واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: رييس جمهور تركيه عازم جمهوري آذربايجان شد
آنكارا - "عبدالله گل" رييس جمهوري تركيه براي گفت و گو پيرامون آخرين تحولات در روابط تركيه با ارمنستان، مساله قره باغ، طرح پيشنهادي آنكارا براي تشكيل پيمان ثبات و همكاري در قفقاز روز چهارشنبه عازم باكو شد.
به گزارش ايرنا، عبدالله گل پيش از حركت طي سخناني در فرودگاه آنكارا به خبرنگاران گفت: تركيه به روابط خود با جمهوري آذربايجان اهميت ويژه اي قائل است و براي تبيين اين اهميت بعد از احراز مقام رياست جمهوري و به دنبال سفر به بخش ترك نشين قبرس، اولين سفر خارجي خود را به باكو انجام دادم.
وي گفت: در 20 اوت سالجاري نيز به دنبال تحولات مهمي كه در منطقه قفقاز اتفاق افتاد، " رجب طيب اردوغان " نخست وزير به همراه " علي باباجان " به باكو سفر كرده و به دنبال آن وزيرخارجه جمهوري آذربايجان هم 29 اوت به تركيه آمد و در خصوص آخرين تحولات منطقه با مقامهاي بلندپايه تركيه گفت و گو كرده بود.
گل با يادآوري اين كه آخرين بار در جولاي گذشته در مراسم شروع عمليات احداث راه آهن قارص - تفليس - باكو در تركيه با مقامات آذربايجان ديدار داشت، گفت: در اين سفر يك روزه كاري با " الهام علي اف "، ارزيابي هاي تركيه از آخرين تحولات منطقه را به وي تشريح خواهم كرد.
او گفت: در اين مذاكرات با توجه به تحولات ماه گذشته در گرجستان، وضعيت فعلي منطقه را بررسي كرده و پيرامون طرح پيشنهادي تركيه براي تشكيل پيمان ثبات و همكاري در قفقاز با علي اف به بحث و رايزني خواهم پرداخت .
رييس جمهوري تركيه گفت: در گفت و گو با علي اف در خصوص سفر شنبه گذشته اش به ارمنستان نيز اطلاعاتي در اختيار علي اف قرار داده و ارزيابي هاي خود را از نتايج اين سفر با وي در ميان خواهم گذاشت.
گل اضافه كرد: در اين ديدار ساير تحولات منطقه اي و بين المللي و مسائل مورد علاقه دوكشور را نيز با علي اف گفت و گو خواهد كرد.
آگاهان سياسي در آنكارا معتقدند، عبدالله گل براي دلجويي از آذري ها به باكو مي رود.
رييس جمهوري تركيه به دنبال سفر تاريخي شنبه گذشته خود به ايروان كه از آن به شكسته شدن تابو در سياست خارجي تركيه تفسير شد، تصميم گرفت براي دلجويي از جمهوري آذربايجان كه از احتمال تغيير در سياست هاي آنكارا نگران شده، به باكو برود.
عبدالله گل " رييس جمهوري تركيه شنبه گذشته بنا به دعوت "سرژ سركيسيان " رييس جمهوري ارمنستان عازم ايروان شد و ضمن ديدار و گفت و گو با همتاي ارمني خود، همراه او به تماشاي بازي تيم هاي ملي فوتبال تركيه و ارمنستان نشست . اين سفر كه تحليلگران آن را به عنوان شكسته شدن يك تابوي مهم در سياست خارجي تركيه در قبال ايروان تفسير كردند، اين نگراني را در باكو ايجاد كرد كه تركيه در سياست سنتي خود در قبال مساله قره باغ و حمايت كامل از جمهوري آذربايجان در سياست خارجي از خود انعطاف نشان دهد.
عبدالله گل كه بعد از بررسي هاي طولاني و مشورت با محافل مختلف به عنوان اولين رييس جمهوري تركيه به ارمنستان سفر كرد، براي تشريح گفت وگوهاي غيررسمي خود با سركيسيان و آخرين تحولات در مساله قره باغ و نقطه نظرات ايروان در خصوص طرح پيشنهادي تركيه براي تشكيل پيمان ثبات و همكاري در قفقاز به " الهام علي اف " رييس جمهوري آذربايجان به باكو مي رود.
انتظار مي رود گل در اين سفر ضمن تبيين نقطه نظرات تركيه در خصوص رويكرد جديد اين كشور در قبال ارمنستان، از نزديك نيز با نگاه و نظر باكو به اين رويكرد جديد آنكارا آشنا خواهد شد.
سفر عبدالله گل به ايروان كه برخي از تحليلگران تركيه آن را به عنوان طي شدن نصف راه در برقراري روابط ديپلماتيك بين تركيه و ارمنستان ارزيابي كردند، در همين حال زمينه را براي ميانجيگيري تركيه در حل مساله قره باغ بين باكو و ايروان را فراهم كرده است.
با توجه به تمايل زياد تركيه براي حل اختلافات منطقه و ايفاي نقش فعال آنكارا در اين اختلافات، انتظار مي رود دولت اردوغان بخواهد در مساله پيچيده قره باغ نيز عهده دار نقش ميانجي باشد.
ناظران سياسي در آنكارا با اشاره به طرح پيشنهادي تركيه در ايجاد پيمان همكاري براي ثبات در قفقاز كه از آن به عنوان پيمان امنيتي قفقاز نيز ياد مي شود مي گويند در اين طرح اجماع پنج كشور تركيه، روسيه، گرجستان، جمهوري آذربايجان و ارمنستان مطرح است.
به گفته اين كارشناسان اين پيشنهاد به استثناي تركيه، گرجستان و تا حدودي ارمنستان خريدار زيادي نداشته است و شايد در صورتي كه دامنه اين پيمان به كشوربزرگ منطقه جمهوري اسلامي ايران و تركمنستان و قزاقستان به عنوان ديگر كشورهاي حوزه درياي خزر توسعه داده شده و يك نوع بعد همكاري در انرژي و تجارت و امنيت به آن داده شود، مي تواند جاذبه اي براي كشورهاي منطقه و به خصوص روسيه ايجا كند كه مايل نيست نفوذ آمريكا و غرب را در منطقه شاهد باشد.
خاورم**2011**230**1415
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]