واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: در سرن، بزرگترين مجموعه آزمايشگاهي جهان بزرگترين آزمايش علمي جهان با حضور دانشمندان ايراني انجام ميشود
علمي آموزشي. فيزيك . سرن
معاون پژوهشي پژوهشگاه دانشهاي بنيادي، اعلام كرد كه بزرگترين آزمايش علمي جهان با حضور دانشمندان برجسته ايراني در سرن، انجام ميشود
سرن cernبزرگترين مجموعه آزمايشگاهي دنيا در زمينه فيزيك ذرات بنيادي و فيزيك هستهاي در مرز مشترك فرانسه و سوئيس واقع است.
تحقيقات آزمايشگاه سرن، بزرگترين كار علمي بشر است كه دانشمنداني از تمام كشورهاي معتبر جهان از جمله ايران در آن حضور دارند.
حسامالدين ارفعي كه مسئوليت پروژه همكاري ايران با سرن را بر عهده دارد، در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: از سال ۲۰۰۱همكاري پژوهشگاه دانشهاي بنيادي با مركز تحقيقات فيزيك سرن با حضور سه دانشجوي ايراني آغاز شد كه اين تعداد دكترا گرفته اند. در حال حاضر چهار دانشجوي ايراني از دانشگاههاي مختلف كشور در اين مركز كار ميكنند و رفت و آمد پژوهشگران بين مراكز علمي كشور و سران وجود دارد.
وي اين آزمايش علمي را، بزرگترين كار علمي بشر بيان كرد كه دانشمنداني از تمام كشورهاي معتبر جهان در آن حضور دارند.
استاد دانشگاه صنعتي شريف، درباره دستاورد همكاري دانشمندان ايراني در اين طرح عظيم گفت: مهمترين دستاورد اين همكاري، شريك شدن در كشف علم است.
وي با بيان اينكه نام دانشمندان در تاريخ ميماند، گفت: در مركز سرن كشفيات بزرگي انجام ميشود و قدمهايي در راه شناخت جهان برداشته ميشود.
با اين همكاري، علاوه بر دستيابي به فناوريهاي زيادي، به مديريت پروژههاي كلان دسترسي پيدا ميكنيم.
ارفعي، افزود: در حال حاضر، هزاران نفر در سرن كار ميكنند، كار عظيمي كه گوشهاي از آن را ما نيز گرفته ايم.
وي با اشاره به سابقه درخشان علمي كشور در گذشته و اينكه در ۵۰۰سال اخير نقش بزرگي در جهان علم نداشته ايم، گفت: اين همكاري، جايگاه ما را در مجامع علمي تثبيت ميكند.
استاد دانشگاه صنعتي شريف، بودجه كارهاي پژوهشي را براي جايگاه كشور ايران، ناچيز بيان كرد و افزود: ما يك دهم پاكستان خرج كرده ايم، در حالي كه پاكستان، كشور غني و ثروتمندي نيست. در مقايسه با ارمنستان نيز خيلي كمتر حضور داريم و كمتر خرج كرده ايم.
ارفعي كه خود فيزيكدان ذرات بنيادي و تئوريسين اين حوزه است، خاطرنشان ساخت: اگر بودجه كافي داشته باشيم، ميتوانيم نيروي زيادي در آنجا بكار بگيريم.
وي اين آزمايشگاه را آزمايشگاه مشتركي توصيف كرد و با اشاره به اينكه هزينه فعاليت آن را اعضا ميپردازند، ابراز اميدواري كرد درصورت افزايش بودجه ايران در اين طرح، گروه ايراني در سرن شكل بگيرد و كارهايي را در دست بگيرد و در مسايل علمي صاحب نظر شود.
در حال حاضر از پاكستان حدود ۵۰نفر و از تركيه بيش از ۱۰۰نفر در سرن حضور دارند. در حالي كه شمار دانشمندان ايراني به ۱۰نفر هم نميرسد.
وي با بيان اينكه اين تحقيقات كار تجربي و آزمايشگاهي است، افزود: ما در فيزيك نظري افراد صاحب نظر داريم، اما متخصص آزمايشگاهي نداريم.
وي گفت: براي آنكه در مجامع علمي جهان نقش داشته باشيم، به امكاناتي از قبيل سفر راحت و تشكيل سمينارهاي متعدد براي رفت و آمد محققان ايراني و خارجي نياز است.
وي تصريح كرد: اگر كشوري بخواهد رهبران علمي جهاني تربيت كند، بايستي شمار زيادي را بكار بگيرد تا از بين آنها چند نفرشان به اين سطح دست يابند.
معاون پژوهشي پژوهشگاه دانشهاي بنيادي، گفت: بايد بر علم جهاني تاكيد كنيم و خود را با بقيه دنيا چه كشورهاي پيشرفته و چه كشورهايي كه بتازگي توسعه يافته اند، مقايسه كنيم.
استاد دانشگاه صنعتي شريف، اعلام كرد: كشور ما در بخش آشكار ساز كه يك ميليارد دلار هزينه آن شده است، حضور دارد.
وي درباره دادههاي اين آزمايش بزرگ كه حجم بسيار زيادي دارد، گفت اين حجم دادهها قابل نگهداري در يك آزمايشگاه يا يك كشور نيست. اين داده ها بايد از طريق خطوط اينترنت به كشورهاي مختلف ارسال شود تا در آنجا تجزيه و تحليل شود و نتايج علمي بدهد.
اين اطلاعات در وهله اول به ۱۱مركز علمي در كشورهاي مختلف داده ميشود.
كشورهاي طبقه دوم، كامپيوترهاي ضعيف تري دارند كه از آنجا دادهها به كشورهاي طبقه سوم ارسال ميشود.
وي ابراز اميدواري كرد تا پايان امسال در طبقه سوم قرار گيريم و در صورت گسترش شبكه گريد ، برخورداري از حافظه و كامپيوترهاي پرسرعت ظرف دو يا سه سال آينده، خود را به طبقه دوم برسانيم و بتوانيم نقش مهمتري ايفا كنيم.
جمعه 22 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]