واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: پيشنهادهايي براي خواندن
سرمايه: اين روزها تابستان به روزهاي پاياني خود مي رسد و ماه مبارك رمضان نيز فرا رسيده است و اوقات فراغت هنوز وجود دارد و زمان مناسبي براي كتاب خوان ها كه كتاب هاي بيشتري را بخوانند. هر چند بيشتر كساني كه روزه مي گيرند ترجيح مي دهند بيشتر به عبادت بپردازند، اما خواندن كتاب هم در ماه رمضان رونق خود را دارد.
داستانك هايي به فاصله يك پلك به هم زدن
«داستانك» يكي از گونه هاي روايي رايج در روزگار ماست. داستانك روايت مطلوب داستان خوان ها هم هست. داستان كوتاه كوتاه با بريدن تمام شاخ و برگ هاي خود اين روزها به سادگي و به سرعت در زندگي ما جاي باز كرده است. همزمان با سرعت ماشين، قطار، مترو، هواپيما و شتاب تلويزيون و اينترنت، انسان امروزي وقت فراغتش اندك است. اين شيوه روايي به ما اجازه مي دهد در كمترين زمان ممكن ببينيم، بينديشيم و بگذريم. جنسي از زيبايي كه در چشم برهم زدني قابل ديدن و محسوس است. در واقع داستانك پديده اي نوظهور نيست. گونه هاي روايي بسيار متنوعي در گنجينه ادبيات جهان يافت مي شوند كه شباهت فرمي زيادي با داستانك هاي امروزي دارند.
اولين نكته اي كه در داستانك نظر مخاطب را جلب مي كند معناي نهفته در پس اين چند جمله است. چنانكه وقتي آن را مي خوانيم، ابتدا متوجه معنا و حالتي مي شويم كه به آن اشاره مي كنند يا حسي كه سعي در القاي آن دارند. داستانك ويژگي روايي خود را حفظ كرده است گويي آنچه مي خوانيم هم يك داستان است و هم نيست. اولين واكنش خواننده نسبت به متن، بيش از هر چيز، تحريك ذهني براي انديشيدن به معناي مستقيم آن است. داستانك، در فضاي فرهنگي معاصر ايران روزبه روز در حال افزايش است. شاهد آن انتشار كتاب هايي است كه در اين حوزه با استقبال فراوان مواجه شده اند. برگزاري جشنواره هاي متعدد داستانك نيز شاهد اين مدعاست. از ارنست همينگوي تا شاگردان كوچكش اين عرصه را پر كرده اند. داستانك هايي كه تا به خود بيايي تمام شده است.
به تازگي اسدلله امرايي 200 داستان كوتاه را در مجموعه اي به نام «پلك» گردآوري، ترجمه و منتشر كرد. اين مجموعه با عنوان فرعي «داستانك هايي به فاصله يك پلك به هم زدن» در 192 صفحه توسط نشر «لحن نو» منتشر شده است.
معركه مستند يك جنگ
بسياري از كتاب خوان هاي ايراني لويي فردينان سلين نويسنده فرانسوي را با رمان مرگ قسطي مي شناسند كه يكي از مشهورترين آثار اوست. اما به تازگي نشر چشمه اثر ديگري از سلين را با عنوان «معركه» به ترجمه سميه نوروزي منتشر كرده است. او كه در جنگ جهاني دوم دچار معلوليت 70 درصدي شده بود، در اين رمان روايتي مستند را از جنگ از آنچه او به چشم ديده تصوير كرده است. روژه نيميه نويسنده فرانسوي درباره معركه مي گويد: «اين كتاب ارزش و اهميت بسياري دارد ، چرا كه به نظر اتوبيوگرافيك است. سلين زبان بريده بريده و بي منطق يك افسر جز بسيار خشن را بازپروري كرده است.»
كتاب معركه طي هفته هاي گذشته كه وارد بازار كتاب شده است توانسته در رده دوم فروش كتاب ها قرار گيرد.
چه كسي در دريا مين مي كارد؟،
«چه كسي در دريا مين كاشت؟» سومين مجموعه از داستان هاي كوتاه ايتالو كالوينو بعد از «كلاغ ها آخر از همه مي رسند» و« قارچ ها در شهر» است كه با ترجمه اعظم رسولي توسط كتاب خورشيد منتشر شده است. اين كتاب شامل 11 داستان كوتاه از كالوينو است.
دفترچه سرخ و راز هاي سه گانه هايي از نيويورك
دفترچه سرخ مجموعه مصاحبه هايي موشكافانه با پل استر نويسنده مشهور آمريكايي و خالق سه گانه نيويورك است كه قصد دارد عمق انديشه هاي اين نويسنده پست مدرن را آشكار كند. استر در اين مصاحبه ها برداشت هاي متعارف درباره ادبيات را نقد و نياز به آفرينش ادبي را تحليل مي كند. دفترچه سرخ با ترجمه شهرزاد لولاچي توسط نشر افق منتشر شده است.
پيشنهادهايي نوجوانانه
اين روزها هر چند تابستان به پايان خود مي رسد اما هنوز هم وقت براي خواندن داستان براي كودكان و به ويژه نوجوانان هست. اين چند كتابي كه قصد معرفي آن را داريم اگر چه تازه منتشر نشده است اما گزينه هاي خوبي براي خواندن است.
غريبه در بخار نمك
امانوئل با سيانور خودكشي مي كند، وكيل حسن رئيس بالاي سر او مي رود. امانوئل در خاطرات دست نويس خود شخصيت واقعي وكيل حسن را افشا كرده است و وكيل حسن كه نمي تواند از مرده انتقام بگيرد با حقيقت تلخ و اجتناب ناپذير تنها مي ماند....
اين بخشي از داستان كوتاه غريبه در بخار نمك است كه به همراه شش داستان ديگر توسط احمد آرام نوشته شده است. اين مجموعه با پرداختي وهم انگيز، حقايقي گزنده و نهان در لايه هاي وقايع و روابطي آشنا را به نمايش مي گذارد.
چارلي و داستان هاي رول دال
نام رول دال براي بسياري از نوجوانان و جوانان تداعي كننده داستان هاي ساده و جادويي است. بسياري از ما فيلم چارلي و كارخانه شكلات ساخته تيم برتون خالق فيلم هاي سينمايي غيرمتعارف هاليوود را ديده ايم كه در آن جاني دپ نقش ويلي وانكا صاحب عجيب و غريب كارخانه شكلات سازي وانكا را بازي مي كند. شايد بسياري بدانند كه اين كتاب كه جوايز بسياري برده را رول دال نوشته است. رول دال سال 1990 در سن 74 سالگي درگذشت. او بهترين نويسنده مرد انگلستان لقب گرفته است. او در اين كتاب شخصيتي به نام چارلي باكت را خلق مي كند كه تجربه هاي جديدي را مي بينيد.
در اين كتاب شاهد هستيم كه بالاخره كارخانه مشهور شكلات سازي ويلي وانكا باز مي شود. اما فقط پنج بچه خوش شانس اجازه دارند وارد اين كارخانه عجيب و غريب شوند. پسر گنده اي كه تنها سرگرمي اش خوردن است، دختر لوسي كه پدر و مادرش را روي انگشت مي چرخاند، دختري كه از صبح تا شب آدامس مي جود، پسري كه مثل تبهكارها هفت تير اسباب بازي مي بندد و فقط عاشق تماشاي تلويزيون است و چارلي كه قهرمان داستان ما پسري مهربان، شجاع و راستگو كه مي خواهد خود را براي هيجان انگيزترين ماجراي زندگي اش آماده كند.
اما داستان رول دال درباره چارلي در يك كتاب به پايان نمي رسد. او در كتاب ديگري ماجراي چارلي و آسانسور بزرگ شيشه اي را بازگو مي كند.
مواظب موجودات شرور در اولين هتل فضايي دنيا باشيد
چارلي، برنده كارخانه شكلات سازي آقاي وانكا را كه فراموش نكرده ايد؟ حالا او سوار آسانسوري بزرگ و شيشه اي شده و ماجراهاي هيجان انگيز تازه اي در انتظارش است. وقتي آقاي وانكا سرعت آسانسور را زياد مي كند، چارلي همراه با پدر و مادرش و پدربزرگ ها و مادربزرگ ها از جو زمين عبور مي كند و در فضا چشمش به اولين هتل فضايي دنيا مي افتد. او و همراهانش در هتل فضايي با موجودات شروري روبه رو مي شوند و بين شان مبارزه سختي درمي گيرد...
اين دو كتاب توسط نشر افق با ترجمه محبوبه نجف خاني منتشر شده است.
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]