واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: سريالهاي راديويي ماه رمضان ميان شنيدن و نديدن
جام جم آنلاين: امسال براي نخستين بار شبكههاي راديويي هم اقدام به پخش سريالهايي متناسب با ماموريت خود و حال و هواي ماه مبارك كردهاند. راديو سلامت و راديو فرهنگ، سريالهاي 30 قسمتي «ثريا بيآسمان» و «نيمه روشن ماه» را از ابتداي ماه مبارك آغاز كردهاند.
راديو تهران با 3 سريال «ناشناسي در سينه من»، «جايي در قلب پدر» و «مهمان ناخوانده» به استقبال ماه مبارك رفته است، راديو ايران نمايشهاي چند قسمتي «خورشيد پنهان نميماند»، «آواي زندگي»، «برهنه در آتش» و «خون بهاي مهر» را آماده پخش كرده است و براي راديو جوان هم نمايشهاي 2 و 3 قسمتي «يونس پيامبر»، «امير ابرار»، «بايد رفت»، «نشان يار» و «اينجا خوان هشتم است برادر» تهيه شده است.
رسانهها با عرضه توليدات خود ميخواهند مخاطب جذب كنند و براي اين كه درصد رضايتمندي مخاطب افزايش پيدا كند، تلاش ميكنند كه كيفيت كار توليدي خود را بالا ببرند. بديهي است كه راديو هم با پخش سريالهاي راديويي و متناسب با ماه رمضان به تامين ذائقه و سليقه شنوندهاش ميانديشد.
نمايش يكي از موثرترين قالبهاي برنامهاي در راديو تلويزيون است. بخصوص در كشور ما كه رسانه ملي بر مبناي اصول اسلامي و ايراني كار ميكند و آنچه كه گفته ميشود و آنچه كه به تصوير درميآيد، هدف و تعريف مشخصي دارد.
براي اين كه خروجي رسانه به گونهاي باشد كه اهداف تعيين شده تامين شوند بايد به شيوههاي موثر برنامهاي فكر كرد. براي اين كار نمايش بهترين و تاثيرگذارترين قالب است. توجهي كه در سالهاي اخير به فيلمها و سريالهاي تلويزيوني شده است، مبين همين مطلب است.
اما واقعيتي وجود دارد و آن اين است كه به همان ميزان كه علاقهمندي مردم به سريالها و فيلمهاي تلويزيوني افزايش پيدا كرده از تعداد افرادي كه حال و حوصله دل سپردن به نمايشهاي دنباله دار راديو را داشته باشند كاسته شده است.
اتفاق عجيب و غريبي هم نيست، اقتضائات رسانهاي است، در روزگار ما به هر دليلي جذابيتهاي تصويري حرف اول را مي زنند. همين خاصيت باعث ميشود كه ما راس ساعت مشخصي تلويزيون را روشن كنيم تا بيننده سريال باشيم. اگر هم فرصتي ايجاد شود كه راديو گوش كنيم اغلب اوقات نه براي شنيدن برنامهاي خاص است بلكه براي گوش كردن به برنامههاي شبكهاي است كه ما «آن» را انتخاب كردهايم.
به قول دكتر خجسته (معاون صداي رسانه ملي) در تلويزيون برنامهها مخاطب دارند، اما در راديو شبكهها هستند كه شنونده دارند. بنابراين در شرايط فعلي شايد توقع بجايي نباشد اگر از مخاطب بخواهيم كه راس ساعت مشخصي راديو را روشن كند تا نمايش دنبالهداري بشنود.
بخصوص اين كه اغلب اين نمايشها بين ساعتهاي 22 تا 23 پخش ميشوند يعني درست در دقايقي كه تلويزيون براي مردم برنامههايي را تدارك ديده است. در چنين شرايطي مخاطبان راديو 2 دسته هستند؛ گروه اول كساني هستند كه به ناچار و به خاطر در دسترس نداشتن تلويزيون سراغ راديو مي روند و گروه دوم هم افرادي هستند كه راديو را به تلويزيون ترجيح ميدهند؛ البته تعداد اين هر دو گروه در مقايسه با بينندگان سيما بسيار كمتر است.
با اين تفاسير بايد گفت راديو راه سختي را در پيش دارد، براحتي نميتوان مخاطب امروز را دعوت كرد به اين كه سريالهاي راديويي را دنبال كند، مگر اين كه قصه آن آنقدر جذابيت داشته باشد كه مردم را جذب كند يا اين كه به يكي از نيازهاي روزانه او پاسخ بدهد.
به عنوان مثال ميتوان گفت نمايش دنبالهداري كه از راديو سلامت پخش ميشود چون كاركرد آموزشي دارد، هدف مشخصي را دنبال ميكند و پاسخگوي نياز مخاطب در مورد سلامت روحي و رواني است، ميتواند براي خود شنوندگاني داشته باشد.
قصه جذابيت داستان را كه بايد تا زماني كه نويسندگي در راديو و برنامههاي نمايشي همچنان به قوت خود باقي است به فراموشي سپرد؛ چون نمايشي كه ميخواهد از راديو شنيده شده و دنبال شود بايد بار دراماتيك به مراتب قويتري از تلويزيون داشته باشد تا بتواند بر جذابيتهاي تصويري چيره شود يا همپاي آنها پيش رود؛ اما به نمايش متناسب با ماموريت و كاركرد شبكهها ميتوان فكر كرد.
به هر روي سريالهاي راديويي ماه رمضاني امسال اولين تجربه خود را پيش رو دارند و نقاط قوت و ضعف اولين تجربه مي تواند راهگشاي كارهاي آينده باشد.
فاطمه رحيمي
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]