واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: تشديد مصائب قطعه سازان خودرو
محمدرضا نجفي منش*: طي يك دهه اخير كه به دوران اوج و شكوفايي صنعت خودرو ايران معروف شده، همواره شعار توليد خودرو صددرصد ساخت داخل و مبتني بر توان داخلي از سوي خودروسازان كشور مطرح شده است. گرچه در طول نيمه اول اين دهه تفكر صددرصد ساخت داخل از سوي خودروسازان داخلي البته با حمايت دولت هاي قبلي دنبال مي شد اما در شرايط فعلي به نظر مي رسد گرايش خودروسازان نسبت به تامين قطعات از خارج بيشتر شده و در مقابل سرمايه گذاري هاي صورت گرفته در صنعت قطعه سازي داخلي ناديده گرفته مي شوند. اين در حالي است كه تاكنون قطعه سازان داخلي به توانايي بالايي
در زمينه ساخت قطعات و مجموعه هاي خودرو دست يافته اند و در صورتي كه زمينه استقرار تكنولوژي هاي جديدتر با حمايت هاي دولت فراهم شود مزيت هاي ديگري از جمله صادرات در اين صنعت به وجود خواهد آمد. تاكنون نيز قطعه سازان داخلي موفق به انعقاد قرارداد با خودروسازان معتبر جهان براي توليد قطعات موردنياز آنان و صادرات به ساير كشورها شده اند.
اين در حالي است كه هم اكنون صنعت قطعه سازي كشور مورد بي مهري هاي فراوان قرار گرفته و در عين حال انگيزه براي سرمايه گذاري در اين صنعت از بين رفته است. چه بسا فاصله گرفتن از تفكر صددرصد ساخت داخل نيز در آينده نزديك، ضربات مهلكي بر بدنه اين صنعت وارد كند. بي توجهي به خواسته هاي قطعه سازان از سوي خودروسازان خود دليلي بر اين مدعاست. زيرا در طول سال هايي كه فرياد افزايش قيمت قراردادهاي قطعه سازان با خودروسازان بلند شده، كمتر توجهي به آن شده است.
به عبارتي در شرايط فعلي قطعه سازان در تحريم داخلي قرار گرفته اند كه به مراتب سخت تر از تحريم هاي خارج است؛ به طوري كه از ابتداي سال جاري تاكنون بانك ها هيچ گونه منابع و تسهيلاتي را در اختيار قطعه سازان قرار نداده اند و واحدهاي قطعه سازي در شرايط فعلي با تعديل نيرو و ورشكستگي مواجه هستند و شرايط نگران كننده اي بر توليد اين صنعت حاكم شده است.
اين مشكلات قطعه سازان باعث شده خودروسازان نتوانند قطعات موردنياز خود را از طريق توليد داخل تامين كنند زيرا كمبود منابع مالي و مشكلات موجود در زمينه تامين مواد اوليه، توليدات قطعه سازان را كاهش داده و ديگر پاسخگوي نياز خودروسازان نيست. از طرفي با سه قفله شدن بانك ها عملاً تحريمي در داخل براي توليدكنندگان به وجود آمده كه بيش از تحريم هاي خارجي، توليدكنندگان را تحت فشار قرارداده است.
در اين شرايط طبيعي است كه خودروسازان براي آنكه توليدات شان روي زمين نماند دست به واردات قطعات موردنظر مي زنند كه البته به دليل در اختيار داشتن پول نفت و تامين قطعه با دلار واردات براي خودروسازان راحت تر خواهد بود.
در حال حاضر تنها قطعات پرايد، سمند و 405 در داخل توليد مي شود و قطعات پژو 206 تنها 50 درصد آن از توليد داخل تامين مي شود و بقيه به طور كامل وارداتي هستند. از سويي تاكنون به دليل مشكلات قطعه سازان از ابتداي سال توليدات ايران خودرو 12 درصد كاهش داشته كه اگر اين خودروساز بزرگ كه حجم زيادي از خودروهاي موجود در كشور را توليد مي كند، واردات قطعات انجام ندهد به ناچار بايد توليد خودرو را نيز كنار بگذارد. در چنين شرايطي آيا بهتر نيست دولت و خودروسازان در راستاي رفع اين مشكل حمايت از قطعه سازان داخلي را در دستور كار خود قرار دهند.در شرايط فعلي نيز مشكلات قطعه سازان توجه وزارت صنايع و مجلس را مي طلبد كه متاسفانه تاكنون هيچ كمكي از اين نهادها دريافت نشده است.
مجموعه اين مسائل و مشكلات صنعت قطعه سازي كشور را در بن بست قرار داده است. صنعتي كه در ساليان گذشته با انگيزه هاي فراوان ايجاد شده و به يك نهال شاداب تبديل شده بود، اكنون خطرات متعددي را پيش روي خود مي بيند. چه بسا با كناره گيري فعالان از اين صنعت آينده مبهمي پيش روي آن قرار خواهد گرفت و به طور قطع، خودروسازان نيز راه ديگري مانند واردات را در دستور كار قرار خواهند داد.
*دبير انجمن سازندگان قطعات
و مجموعه هاي خودرو
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 171]