واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش فرانس پرس از نشست اتي وزراي خارجه اروپا درباره مناقشه گرجستان
تهران/ واحد مركزي خبر/ سياسي 87/06/14
خبرگزاري فرانسه امروز پنجشنبه در گزارشي به قلم كاترين تريومف از بروكسل نوشت وزراي امور خارجه كشورهاي اروپايي روزهاي جمعه و شنبه اينده در نشست خود در شهر اوينيون فرانسه تلاش خواهند كرد موضع متحد و قاطعي در برابر روسيه اتخاذ كنند اين در حالي است كه قرار است نيكولا ساركوزي رئيس جمهور فرانسه و ديميتري مدودف رئيس جمهور روسيه دوشنبه اينده در نشستي حياتي و مهم درباره تحولات اخير به ويژه مناقشه گرجستان و روسيه بر سر اوستياي جنوبي گفتگو و تبادل نظر كنند.
در حاليكه چهار روز از نشست فوق العاده سران اتحاديه اروپا براي بررسي مناقشه گرجستان مي گذرد وزراي امور خارجه اروپا نيز قرار است در نشست اتي خود به اتفاق از روسيه بخواهند مطابق با توافق نامه شش ماده اي كه رئيس جمهور فرانسه
به مسكو و تفليس پيشنهاد كرد، نيروهاي نظامي خود را به مواضع پيش از جنگ با گرجستان باز گرداند.
رهبران اروپايي كه به هيچ وجه مايل نيستند گفتگو با روسيه را كنار بگذارند در نشست دوشنبه خود اعمال هر گونه تحريمهاي سريع را برضد مسكو منتفي دانستند و فقط اعلام كردند تا زمانيكه درخواست اروپا از روسيه مبني بر ضرورت خروج تمام نيروهاي روسيه از خاك گرجستان و بازگشت انها به مواضع پيش از هفتم اوت محقق نشود، مذاكراتي را كه اروپا با روسيه براي تقويت مشاركت و همكاريها اغاز كرده بود به حال تعليق در مي ايد. سران اتحاديه اروپا در اين نشست خواستار ان شدند كه تا زمانيكه روسيه نيروهاي نظامي خود را از خاك گرجستان خارج نكرده و به مواضع پيشين انها پيش از مناقشه نظامي بر سر اوستياي جنوبي باز نگردانده است، اروپا مذاكرات مربوط به تقويت مشاركت با مسكو را متوقف كند. سران اتحاديه اروپا همچنين در نشست خود در بروكسل از روسيه خواستند تماميت ارضي گرجستان را رعايت كند و نيروهاي نظامي خود را از اين كشور خارج سازد.
اما روسيه كه چندان تحت تاثير اين تدبير تنبيهي قرار نگرفته بود تاكيد كرد حفظ شماري از نيروهاي نظامي اين كشور در خاك گرجستان با بند پنجم توافق نامه صلح پيشنهادي فرانسه مطابقت مي كند. گر چه روسيه تا كنون شماري از نظاميان خود را از خاك گرجستان خارج كرده است اما بخشي از نيروهاي نظامي خود را به عنوان نيروي پاسدار صلح در خاك اين كشور حفظ كرده و در واقع با اين كار تنشهايي را كه پس از مناقشه اوستياي جنوبي در عرصه بين المللي ايجاد شد تشديد كرده است. مقامات تفليس نيروهاي روسيه را كه به نام پاسداري از صلح هنوز از خاك گرجستان خارج نشده اند نيروي اشغالگر مي دانند.
اختلاف نظر اروپا و روسيه در اين زمينه و پافشاري مسكو بر موضع خود در اين خصوص نشان دهنده ابهامات موجود در طرح صلح يادشده است كه به صورت شتابزده در تاريخ دوازده ماه اوت به امضاي روساي جمهور روسيه و گرجستان رسيد تا اتش بس در منطقه برقرار و به خشونتها پايان داده شود.
موضع سرسختانه روسيه براي حفظ شماري از نيروهاي نظامي خود در خاك گرجستان همچنين حاكي از ان است كه روساي جمهور فرانسه و روسيه در نشست دوشنبه اينده مذاكرات دشواري خواهند داشت چرا كه دو طرف خواستار ان هستند كه طرف مقابل توضيحاتي قانع كننده درباره برداشت خود از توافق نامه صلح ارائه كنند.
براي فراهم كردن زمينه نشست سران فرانسه و روسيه، وزراي امور خارجه اتحاديه اروپا در نشست اينده خود درباره حدود و اختيارات يك نيروي اروپايي كه قرار است در هفته هاي اينده براي نظارت بر روند اجراي اتش بس ميان روسيه و گرجستان در خاك گرجستان مستقر شود گفتگو و تبادل نظر خواهند كرد.
ارتش گرجستان اوايل ماه اوت تهاجم نظامي گسترده اي را به جمهوري جدايي طلب اوستياي جنوبي كه از حمايت مسكو برخوردار است اغاز كرد تا به گفته مقامات تفليس كنترل كامل اين منطقه جدايي طلب را به دست گيرد. در واكنش به اين اقدام روسيه نيز نيروهاي نظامي خود را به اين منطقه اعزام كرد و بخشهايي از گرجستان را هدف قرار داد. جمهوري جدايي طلب اوستياي جنوبي از زمان فروپاشي اتحاد جماهير شوروي سابق در سال هزار و نهصد و نود و يك مستقل است و از جانب كرملين حمايت مي شود.
كارشناسان و تحليلگران سياسي اروپا معتقدند گر چه سران اروپا با اصل حضور نظامي اروپا براي نظارت بر روند اجراي اتش بس ميان روسيه و گرجستان موافقت كردند اما ميزان كارايي اين ماموريت تا اندازه زيادي به همكاري روسها بستگي خواهد داشت.
خاوير سولانا مسئول بلند پايه سياست خارجي اتحاديه اروپا كه ساركوزي را در سفر همراهي خواهد كرد خواستار ان است كه اين ماموريت اروپايي كه جنبه غير نظامي دارد در چند مرحله انجام شود. سولانا پيشنهاد كرده است از انجا كه تفليس مخالف اين ماموريت نيست بخشي از نيروهاي اروپايي در چارچوب اين ماموريت ابتدا در خاك گرجستان مستقر شوند و پس از ان شمار ديگري از نيروهاي اروپايي در مناطق امنيتي نزديك اوستياي جنوبي و ابخازي كه خواستار استقلال هستند مستقر شوند. در حال حاضر نيروهاي نظامي روسيه در اين مناطق به گشت زني مشغول هستند.
بنابراين يكي از موضوعات بسيار مهم در مذاكرات دوشنبه ميان ساركوزي و مدودف اين خواهد بود كه نيروي صلحبان اتحاديه اروپا تا چه حد امكان اجراي چنين ماموريتي را خواهد داشت. منابع ديپلماتيك همچنين اعلام كرده اند رئيس جمهور فرانسه در اين نشست از برگزاري يك كنفرانس بين المللي در روزهاي اينده درباره ثبات و امنيت در منطقه قفقاز خبر خواهد داد.
منابع ديپلماتيك اروپايي همچنين اعلام كرده اند وزراي امور خارجه اتحاديه اروپا در نشست دو روز اينده خود در اوينيون فرانسه تمام جنبه هاي روابط اتحاديه اروپا با روسيه را كه پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي سابق با مسكو برقرار شده است مرور خواهند كرد. مسائل مربوط به روابط و همكاريهاي روسيه و اروپا در زمينه هاي مختلف سياسي، انرژي، تجارت، علوم و فرهنگ از جمله موضوعات مورد بحث وزراي امور خارجه اتحاديه اروپا خواهد بود.
وزراي امور خارجه اتحاديه اروپا همچنين در نشست اتي خود اين موضوع را بررسي خواهند كرد كه اگر روسيه بر مواضع كنوني خود پافشاري كند و تا برگزاري نشست سران اتحاديه اروپا و روسيه در چهاردهم نوامبر تغيير موضع ندهد، در چه زمينه هايي مي توان روسيه را تحريم كرد.
وزراي امور خارجه اروپا در عين حال تلاش خواهند كرد به وحدتي كه سران اروپا در برابر روسيه از خود نشان دادند اسيبي نرسانند. روسيه از سال دو هزار و چهار، ان دسته از كشورهاي اروپايي را كه سياست اشتي در قبال كرملين اتخاذ كرده اند در برابر ان دسته از كشورهاي اروپايي كه هنوز خاطره سياستهاي سلطه جويانه شوروي سابق را فراموش نكرده اند قرار مي دهد و از انها به عنوان اروپاي قديمي و اروپاي جديد ياد مي كند.
يك ديپلمات اروپايي اعلام كرد سياستمداران اروپايي بايد در اظهار نظرهاي خود درباره روسيه بسيار مراقب باشند چرا كه ممكن است روسها از ان استفاده كننده و كشورهاي اروپايي موافق و مخالف روسيه را روبروي يكديگر قرار دهند.
يك منبع ديپلماتيك اروپايي نيز اعلام كرد براي تقويت وحدت موضع اروپائيها در برابر روسيه، برنار كوشنر وزير امور خارجه فرانسه كه رياست نشست اتي وزراي امور خارجه اتحاديه اروپا را در كشورش بر عهده خواهد داشت از بيست و شش همتاي اروپايي خود خواسته است به اتفاق با يك وسيله از پاريس به اوينيون بروند. در اين ميان تنها فرانكو فراتيني وزير امور خارجه ايتاليا اين درخواست را رد كرده و اعلام كرده است خود به تنهايي به محل برگزاري نشست خواهد رفت. وزراي امور خارجه اروپا كه احتمالا تا روز دوشنبه ضمن رعايت جانب احتياط از اظهار نظر درباره روسيه خودداري خواهند كرد در نشست فردا و پس فرداي خود پرونده هاي ديگري را نيز مورد بررسي قرار خواهند داد. گفته مي شود وزراي امور خارجه اروپا بعد از ظهر روز جمعه درباره روابط اتحاديه اروپا و امريكا گفتگو خواهند كرد و اولويتهاي احتمالي اروپا را پس از روي كار امدن رئيس جمهور جديد امريكا در ماه ژانويه مورد بررسي قرار خواهند داد.
163/106
پنجشنبه 14 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]