واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: مديرعامل «كارگزاري» پيش بيني كرد:معامله سهام عدالت در فرابورس تا پايان سال
گروه بورس- عليرضا باغاني: مديرعامل شركت كارگزاري سهام عدالت اعلام كرد: عنوان سابق و اوليه اين شركت كارگزاري صبا بوده و 100درصد سهام آن نيز متعلق به سازمان صنايع ملي ايران بوده است.
محمدجواد شيخ در گفتوگويي مفصل با دنياي اقتصاد در تشريح تاريخچه تشكيل اين شركت كارگزاري گفت: كارگزاري سهام عدالت برمبناي آييننامه اجرايي افزايش ثروت خانوارهاي ايراني از طريق گسترش سهم بخش تعاون براساس توزيع سهام عدالت مصوبه بهمنماه سال 84هياتوزيران به وجود آمده است.
بهگفته وي، نام كارگزاري سهام عدالت در ابتدا كارگزاري صبا بود كه البته مجوز كارگزاري نداشت و در واقع فقط يك اسم بود، ضمن اينكه اين شركت كارگزاري سرمايهاي معادل 50ميليون تومان شامل 50هزار سهم 10هزارريالي داشت كه بعدها اين ميزان سهام كارگزاري صبا از سازمان صنايع ملي به صورت بلاعوض به سازمان خصوصيسازي منتقل شد.
وي درباره ساختار كارگزاري عدالت گفت: اين كارگزاري در واقع يك شركت واسط بوده، به اين صورت كه سهام از طريق دولت به ما واگذار ميشود و كارگزاري هم سهام را از طريق سرمايهگذاريهاي استاني به مردم واگذار ميكرد، در واقع اين سهام بهصورت پرتفوي شده به مردم واگذار ميشود.
او تركيب سهامداران كارگزاري عدالت را اينگونه تشريح كرد كه سهامدار اصلي آن سازمان خصوصيسازي است، اما وزارت اقتصاد و سازمان كمكهاي فني و اقتصادي (سرمايهگذاري خارجي) دو سهم ممتاز در كارگزاري سهام عدالت دارند. در واقع سازمان خصوصيسازي 49هزارو 998 سهم اين شركت كارگزاري را در اختيار داشت، البته در حال حاضر سهامداران عمده شركت، 30شركت سرمايهگذاري استاني هستند. سرمايه شركت هم 15برابر شده و به سطح 750ميليون تومان رسيده است كه اين اتفاق براي سلب حق تقدمي بود كه از سهامداران اصلي شركت صورت گرفت، گرچه هياتمديره و مصوبات مجامع كارگزاري سهام عدالت بايد توسط سازمان خصوصيسازي تنفيذ شود. چرا كه سازمان خصوصيسازي داراي سهام ممتاز است.
آخرين تركيب سهامداران
او درباره تركيب كنوني كارگزاري سهام عدالت گفت: درحالحاضر بيش از 90درصد از سهام كارگزاري از آن سرمايهگذاريهاي استاني است و مابقي آن هم بهصورت سهام ممتاز در اختيار سهامداران اصلي ذكر شده است.
وي افزود: سهامدار شركتهاي سرمايهگذاري استاني، تعاونيهاي شهرستاني هستند و مردم هم سهامدار اين تعاونيها هستند و هر تعاوني شهرستاني به تعداد مشمولان خود سهامدار دارد و به تناسب آنها وزن بيشتري داشته و ميتواند در تركيب مديريتي سرمايهگذاريهاي استاني حضور پيدا كند.
وي با بيان اينكه هماكنون 30شركت سرمايهگذاري استاني و 337 شركت تعاوني شهرستاني در كشور وجود دارد، گفت: شركتهاي تعاوني شهرستاني سهامي خاص هستند، اما شركتهاي سرمايهگذاري استاني بهزودي سهامي عام شده و وارد بورس خواهند شد كه پيشبيني ميشود همه اين اتفاقات در سالجاري رخ دهد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه تركيب هياتمديره كارگزاري سهام عدالت چگونه است، گفت: رييسهياتمديره كارگزاري، رييس سازمان خصوصيسازي و دو عضو ديگر هم در هياتمديره به عنوان مديرعامل و نايب رييس هياتمديره حضور دارند كه از سوي سهامداران عمده تعيين ميشوند، اما همانطور كه گفتم كليه مصوبات از سوي دارندگان سهام ممتاز شركت بايد امضا و تنفيذ شود.
سرمايهگذاري يا هلدينگ
شيخ با اشاره به سهام مديريتي كه كارگزاري سهام عدالت در برخي از شركتهاي دولتي دارد، گفت: سهام عدالت در برخي از شركتهاي دولتي سهام مديريتي دارد و حتي در هياتمديره نماينده دارد كه اين نمايندهها هم از سوي خود كارگزاري تعيين ميشوند، گرچه ما به دنبال مديريت نيستيم و سرمايهگذاري اصليترين هدف ما است، بهعنوان مثال در توسعه صنعتي ما ميتوانستيم مديريت شركت را به دست بگيريم، ولي اين كار را نكرديم، چرا كه ما به دنبال تبديل شدن به هلدينگ نيستيم.
سياست تقسيم سود
وي در پاسخ به اين پرسش كه سياست تقسيم سود سهام عدالت چگونه است، گفت: در كارگزاري سهام عدالت بيشتر سياست تقسيم سود برمبناي قسطي كه دولت ميگيرد، تعيين ميشود كه در سال گذشته 90درصد از اقساط سهام عدالت را دولت گرفته است كه اگر امسال اين اتفاق بيفتد، رقم قابل توجهي بهعنوان سود باقي نميماند.
وي ارزش روز سهام عدالت را رقمي معادل 22هزارو500ميليارد تومان عنوان كرد كه طي اين واگذاريها به 5/22ميليون نفر يكميليون تومان سهام عدالت داده شده است.بهگفته مديرعامل كارگزاري عدالت، در سال گذشته رقمي معادل 100ميليارد تومان بهعنوان سود به سهامداران عدالت پرداخت شده كه پيشبيني ميشود اين رقم امسال به 400ميليارد تومان برسد، يعني هرسهامدار سودي معادل 60هزار تومان دريافت كند. چرا كه در سالجاري پيشبيني ميشود پرتفوي سهام عدالت به سودي معادل 1800 ميليارد تومان دست يابد، البته بخشي از اين سود صرف افزايش سرمايه شركتها نيز ميشود.او درباره خريد و فروش سهام عدالت گفت:كارگزاري سهام عدالت اين اختيار را دارد كه به اندازه اقساطي كه پرداخت كرده به خريد و فروش سهام نيز بپردازد.
مشمولان سهام عدالت
شيخ درباره 6دهكي كه بايد طي سه مرحله سهام عدالت دريافت كنند، گفت: در مجموع بايد 42ميليون نفر در كشور در قالب 6دهك صاحب سهام عدالت شوند كه تاكنون 5/22ميليون نفر سهامدار عدالت شدهاند و 5/19ميليون نفر ديگر بايد سهام عدالت دريافت كنند و طي اين واگذاريها دولت بايد سهام شركتهاي خود را به ارزش 5/19هزار ميليارد تومان واگذار كند.وي گفت: در مرحله نخست اعضاي كميته امداد، بسيجيان فاقد درآمد و افراد تحت پوشش بهزيستي سهام عدالت دريافت كردند و در مرحله دوم نيز عشاير و روستاييان سهامدار عدالت شدند، افزون بر اين در مرحله سوم هم كاركنان دولت، بازنشستگان كشوري و لشكري و كاركنان نيروهاي مسلح مشمول دريافت سهام عدالت هستند.او درباره دهكهاي بعدي درآمدي كشور كه بايد سهام عدالت دريافت كنند، گفت: اين دهكها شامل طلاب، خدام مساجد، خبرنگاران، زنان فاقد درآمد، ايثارگران و ... است و سازمان خصوصيسازي بايد سهام شركتهاي دولتي به ارزش 19هزار ميليارد تومان را در قالب سبد سهام شركتهاي مختلف به شركتهاي سرمايهگذاري استاني واگذار كند.او در تشريح نوع سهامي كه از سوي كارگزاري عدالت به سهامداران واگذار ميشود، گفت: سهامي كه به صورت سهام عدالت واگذار ميشود، متشكل از سهام پرتفوي شده 20شركت بورسي و 30شركت غيربورسي است و اين سهام پرتفوي شده از سوي كارگزاري به سرمايهگذاريهاي استاني واگذار ميشود و سرمايهگذاريها هم اين سهام را به تعاونيهاي شهرستاني داده و آنها نيز سهام را به مردم واگذار ميكنند.
به دنبال اخذ مجوز
وي در پاسخ به اين پرسش كه سهام شركتهاي دولتي چگونه از طريق كارگزاري عدالت به سرمايهگذاريهاي استاني واگذار ميشود، گفت: كارگزاري عدالت يك شركت واسط است و اساسا نميتواند كار يك شركت كارگزاري را انجام دهد، البته درخواست مجوز خريد و فروش سهام ارائه شده، اما هنوز مجوزي از سوي سازمان بورس صادر نشده است و درحالحاضر خريد و فروش و واگذاري سهام عدالت از طريق كارگزاري ملت و بدون كارمزد و خارج از ساعت معاملات انجام ميپذيرد.
شيخ با بيان اينكه كليه مصوبات مربوط به واگذاري سهام عدالت براي آييننامه شوراي عالي اصل 44انجام ميپذيرد و قابل تغيير نيست، گفت: اعضاي اين شورا را رييسجمهور تعيين ميكند كه البته اعضاي آن هنوز تعيين نشدهاند.
مديرعامل كارگزاري سهام عدالت در پاسخ به اين پرسش كه باتوجه به واگذاري سهام به سرمايهگذاريهاي استاني، مديريت شركتها هم به نوعي به اين شركتها سپرده ميشود، آيا اين شركتها از تخصص لازم براي اداره بنگاههاي اقتصادي برخوردارند، گفت: سرمايهگذاريهاي استاني بهزودي در بورس پذيرش ميشوند و طبيعتا مديريت اين شركتها هم در اختيار افرادي متخصص است كه شرايط ورود شركت را به بورس فراهم كردهاند، بنابراين از اين بابت نگراني وجود ندارد، ضمن اينكه مديريت اين بنگاهها ميتواند نيز از افرادي باشند كه در هياتمديره سرمايهگذاري استاني هستند، و لزوما مدير نبايد سهامدار عدالت باشد و منع قانوني در اين رابطه وجود ندارد.
حذف شرط سودآوري
وي در پاسخ به پرسشي ديگر مبني بر اينكه آيا سرمايهگذاريهاي استاني براي ورود به بورس نبايد سه سال سودآوري داشته باشند، گفت: با هماهنگي به عمل آمده با بورس شرط سودآوري سرمايهگذاريهاي استاني حذف شده است، البته صورتهاي مالي اين شركتها از سوي حسابرسان معتمد حسابرسي ميشود، بنابراين مشكلي از اين بابت وجود ندارد و نهايتا اين شركتها بايد مهرماه مجمع برگزار كرده و تا پايان سال وارد بورس شوند، ولي به هر حال سرمايههاي اين شركتها هم بايد جهت ورود به بورس اصلاح و در واقع به روز شود.
وي گفت: تعاونيهاي شهرستاني هم به اندازه مشمولاني كه دارند، داراي سهامدار هستند و در شركتهاي استاني و مديريت آنها شريكند.
«عدالت» در فرا بورس
وي درباره خريد و فروش سهام عدالت توسط مردم گفت: در دهك پايين درآمد كشور كه 14ميليون نفر هستند، رقمي معادل 14هزار ميليارد تومان سهام عدالت در اختيار دارند كه 7هزار ميليارد تومان آن مشمول تخفيف 50درصدي شده و آزاد است، بنابراين مردمي كه سهامدار تعاونيها هستند، به زودي ميتوانند از طريق فرا بورس (OTC) به خريد و فروش سهام خود بپردازند.
وي با ذكر اين نكته كه سهام عدالت در حال حاضر قابل خريد و فروش نيست، گفت: سهام شركتهاي سرمايهگذاري استاني پس از ورود به بورس قابل معامله است اما براي معامله سهام توسط مردم، بازار فرابورس پيشبيني شده است،
چرا كه معامله سهام عدالت در بورس امكانپذير نيست بنابراين با بازار OTC براي معامله سهام عدالت مذاكراتي به عمل آمده كه البته بايد هيات مديره بورس چنين تصميمي را تاييد كند.
تعاوني سهامي عام
وي درباره ماهيت شركتهاي تعاوني شهرستاني گفت: اين شركتها ساختار تعاوني دارند، يعني هر سهامدار داراي يك راي است، اما ما بنا داريم تا اين تعاونيها سهامي عام شده و هر نفر به اندازه سهام خود حق راي داشته باشد.
اين تعاونيها پس از سهامي عام شدن وارد فرابورس شده و مردم ميتوانند سهام اين تعاونيها را كه در واقع همان سهام عدالت پرتفوي شده است را به فروش برسانند.
او در پاسخ به اين پرسش كه قيمت سهام عدالت قابل معامله در فرابورس بر چه اساسي تعيين ميشود، گفت: NAV سهام مثل اتفاقي كه در شبكه صندوقهاي سرمايهگذاري رخ ميدهد، ميتواند مبناي معامله باشد و حتي قيمت سهام سرمايهگذاريهاي استاني كه در بورس حضور دارند، ميتواند ملاك قيمت سهام تعاونيها باشد.
شيخ در پاسخ به اين سوال كه آيا احتمال ورود تعاونيهاي شهرستاني به فرابورس تا پايان سال وجود دارد، گفت: مذاكرات مربوط به ورود تعاونيها به فرابورس در حال انجام است، اما احتمالا تعاونيها هم براي ورود به فرابورس بايد شرايطي را احراز نمايند، ولي در هر صورت احتمال قابل معامله شدن سهام تعاونيها در فرابورس تا پايان سالجاري وجود دارد.
شيخ درباره نحوه توزيع سود سهام عدالت گفت: يكي از وظايف كارگزاري عدالت توزيع سود سهام عدالت است و اين توزيع از طريق شبكه بانكي صورت ميگيرد، به طوري كه بانك كشاورزي سود سهام عشاير و روستاييان را پرداخت ميكند و سود سهام بازنشستگان و كاركنان نيروهاي مسلح هم از سوي بانك سپه انجام ميپذيرد، بازنشستگان تامين اجتماعي هم از طريق بانك رفاه كارگران سود سهام خود را دريافت ميكنند. ضمن اين كه كاركنان دولت نيز از طريق بانك تجارت و بازنشستگان خدمات درماني هم از طريق بانك صادرات ميتوانند سود سهام خود را دريافت كنند.
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]