واضح آرشیو وب فارسی:فارس: جلوههاي قرآن كريم در ادب فارسي/4 اسرافيلي: آموزههاي ديني با بخشنامه و نامه عملي نميشود
خبرگزاري فارس: «حسين اسرافيلي» ميگويد، آموزههاي ديني با بخشنامه و نامه عملي نميشود. هنرمند اگر ميخواهد مذهبي كار كند بايد روحش با مذهب عجين باشد.
«حسين اسرافيلي» شاعر و پژوهشگر ادبياتكهن در گفتوگو با خبرنگار ادبي فارس بيان داشت: جلوههاي قرآن كريم همواره در ادب ما از قديمالايام حتي در متون حماسي ما وجود داشته است. شاعران اصيل در هر شعري باز تعابير مذهبي و روح دين را ميگنجاند. براي مثال در متني حماسي مانند شاهنامه در بخش نبرد رستم با اكوان ديو گفته ميشود «تو مر ديو را آدم بد شناس/ همان كاو ندارد به يزدان سپاس» واين نشاندهنده نگاهي كاملا ديني است، فارغ از اينكه به صورت مستقيم در آن هيچ اشارهاي به مقولات ديني نشده است.
وي ادامه داد: اين جلوههاي قرآني در ادبيات ما فراوان است، من بخشي از شاهنامه را كه متني حماسي و ظاهرا بيپيوند با مقولات قرآني است مثال زدم تا ببينيم كه دستمايه قرار دادن آموزههاي قرآني به صورت مستتر تا چه حد در تمامي متون ما وجود دارد. در ادبيات كلاسيك ما اكثر شاعران به قرآن و آموزههاي ديني توجه شاياني داشتهاند.
اين شاعر آييني تصريح كرد: در روزگار ما هم جوانان به بهترين وجه ممكن به اين مسئله پرداختهاند. اما گاهي سياستگذاران و برنامهريزان فرهنگي گمان ميكنند تنها آثاري در حوزه آثار آئيني ميگنجد كه با يك رديف قرآني سروده شود و در آن از عين آموزههاي مذهبي بهره برده شود و اگر اينگونه نباشد آئيني نيست. شايد به همين دليل است كه ترجمههاي منظوم قرآن، نهجالبلاغه و بخصوص صحيفه سجاديه (كه بيش از همه اين روزها مد شده و ارزش چنداني هم ندارد) چاپ ميشود و مورد تقدير و تشكر مسئولين فرهنگي هم قرار ميگيرد كه اين سطحينگريها ممكن است به كار اصيل فرهنگي آسيب جدي برساند.
«اسرافيلي» اظهار داشت: امروز هم شاهديم كه شاعران ما اشعارشان را با توجه به قرآن و احاديث ميسرايند، بسياري از اشعارشان در نعت پيغمبر و معصومين است و كسي با قرآن و آموزههاي مذهبيمان بيگانه نيست. تلاش انقلاب اين بود كه آموزههاي ديني به صورت ريشهدار در ادب ما وجود داشته باشد. الحق جوانان ما خوب كار كردند و بدون اينكه شعارزده شوند كارشان را انجام ميدهند ولي گاه سطحينگري و بهادادن مسئولين به كارهاي غيرزيربنايي و غيرريشهاي به كار لطمه زده است.
وي در ادامه گفتوگو با فارس اذعان داشت: آموزههاي ديني با بخشنامه و نامه عملي نميشود. بايستي اين مقولهها در فطرت و ذات شاعر وجود داشته باشد. براي مثال در صحبتها و اشعار حضرت امام خميني (ره)، آيهها و احاديث زيادي را به صورت مستتر ميتوانيم ببينيم و استخراج كنيم. هنرمند اگر ميخواهد مذهبي كار كند بايد روحش با مذهب عجين باشد.
انتهاي پيام/ا
جمعه 15 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]