوريم. دو گونه قضاوت وجود دارد: يكي قضاوت مخلوقات خداوند در اين جهان از طريق يك نظام دموكراتيك و ديگر قضاوت خداوند وقتي كه اين دنيا را ترك ميكنيم. افراطيها و ستيزه جوياني كه تلاش ميكنند از اسلام سوء استفاده كنند، هدفشان انجام قضاوت خودشان است. آيندة همة مسلمانان و آشتي اسلام و غرب در گروي شكست آنان است.
فصل سوّم
تاريخ، مطالعه و بررسي رفتارها
يك نظريه ميگويد كه رشد و توسعة دموكراسي در جهان اسلام به خاطر خود اسلام با شكست مواجه شده است. و به طريقي اين دو (اسلام و دموكراسي) با يكديگر در تضاد هستند. اما من اين نظريه را به عنوان نظريهاي سادهانگارانه و سطحي كه هيچ مبناي اعتقادي و تجربي ندارد، رد ميكنم. به عنوان مسلماني كه در نظامهاي هم دموكراتيك و هم ديكتاتوري زندگي كرده است، ميدانم كه دلايل موجود بسيار پيچيدهتر از اين هستند.
از تضاد كذايي ميان اسلام و حاكميت دموكراتيك استفاده ميشود تا از توجه به تاريخ غمانگيز دخالت سياسي كشورهاي غربي در جهان اسلام كه مانع اصلي رشد دموكراسي در كشورهاي اسلامي بوده است، جلوگيري به عمل آيد.
اقدامات غرب در نيمة دوم قرن نوزدهم و بيشتر قرن بيستم كه اغلب نيز به عمد صورت گرفتهاند، هر شانس منطقي براي توسعة دموكراتيك را در كشورهايي كه اكثريت آن را مسلمانان تشكيل ميدهند. با شكست مواجه كرده است. به نظر من بسيار نااميدكننده است كه اقدامات غرب در دنبالكردن اهداف گوناگون استراتژيك كوتاه مدت سودمند نبوده و اغلب نيز نتيجة منفي داده است. سياستهاي غربي اغلب به حفظ سلطهگرايي كمك و رشد جنبشهاي دموكراتيك نو ظهور را در كشورهاي در حال توسعه، به ويژه در جهان اسلام متوقف كرده است . تلاشهاي ملل غربي در ايجاد اختلال در جريانهاي دموكراتيك ـ ابتدا به دلايل اقتصادي و در نهايت براي اهداف سياسي ـ به تنشها و درگيريها ميان غرب و اسلام دامن زده و بر وخامت اوضاع افزوده است.
عليرغم لفاظيهاي بسياري كه در اين زمينه صورت گرفته است، از جانب غرب هيچ حمايت واقعي از اين جنبشهاي دموكراتيك بومي نشده است. در واقع، اغلب آشكارا از ديكتاتوريها حمايت شده است. هم در زمان جنگ سرد و هم در زمان حاضر، در جنگ فعلي با تروريسم بينالمللي، بذر سرخوردگي و بدبيني را در ميان مسلمانان كاشته است. قوانين تبعيضي به افراطگرايي و تعصب دامن زده است. همين عامل يا حداقل بخشي از آن، دليل كاهش بسيار خطرناك احترام به غرب در جهان اسلام شده است . اين روند حتي در كشورهاي طرفدار غرب مثل تركيه نيز وجود دارد. در كودكي تصور ميكردم كشورهاي غربي الهامبخش آزادي و توسعه هستند. هنوز هم همينطور فكر مي كنم، اما نگرانم كه من عضوي از اقليت رو به كاهش مسلمانان هستم.
نمونههاي فراواني از عدم ثبات در حمايت كشورهاي غربي از دموكراسي در جهان اسلام وجود دارد: به ويژه اقدامات غرب كه سازمانهاي دموكراتيك، جنبشهاي دموكراتيك و دولتهاي منتخب دموكراتيك را در كشورهايي كه غرب آنها را براي ديگر اهداف سياسي خطرناك قلمداد مي كرد، تضعيف كرده است. اين كشورها شامل كشورهاي بزرگ و كوچك و يا خيلي مهم و نسبتاً بي اهميت ميشوند. آنچه با اهميت است، الگوي عمل روشن غرب است : منابع شخصي عمل گرايانة مشخص، ارزشهاي دموكراسي را، تقريباً بدون استثناء ميكوبند. دركشورهايي كه تقريباً از نظر استراتژيكي مهم نيستند مثل كشور برمه، غرب، اصول دموكراتيك خود را كاملاً مشتاقانه به اجرا در ميآورد، از محاصرة اقتصادي و ديگر اشكال انزواي سياسي جلوگيري ميكند. اما در كشورهايي كه از نظر استراتژيك و عوامل اقتصادي و جغرافيايي مهم هستند، تعهد غرب به دموكراسي ميتواند اغلب بيشتر از سياست شعار باشد.
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 268]