واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: بزرگترين درياچه جهان از بي مهري فرزندان، دردمند و گرفتار است خزر دريايي از فرصتها و چالشها
خزر، همچون مادري مهربان پنج كشور ايران، روسيه، قزاقستان، آذربايجان و تركمنستان را به دور سفره پر نعمت خود جمع كرده اما اين مادر مهربان به رغم ثروت و امكانات بسياري كه در اختيار فرزندان خود نهاده از بي مهري فرزندان خود دردمند و گرفتار است. اين بزرگترين درياچه جهان پنج ميليون سال قدمت و 371هزار كيلومتر مربع وسعت دارد و 44درصد كل آبهاي درون خشكي جهان را در دل دريايي خود جاي داده است. مديربرنامه محيط زيست خزرموسوم به سپ كه يك برنامه زيست محيطي منطقه اي با حمايت سازمان ملل و اتحاديه اروپا است، خزر را دريايي از فرصتها و چالشها مي داند. دكتر حميدرضا غفارزاده افزود: خزر از جنبه هاي مختلف زيستي و اجتماعي گرفته تا اقتصادي و سياسي واجد ارزش و اهميت فراوان است. وي گفت: فرصتها يا مزاياي موجود در خزر چنان متنوع است كه خود به بخشهاي مختلف زيستي، اقتصادي و غيره تقسيم مي شود.
خزر در آينده روزي پنج ميليون بشكه نفت توليد خواهد كرد
غفارزاده بيان داشت: بر اساس برخي برآوردها خزر شايد ظرف دهه آينده تا روزي پنج ميليون بشكه نفت توليد كند و منابع گاز خزر نيز فوق العاده چشمگير است. وي خاطر نشان كرد: در قزاقستان، سواحل آذربايجان و ساير نقاط خزر منابع گسترده نفت و گاز كشف شده و بسياري از شركتهاي عظيم نفتي مشغول حفاري و استخراج نفت و گاز اين منطقه هستند. مديربرنامه محيط زيست خزر( سپ) گفت: خزر داراي منابع بسيار مهم شيلاتي است كه به عنوان نمونه مي توان از ماهيان خاوياري، ماهيان استخواني و ساير آبزيان ياد كرد. غفارزاده اظهارداشت: خزر از نظر تنوع زيستي نيز منحصر به فرد است و چون از ساير آبهاي دنيا جدا بوده گونه هاي خاصي را در خود پرورش داده كه به جز ماهيان خاوياري مي توان به فك خزري اشاره كرد. وي تاكيد كرد: اين محيط زيست منحصر به فرد يك امكان است كه بايد از آن استفاده كرد و حداقل آن را از دست نداد. مديركل بنادر ودريانوردي گيلان، خزر را از نظر موقعيت مهم و حساسي كه در كريدور حمل و نقل جهاني دارد، بسيار مهم خواند. فرهاد منتصر كوهساري اظهار داشت: خزر به مانند پل ارتباطي بين آسياي جنوب شرقي، خاورميانه و اروپا است. وي گفت: آسياي جنوب شرقي و چين به عنوان موتور پرتحرك توليد، نياز به ارتباط با اروپا دارد و خزر بهترين راه ارتباطي موجود است. رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان، وجود جنگلهاي هيركاني موجود در سواحل جنوبي خزر در ايران، يخبندان در شمال خزر، صحراهاي بكر و دست نخورده در شرق منطقه خزري را به لحاظ اكوتوريسم واجد ارزش بسيار عنوان كرد. محمدحسين مهدي پورخاطرنشان كرد: در همه جاي دنيا به امكان استفاده از دريايي با ساحل بكر، به عنوان يك ثروت و گنجينه نگريسته مي شود. وي به تنوع فرهنگي و جاذبه هاي آن براي گردشگران به عنوان يكي ديگر از فرصتهاي خزر در كنار تنوع اقليمي اشاره كرد.
توان زيستي درياي خزر تحليل رفته است
يك استاد دانشگاه نيز اظهار داشت: درياي خزر با تنوع زيستي منحصر به فرد و تالاب هاي بي نظير بين المللي، جنگلهاي استثنايي، رودخانه ها و گونه هاي گياهي و جانوري كم نظير، زير فشار تهديدات روز افزون قرار دارد و بتدريج از توان زيستي آن كاسته مي شود. محمدجواد مشعوف درباره چالشهاي موجود در خزر گفت: مهمترين چالش زيست محيطي خزر اين است كه خزر در حال از دست دادن آبزيان گوناگون خود است. وي، برداشت بي رويه و تخريب زيستگاهها را از مهمترين دلايل كاهش ماهيان خزر عنوان كرد. اين استاد دانشگاه يادآور شد: ماهيان خاوياري خزر از 35هزار تن در سالهاي قبل از جنگ دوم جهاني اكنون به حدود يك هزار تن رسيده اند كه اين فاجعه است. مشعوف، عواملي مانند ساخت سد بر روي رودخانه ها همچون رود ولگا روسيه، اورال در قزاقستان، سفيدرود ايران و كورا ارس آذربايجان را از ديگر عوامل كاهش ماهيان بيان كرد. وي اظهارداشت: برداشت بي رويه شن و ماسه، تخريب فيزيكي و دست بردن در دلتاها موجب كاهش شديد ماهيان خزر شده است. مشعوف گفت: بعد از فروپاشي شوروي همگان اين دريا را مورد تجاوز قرار دادند به نحوي كه در بخشهايي از دريا برداشت به صورت جنايت سازمان يافته صورت مي گيرد.
بيشتر آلودگي خزر مربوط به فاضلابهاست
اين استاد دانشگاه افزود: گرچه نقاط بحراني از نظر آلودگي صنعتي مانند خليج باكو در خزر داريم ولي بيشتر آلودگي مربوط به ورود فاضلابها است. مشعوف عنوان كرد: به دليل ورود فاضلابها به رودخانه ها و راه يافتن آن به دريا و جنگل تراشي شاهد حضور تركيبات ارگانيك پايدار هستيم. يك كارشناس ارشد مسائل محيط زيست از آلودگي ميكروبي به عنوان يكي ديگر از آلودگيهاي خزر ياد كرد و گفت: آلودگيهاي ميكروبي بيشتر در نزديك سواحل (مصب رودخانه ها) و علت آن ورود مستقيم فاضلابهاي شهري به دريا است. محمد اميري خاطرنشان كرد: گرچه قدرت خودپالايي خزر بالا است اما حجم آلودگي ها بسيار زياد است. وي از بين رفتن تنوع زيست محيطي و براي مثال كاهش شمار فكهاي خزري از 300هزار عدد به 100هزار عدد را از جمله نشانه هاي آلودگي خزر عنوان كرد. اين كارشناس مسائل زيست محيطي درياي خزر به توسعه ناپايدار به عنوان يكي ديگر از چالشهاي موجود در منطقه خزر ياد كرد و افزود: هجوم انسان به سواحل و گسترش شهرها را از جمله اين چالشها است. وي ادامه داد: در نوار ساحلي خزر در ايران شش ميليون نفر جمعيت زندگي مي كنند كه تابستانها چند برابر افزايش مي يابند و اگر وضع به اين منوال ادامه يابد در آينده چيزي از سواحل باقي نمي ماند.
جمعه 15 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 234]