واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: مدير مركز مطالعات اروپا وآمريكا وزارت خارجه:هزينههاي سياست خارجي را بايد با تمركز برقدرت نرم كاهش داد
تهران- خبرگزاري كار ايران
مديرمركزمطالعات اروپا وآمريكا وزارت خارجه گفت: همه كشورها ادعاي موفقيت درسياستخارجي رادارند اما كشوري موفقتراست كه كمترين هزينه راپرداخت نمايد.
سيد وحيد كريمي، مديرمركز مطالعات اروپا وآمريكا وزارتخارجه درگفتوگو با خبرنگار "ايلنا" به بررسي عملكرد و نقد سياستخارجي جمهوري اسلامي ايران و دستگاه ديپلماسي كشورمان پرداخت و با اشاره به اركان مهم سياستخارجي، شناخت درست،توجه به قدرت نرم و چيدمان درست مسووليتها در دستگاه ديپلماسي را از مهمترين اركان سياست خارجي دانست و افزود: بهرهگيري از اين اركان ميتواند راه ما را براي اهداف بزرگ همواركند. معتقدم هزينه سياست خارجي ما زياد است و ميتوانيم اين هزينه را كاهش دهيم.
وي درپاسخ به اين سوال كه؛ راه حل خروج ايران از سرگرداني ميان واقع گرايي وآرمان گرايي كه در سياست خارجي كشورمان همواره وجود داشته و با تغيير دولتها سياستخارجي نيز دستخوش تغيير ميشود، اظهار داشت: افت وخيز درسياست خارجي امري طبيعي است و بسته به شرايط ، سياست را تغيير ميدهيم. ما يك سري اصول كلي داريم كه معناي آن به زبان سياسي اين است كه از بدو انقلاب نسبت به نظمي كه در جهان است معترض بوده كه البته اين اعتراض دردولتهاي مختلف به خاطر شرايط خاص آنها افت وخيز پيدا كرد.
كريمي اضافه كرد: نظمي كه بعد از جنگ جهاني دوم درجهان توسط كشورهاي پيروز شده در جنگ شكل گرفت ناعادلانه بود وآن هنگام برخي كشورها مانند ايران درخواب بودند حال بعد از جنگ جهاني دوم و با انقلاب در ايران، اين كشوراز خواب بيدار ميشود وشروع به اعتراض ميكند و حالا براي بيان اعتراض خود نيازمند تدبير هستيم.
مديرمركز مطالعات اروپا و آمريكا وزارتخارجه با اشاره به اينكه سياستخارجي ما طي 30 سال گذشته سيرصعودي داشته، گفت:
كشورهايي مثل شوروي سابق وآمريكا با هجمههاي نظامي موفق به تسلط بر نيمي ازجهان شدهاند اما طي اين 30 سال ايران بدون تجاوز واعزام نيرو توانسته نفوذ سياسي در منطقه و جهان داشته باشد.
كريمي افزود: اگربخواهيم مقايسه تطبيقي داشته باشيم، زماني در روابط بين الملل محبوبيت پيدا ميكنيم كه پذيراي نظم حاكم برآن باشيم اما تنش جديد بين غرب ازيك سو و روسيه ازسوي ديگر نشان داد كه غرب به كمتر از تغيير رژيم رضايت نميدهد و هركس مخالف نظام ليبرال دموكراسي باشد مورد پذيرش آنها نيست. البته نميشود، گفت كشورهايي كه خارج از عقيده غرب هستند به انزوا روي آوردهاند.
وي در پاسخ به اين سوال كه، سياستخارجي ما چقدرتوانسته از اين تناقض و روابط نادرست در نظام بين الملل استفاده كند؟اظهار داشت: روابط بين الملل سيال است و ديگر كسي در غرب به دنبال منافع ملي نيست بلكه به دنبال ارزشهاي مشترك هستند و اين مساله دقيقا يادآورگفته امام است چرا كه ايشان هم بر ارزشهاي اسلامي تاكيد ميكرد.
كريمي تاكيد كرد: مشكل اساسي مقامات ما اين است كه به روز نيستند اگربه روز باشند سريعترميتوانيم به آرمانهاي انقلاب دست پيدا كنيم.
كريمي با اشاره به اينكه سياستخارجي ما نياز به حمايت دارد، گفت: طبيعي است كه هزينه سياستخارجي ما بالاست ومثلاً درقضيه هستهايي ميبينيم كه غربيها به تنهايي قادر به مقابله با ايران نيستند و گروه 1+5 تشكيل ميدهند و27 كشور پشتسرخاويرسولانا قرار ميگيرند.
وي تاكيد كرد: اينها درجههايي ازقدرت مامحسوب ميشود و اگربتوانيم اين قدرت را خوب تبيين كنيم موفقترخواهيم بود.
مدير مركز مطالعات اروپا و آمريكا وزارت خارجه بيشترين چالش ايران را با آمريكا و اروپا دانست و افزود: فكرميكنم توجه بيش از حد ما به آمريكا باعث غفلت از اروپا شده است. سياست خارجي آمريكاييها كابويي است درحاليكه اروپاييها سياست پيچيدهاي دارند كه ما هنوز درحل مسائل ديپلماتيك خود به ويژه مساله هستهايي وارد اين فاز نشدهايم و نتوانستيم براي كاهش هزينههاي خود در سياستخارجي، طرح اروپاي منهاي آمريكا را كه مورد نظر رهبري نيز بود محقق كنيم و ازتركيب شدن آنها در 1+5 جلوگيريكنيم.
انقلاب اسلامي سياست را از يتيم بودن درآورد
كريمي در پاسخ به اين سوال كه ادبيات ما در نظام بينالملل زماني خيلي لطيف بود و زماني ديگر بسيار تهاجمي شد، حال براي اينكه ادبيات ديپلماتيك بر ديپلماسي ما حاكم شود و با تغيير دولتهاتغيير نكند، چه كاركنيم؟، اظهار داشت: ديگران ما رامحكوم ميكنندكه، شما يا سياه هستيد يا سفيد درحاليكه در بين اين دو رنگ ، رنگ زيباي خاكستري وجود دارد. ما بايد تاكيد داشته باشيم كه سياست اخلاقي باشد. چرا كه ما با انقلاب اسلامي سياست را از يتيم بودن و بي پدرومادري درآورديم و اتفاقاً در جاهايي دچار ركودشديم كه به جاي سياست اخلاقي با سياست كثيفي كه در نظام بينالملل حاكم است همخواني پيدا كرديم.
مدير مركز مطالعات اروپا وآمريكا وزارتخارجه درباره اينكه مرز زبان ديپلماتيك و غير ديپلماتيك كجاست؟، گفت: همانطوركه اشاره شد اين مساله به شناخت بين الملل ما مربوط ميشود. اگر شناخت خوبي از نظام بين الملل نداشته باشيم خود به خود به وادي كشيده ميشويم كه اكنون در غرب حاكم است.
وي اضافه كرد: اگر چه آمريكا ابر قدرت است اما ابرقدرت جاهلي است. بعضي از كشورها به خصوص اروپا از قدرت سخت آمريكا عليه ايران استفاده ميكنند در حالي كه ما به عنوان جمهوري اسلامي ايران بايد درسياست خارجي خود به قدرت نرم توجه كنيم اگر روي ديپلماسي نرم متمركز شويم خود به خود اين تمركز،ادبيات خاص خودش رابه ارمغان ميآورد؛مثلا بين اتحاديه اروپا مجموعهاي از تناقضها، رقابتها و تفاوتهاست اما چون از قدرت نرم استفاده ميشود ميبينيم كه ادبياتيكه به كار ميبرند ادبيات موزوني است.
كريمي نظام شكل گرفته در روابط بين الملل بعد از جنگ جهاني دوم را نظام آنگلوساكسوني دانست و افزود: آمريكا ابرقدرت سخت است و انگليس ابرقدرت نرم اين نظام است در حاليكه دستگاه ديپلماسي ما در سالهاي اخير بيشتر به قدرت سخت توجه كرده است. اگر ما در ديپلماسي بتوانيم اين تناقض را برطرف كنيم موفقيتهاي بزرگي به دست ميآوريم وميتوانيم هزينههاي سياست خارجي را كاهش دهيم .
وي تاكيد كرد: ما بايد به درجهاي از بلوغ در سياستخارجي برسيم كه با پيشبرد سياست كمترين هزينه رامتحمل شويم يعني توجه به چيدمان مديريتي، قدرت نرم و شناخت روابط بين الملل.
ادبيات YES وNO ادبيات جنگ است نه ديپلماسي
مدير مركز مطالعات اروپا وآمريكا وزارتخارجه با اشاره به بحث انرژي هستهاي گفت: ما در شرايطي مجبور به تعليق اين موضوع بوديم كه ميشود آن را هم واپس گرايي دانست و هم تدبير و صبوري تعبيركرد. اما اين مساله نشان داد كه ديپلماسي ايران براي نظر كارشناسان ارزش قائل است.
وي با تاكيد بر اينكه در ديپلماسي YES وNO نداريم، اظهار داشت: اينكه سولانا و 1+5 در مساله هستهايي ايران به دنبال پاسخ YES وNO هستند اين ادبيات، ادبيات جنگ است نه ديپلماسي.
كريمي اضافه كرد: هنر سياستخارجي و دستگاه ديپلماسي ما بايد درتغيير ادبيات فعلي در نظام بين الملل باشد و تنها راه حل براي دستيابي به اين مهم، از دل شناخت نظام بين الملل بيرون ميآيد.
مدير مركز مطالعات اروپا وآمريكا وزارتخارجه كشورهاي بيدار را كشورهاي پيروز درجنگ جهاني دوم عنوان كرد وگفت: اين كشورها توانستند حق وتو براي خودشان در سازمان ملل بگيرند ومنافع خودشان را حفظ كنند اگرچه پنج كشور صاحب حق وتو يعني روسيه ،چين ، فرانسه، انگليس وآمريكا در شوراي امنيت سعي ميكنند خود را در تصميمگيريها موزون نشان دهند اما تقسيم بندي خاص خودشان را از ميزان حق دارند.
وي كشورهاي بيمار مثل ايران قبل از انقلاب را كشورهاي درخواب دانسته و شكست خوردگان در جنگ جهاني دوم را نيز كشورهاي تحقير شده ولي هوشيار محسوب كرد و افزود: كشورهايي مثل آلمان در روابط هستهاي ضد و نقيض حرف ميزنند و گاهي به خاطر قدرتي كه آمريكا دارد ازآن، حمايت ميكنند. به همين علت معتقدم موضع جهاني كه اكنون حاكم بر نظام بين الملل است نه تنها بي عدالتي است بلكه احجاف برانگيزاست.
كريمي با اشاره به اينكه دستگاه ديپلماسي ما بايد با استفاده از قدرت نرم سياستخارجي خود را در جهان معرفي كند، اظهار داشت: سفراي ما در كشورهاي مختلف به ويژه كشورهاي غربي بايد با بهرهبرداري از رسانههاي آزادي كه در غرب وجود دارد، در راستاي منافع ايران استفاده كنند اگر اين كاررا درست انجام ندهيم بازي را در نظام بين الملل ميبازيم.
مديرمركزمطالعات اروپا وآمريكا وزارتخارجه افزود: ايستادگي ما درمقابل احجاف ناعادلانه كنوني هزينه بالايي دارد ولي ما ميتوانيم با تمركز بر روي قدرت نرم و با فكر و تدبيرهزينههاي سياست خارجي خود را كاهش دهيم و اگر اين كار را انجام دهيم گامهاي بزرگتر را براي رسيدن به اهداف خود سريعتر برميداريم و به قول يك سياستمدار انگليسي، خسارت حاصله از اشتباه در سياستخارجيكمتر از خسارت در جنگ نيست.
گفتوگو از حسن محمدي
پايان پيام
كد خبر: 444103
يکشنبه 17 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 212]