واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: خیام، هم از نظر شخصیت و هم از نظر تاریخى که در آن مىزیسته پدیدهاى شگفت و پیچیده است.شاید کمتر کتابى در دنیا مانند مجموعه ترانههاى خیام تحسین شده، مردود و منفور بوده، تحریف شده، بهتان خورده، محکوم گردیده، حلاّجى شده، شهرت عمومى و دنیاگیر پیدا کرده و بالاخره ناشناس مانده.
اما کوشش و جستجوى محققان ایرانى و اروپایى پرتوى بر زندگى و آثار او انداخته و شناخت نسبى او را ممکن ساخته است.آثار علمى او چاپ شده و درباره ارزش آن آثار داورى شده است.آنچه بخصوص در اینجا مورد توجه است بحثى کوتاه است درباره شعر او.
البته اکنون تصور اینکه خیام سراینده رباعیات غیر از خیام حکیم و ریاضىدان صاحب جبر و مقابله است مردود و بىاساس است.
۷
نجم الدین رازى او را معروف به فضل و حکمت و کیاست معرفى کرده و با نقل دو رباعى از او، او را به بیچارگى و سرگشتگى و گمگشتگى فیلسوفان منسوب داشته است.
۸
خیام را در فنون حکمت نظیر ابو على سینا دانستهاند
9
و نوشتهاند که در علوم یونان متبحر و در حکمت و نجوم بىقرینه بود.
۱۰
به هر حال از آنچه درباره او نوشتهاند بر مىآید که حکیم ریاضىدان و طبیب بوده امّا از قرآن و فقه و ادب نیز بهره کافى داشته است.با وجود این آنچه در دنیا مایه شهرت شگفتانگیز او شده است رباعیات او است.
از میان انبوهى از رباعیات که به او نسبت دادهاند حدود هفتاد رباعى که در مرصاد العباد، نزهة المجالس، تاریخ جهانگشا، تاریخ گزیده، مونس الاحرار و چند جنگ معتبر آمده است به احتمال قوى از او است.
۱۲
پشتوانه این رباعیات اندیشه خردمندى آشنا با فلسفه یونان و سرخورده و آزرده از عوام و رؤساى آنان است.در رباعیات او شک و بدبینى و اغتنام فرصت و عشرتجویى با طعنه به بىخردى و کج فهمى رؤساى عامه ترکیب بدیعى به وجود آورده است و معنى این رباعیات را دقیق و عمیق و لطیف کرده است.
اندیشه شک و بدبینى و اغتنام فرصت که محتواى شعر خیام به آن مشهور است با او آغاز نشده و در اندیشه فیلسوفان یونان که خیام با اندیشه آنان آشنا بوده سابقه دارد.در ادبیات اسلامى از فارسى و عربى نیز پیش از خیام سابقه داشته.
۱۳
چنانکه گفتهاند فردوسى پیش از او و بیش از او این اندیشه را در شعر خود بازتاب داده است.اما این اندیشه در میان پنجاه، شصت هزار بیت شاهنامه مستور مانده و توجه چندانى به آن نشده است.
در شعر ابو العلاى معرى اندیشمند شکاک هم که چون خیام جهان را گورستانى بزرگ و ذرّات خاک را اندامهاى خاک شده مىدید به فراوانى دیده مىشود.نوشتهاند که خیام با آثار او آشنایى هم داشته است.اندیشه خوشباشى غنیمت شمردن دم را هم در شعر رودکى و دیگران مىتوان یافت امّا هر چه هست این اندیشهها در رباعیات خیام تبلور و درخششى خاص یافته که در شعر پیشینیان او نیافته است.
شک خیام چون شک اهل زندقه با استهزاى عقاید کامل دیگران همراه نیست بلکه همراه با عاطفه و رقّت است.
او نه مىخواسته مسلکى ایجاد کند و نه مىخواسته مریدى دور خود جمع کند
.درباره جهان و انسان اندیشیده و خود را هم در ذرّات خاک شده پیشینیان دیده است و هم در هیئت و حالت آیندگان.از نظر او سرنوشت انسانها به یک شکل و به یک گونه رقم خورده است همه انسانها از خاک بر مىآیند و بر باد مىشوند و جهان استمرار این ناپایدارى است.او در اسرار تقدیر خوض مىکند و بر گذشته خط بطلان مىکشد و به آینده نیز اعتقاد و امیدى ندارد و تنها دم گذرا را غنیمت مىشمارد دمى بین دو عدم.
باید اشاره شود که ارزش رباعیات خیام تنها در محتواى آن نیست بلکه فصاحت شعر و تصویرهاى زیبا و متناسب و آرایشهاى دور از تکلف به این رباعیات معدود او زیبایى و ارزش خاص بخشیده است.مثلا در رباعى
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 197]