واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: برگزاري آيينهاي ويژه ماه مبارك رمضان در استانهاي كشور
همدان - خبرنگار اطلاعات: مردم مومن و خداجوي همدان، همانند ساير نقاط كشورمان، آيينهاي ويژهاي در ماه مبارك رمضان دارند.
مردم همدان براي استقبال و آمادگي هرچه بيشتر براي گرفتن روزه در ماه مبارك رمضان، روزهاي اول، پانزدهم و آخر ماه شعبان را روزه ميگيرند.
خوردن انگشت پيچ، نان گرده، كماج، پنجه خاله و يوخادر ماه مبارك رمضان ميان خانوادههاي همداني رواج دارد.
كلوخاندازان يكي ديگر از آداب و رسوم مردم استان همدان است كه زمان برگزاري آن در روز آخر ماه شعبان است كه در اين روز مردم شاديكنان با پختغذايي ويژه به نام كباي سرداشي سفره خود را براي اطعام نيازمندان و فقرا پهن ميكنند.
بچههايي كه به سن شرعي نرسيده و روزه بر آنان واجب نيست به باور مردم همدان اگر بتوانند روزه را قلاغي (كلاغي) بگيرند خداوند اجر و پاداش روزه كامل را براي آنان منظور ميكند.
يكي ديگر از سنتهاي قديمي ماه مبارك رمضان در همدان آيين كيسه بركت در روز 27 اين ماه است.
يكي از آيينهاي جالب مردم همدان فرستادن افطاري از سوي داماد به خانه عروس است كه براساس اين سنت ديرينه در يكي از شبهاي ماه مبارك رمضان تازه داماد بايد افطاري به خانه عروس ببرد. اين افطاري شامل چند قرص نان گرده دو زرده، برنج، روغن حيواني، يك عدد تخممرغ و يا ماهي، سيب سرخ، شيريني، انگشتپيچ و ميوههاي فصل است.پس از اينكه افطاري از سوي داماد به خانهعروس برده شد، آنان در شبهاي بعد خانواده داماد را براي صرف افطاري به خانه خود دعوت ميكنند.
زيارت اهل قبور، شركت گسترده در آيين شبهاي احيا، برگزاري آيين سوگواري شهادت حضرت علي(ع) و تشكيل دستههاي عزاداري از ديگر آيينهاي مردم شهر و روستاهاي همدان در ماه ضيافت الهي است.
سرويس شهرستانها : مردم استان خراسان جنوبي در ماه مبارك رمضان با برگزاري مراسم ويژه و مذهبي، سنتهاي ديرينه را پاس ميدارند.
با آغاز نخستين روز رمضان در وضع زندگي مردم تغييراتي حاصل ميشود زيرا مردم بيشتر از هر كاري به عبادت پرداخته و مساجد رونق ديگري مييابند.يكي از مراسم ويژه ماه مبارك رمضان در اين استان خواندن است.
به گزارش ايرنا در اين مراسم، عدهاي از نوجوانان در گروههاي سه يا چهار نفره و بيشتر به درب منازل رفته و با خواندن اشعاري، رسيدن ماه مبارك رمضان را تبريك و خوشامد ميگويند.
آنان همچنين ضمن گراميداشت اين ماه مبارك در اشعار خود، درحق صاحب منزل نيز دعا ميكنند.
در پايان مراسم صاحب خانه با دادن پول و يا نقل و شيريني و تنقلات به عنوان هديه، از آنان تشكر ميكند.
اين مراسم كه هر شب بعد از افطار انجام ميشود تا پايان ماه مبارك رمضان ادامه دارد.
مناجات و شب خواني (شوخاني ) از نخستين شب رمضان آغاز ميشود بدينسان كه هر شب برخي از مردان خوش صدا پس از نيمه شب سه نوبت بر بالاي بام خانه خود رفته و با صداي بلند به خواندن ادعيه و نيايش ميپردازند كه با اين عمل، مردم با شنيدن صداي آنان از خواب بيدار شده و تدارك سحري خود را ميبينند.اين آيين هنوز در روستاهاي بيرجند در مركز خراسان جنوبي رواج دارد.مجالس پر رونق افطاري به ويژه دعوت افراد مسكين، فاميل و همسايگان دور و نزديك از نمودهاي بارز احياي سنت زيباي طي ماه مبارك رمضان در شهرستان بيرجند است.اغلب خانوادهها با برگزاري اين مراسم در مساجد و دادن افطاري با غذاهاي ساده، اين سنت ديرينه را گرامي ميدارند.
آنان با پختن حلوا، شله زرد، آش رشته، فرني و تقسيم آن بين همسايگان و خويشاوندان، به اداي نذورات خود ميپردازند.
مردم اين ديار هنگام افطار از خرما، نان و پنير و سبزي، حلوا، آش رشته، شله زرد، باميه و زولبيا براي بازكردن روزه خود استفاده ميكنند.ساكنين برخي مناطق روستايي بيرجند نيز به ياد حضرت علي (ع) روزه خود را با نمك افطار ميكنند.رفت و آمدهاي خانوادگي و شب نشيني در شهرها و روستاهاي اين استان درماه رمضان رونق بيشتري مييابد.
نقل قصهها و داستانهاي ديني و بيان رشادتها و فضايل مولاي متقيان و ذكر فضائل و مناقب اهل بيت(ع) زينت بخش اين شب نشينيهاي معنوي و صميمانه است.بازيهاي شبانه و سنتي، بيان قصههاي ديني و قديمي از ديگر سرگرميهاي مردم خراسان جنوبي در اين ماه است.
برگزاري دورههاي ختم قرآن در منازل و مساجد، جلسات روضه خواني همراه با دعاهاي كميل، ندبه و توسل و افطاري دادن به شركت كنندگان در اين جلسات از ديگر مراسم رايج شهرستانهاي اين استان در ماه مبارك رمضان است.
اغلب مردم به ويژه جوانان و سالمندان در خراسان جنوبي با شركت در دورههاي شبانه قرائت قرآن كريم، هر شب از ماه مبارك را به خواندن يك جزء از اين كتاب آسماني اختصاص ميدهند.
در شبهاي قدر نيز مردم با حضور گسترده در مساجد و مجالس ديني با انجام اعمال ويژه شبهاي قدر از جمله خواندن هزار ركعت نماز، دعاهاي مخصوص هر شب و قرآن بر سر گذاشتن، با خداوند راز و نياز ميكنند.
حركت هياتهاي عزاداري و اجراي مراسم سوگواري شهادت مولاي متقيان حضرت علي(ع) درشبهاي قدر، كمك به يتيمان، فقرا، درماندگان و اداي نذر از جمله مراسمي است كه در اين ماه مبارك بيشتر مورد توجه شهروندان است.
اجراي مراسم در روز بيست و هفتم ماه مبارك رمضان نيز از ديگر برنامههايي است كه از گذشته دور در شهرستان بيرجند وجود داشته و هنوز هم نام آن فراموش نشده است.در شب بيست و هفتم ماه رمضان برخي از زنان و دختران جوان براي تهيه پول به خانههاي پدر و مادر و بزرگان خانواده ميروند و مبلغ ناچيزي درخواست ميكنند و پولي كه به اين طريق به دست ميآيد شمرده و آن را شاديآور ميدانند.
در اين مراسم همه كساني كه بدين صورت پولي به دست آوردند پيش ازظهر روز بيست و هفتم رمضان به بازاررفته و باآن پول پارچهاي به دلخواه خود ميخرند و ظهر آنروز در خانه يا مسجد، از آن پارچه پوشاكي مانتد چادر، پيراهن و چارقد براي خود ميدوزند و آن را ميپوشند و بر اين باورند كه تمام سال را به شادي خواهند گذراند و از همه بلاها مصون خواهند بود.
همچنين برگزاري مسابقات مختلف ورزشي با عنوان را ميتوان از ديگر برنامههاي پس از افطار شبهاي ماه مبارك رمضان در اين استان ذكر كرد.
مردم اين خطه از ميهن اسلامي با الگوگيري از مقتداي خود حضرت علي(ع) و در سالروز ولادت امام حسن مجتبي(ع) باشركت درطرح اكرام ايتام كميته امداد، به ياري كودكان يتيم و بي سرپرست ميشتابند.
آنان معتقدند، رمضان ماه ضيافت الهي، معنويت، خلوص، عبادت خدا، و ماه خواندن دعاي ابوحمزه ثمالي، دعاي سحر، دعاي افطار و سفرههاي پر از بركت و شبهاي احياء است كه بايد لحظه به لحظه آن را قدر دانست و بهترين استفاده را از آن برد.
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 526]