واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: روش هاي درمان آكنه
از غرور جواني تا جوش
http://www.aftab.ir/news/2005/oct/24/images/61bb5135a3ea52145f71eff61e75a458.jpg
صورت جوش جوشي مشكل بسياري از جوانان است. آكنه كه مردم آن را با عنوان جوش غرور جواني مي شناسند يكي از شايع ترين بيماري هاي پوستي است.اين بيماري، شايع ترين علت مراجعه بيماران به متخصصان پوست است. اين بيماري در بسياري از جوانان در سنين بلوغ پديد مي آيد و شدت آن در افراد مختلف متفاوت است و اكثرا پس از سن 25 سالگي بهبود مي يابد.
جوش هاي غرور به صورت دانه هاي قرمز، جوش هاي سر سياه و توده هاي سفتِ زير پوستي در ناحيه گونه، بيني، پيشاني، پشت گردن، قسمت فوقاني پشت و سينه ظاهر مي شوند.
اين جوش ها در پايه يك مو به وجود مي آيند و ناشي از آماس، التهاب و انسداد مجراي غده چربي كنار مو هستند.
http://www.aafp.org/afp/20001015/1823_f1.gif
علت چيست؟
پيدايش آكنه ناشي از يك علت خاص نيست بلكه چندين عامل در پيدايش و شدت آن نقش دارند. ارث، ميكروب ها، نوع غذا، مشكلات عصبي و روحي، تغييرات غددي هورموني، نوع پوست، بهداشت صورت، مصرف برخي داروها و بعضي از بيماري ها از جمله عواملي است كه در ايجاد اين بيماري نقش دارد.
http://www.pezeshk.us/cms/wp-content/uploads/2007/07/342123534.thumbnail.jpg
10 فرمان
آكنه يك بيماري است كه براي درمان آن بايد به پزشك مراجعه و داروهاي مناسب را مصرف كرد. درمان آكنه حداقل 6 ماه طول مي كشد و تازه احتمال عود آن نيز وجود دارد. در حقيقت آكنه بيماري بسيار سمجي است و مثل كنه به پوست مي چسبد. اما در كنار دارو يك سري اقدامات و توصيه هاي بهداشتي ساده نيز وجود دارد كه با انجام آن مي توان آسانتر از بيماري كنه اي مثل آكنه راحت شد.
http://www.seemorgh.com/images/iContent/1388-4/36_1237435051031909.jpg
1. دستكاري نكنيد. سعي كنيد جوش ها را دستكاري نكنيد و نخواهيد با فشار دست آنها را خالي كنيد.
2. آرام باشيد. سعي كنيد خواب مرتب داشته باشيد. استراحت كافي داشته باشيد و حتي الامكان از فشارهاي روحي و عصبي بپرهيزيد.
3. صورت خود را بشوييد. براي شستشو از صابون اسيدي (گوگردي) كه پزشك توصيه مي كند استفاده كنيد. ابتدا صورت خود را خوب صابون بزنيد تا از كف پوشيده شود.
4. پوست را ماساژ دهيد. هفته اي يك يا دو بار ماساژ با مواد اسيدي نظير سركه سيب در كاهش چربي پوست و بهبود جوشها موثر است.
5. چربي نخوريد. از مصرف غذاهاي چرب، سس مايونز، خامه، شكلات، گردو، فندق، موز، تخم مرغ و نارگيل، خودداري كنيد.
6. ميوه و سبزي بخوريد. سعي كنيد سبزي و ميوه بخصوص سبزي هاي حاوي ويتامينA مثل هويج، اسفناج، شاهي و گوجه فرنگي را زياد مصرف كنيد.
7. داغ نشويد. گرما ميزان جوش هاي آكنه را بيشتر مي كند پس زياد در محيط هاي گرم نمانيد.
8. ضد آفتاب بزنيد. در مورد آفتاب نظرات متفاوت است برخي معتقدند اشعه آفتاب تاثير خوبي در بهبود جوش هاي غرور جواني دارد و برخي معتقدند كه نور آفتاب پس از مدتي موجب تشديد آكنه مي شود. اما مطمئن باشيد از زدن ضد آفتاب ضرر نمي كنيد.
9. ورزش كنيد. ورزش حتي جوش صورت را نيز خوب مي كند. ورزش و استحمام باعث باز شدن منافذ پوست، بهبود جريان خون آن و رفع چربي مي شود كه نتيجه آن شادابي پوست و بهبود جوش هاست.
10. نقاشي نكنيد. مصرف مواد آرايشي و كرم هاي چرب، آكنه را تشديد مي كند پس سعي كنيد صورت خود را كمتر نقاشي كنيد.
روش خلاص شدن از شر آكنه
اگر پوستتان چرب است روزي 1 بار به آرامي پوست خود را با صابون غيرمعطر(ترجيحا صابونهاي آنتي باكتريال) بشوئيد . به اين ترتيب كه صورت خود را از كف بپوشانيد و ماساژ دهيد تا صابون در منافذ پوست نفوذ كندو چربيهاي تجمع يافته و آلودگيها را از بين ببرد.
پوست خود را ماساژ دهيد. ماساژ باعث تخليه چربي پوست ميشود و از تجمع آنجلوگيري ميكند.
علاوه بر اين ماساژ جريان خون پوست را بهبود ميبخشد. بعداز ماساژ صورت خود را با آب گرم بشوييد تا چربي آن گرفته شود و بعدبلافاصله مقداري آب سرد به پوست خود بپاشيد تا منافذ آن بسته شود. پس ازاين كار پنبهاي را به گلاب يا آبليمو آغشته كنيد و سطح پوستتان را با آنپاك كنيد. گلاب و آبليمو اثر قابض دارند و باعث افزايش گردش خون ميشوند.
اگر پوستتان خيلي چرب است هفتهاي يك بار از ماساژ با سركه سيب استفادهكنيد تا چربي پوست كاهش يابد. براي اين كار سركه سيب را با همان مقدار آبمخلوط كنيد و روي پوست خود بماليد و ماساژ دهيد و بعد از چند دقيقهپوستتان را بشوئيد. آسودگي رواني داشته باشيد.
خواب خوب و مرتب داشته باشيد، به ميزان لازم استراحت كنيد و از عصبانيت بپرهيزيد.
از ماليدن يا تركاندن جوشها و آكنهها خودداري كنيد.
جوشهاي چركي رانبايد با فشار خالي كرد. براي خالي كردن آنها دستگاههاي مكندهاي وجوددارد كه جوشها را در شرايط كاملاً استريل تخليه ميكند.
اجازه ندهيد كه موهايتان روي صورت بيايد. حتي در شب و به هنگام خواب موي كثيف و چرب باعث پخش چربي و باكتريها ميشود. تعريق در 15درصد افراد باعث تشديد آكنه ميشود. پس از كار كردن در هواي گرم و مرطوب و پختن غذا و ورزش، عرقتان را بشوئيد و در اسرع وقت چربي رااز بدن و صورتتان پاك كنيد. براي آرايش كردن از مواد آرايشي روغني و چرب استفاده نكنيد.
زيرا اين موادميتوانند فوليكولهاي مو را مسدود كنند و باعث ايجاد و يا تشديد آكنه شوند.
خصوصاً افرادي كه پوست چربي دارند بايد از كرمهاي مرطوب كنندهو حتي ضدآفتابي استفاده كنند كه فاقدچربي باشد.
آرايش را روزي 2 بار ازصورت خود با آب و شيرپاككنهاي فاقد چربي و سازگار با پوست پاك كنيد.
قبلاز استفاده از مارك جديد لوازم حتما آن را روي بازوي خود تست كنيد تامطمئن شويد كه پوستتان به آن حساسيت ندارد. اشعه ماوراء بنفش خورشيد، باعث بهبود ضايعات ميشود اما در 10 درصد افراد باعث تشديد علائم ميشود.
در زمان قاعدگي حساسيت غدد چربي دختران نسبت به هورمونهاي جنسي مردانهافزايش مييابد و اين باعث افزايش چربي پوست در آنها ميشود.
براي جلوگيري از بروز يا تشديد آكنه در اين زمان بايد پوست خود را با صابون بشوئيد و پس از شستشو پوستتان را با پنبه آغشته به محلولهاي الكلي موجود در بازار كه حاوي آنتيبيوتيك هستند پاك كنيد.
حوله صورتتان را هر روز عوض كنيد و هميشه از حوله تميز و خشك استفاده كنيدزيرا باكتريها اين توانائي را دارند كه به سرعت در حولههاي مرطوب رشدكنيد.
از ورزش و پيادهروي غفلت نكنيد. اگر هر روز صبح 3 كيلومتر پيادهروي كنيدو بعد از آن دوش بگيريد متوجه ميشويد كه پس از مدت كوتاهي بسياري ازجوشها برطرف شده و پوستتان بسيار شادابتر ميشود.
حرف آخرآكنه را نبايد يك عارضه جزئي و كماهميت تلقي كنيد زيرا ميتواند فشارهاي عصبي فراواني را براي فرد ايجاد كند. حتي ملايمترين انواع آكنه دست كم يكسال باقي ميماند. مدت بيماري در برخي افراد به 15 سال و حتي تا آخرعمر نيز رسيده است.
در صورت طولاني شدن مدت آكنه فرد اعتماد به نفس خود رااز دست ميدهد و تصور بدي از ظاهر خود پيدا ميكند.
درمان در اغلب مواردموثر است اما نياز به حوصله و صرف وقت فراوان دارد. در بسياري از افرادبيماري پس از دوران بلوغ و نوجواني خودبهخود برطرف ميشود.
آكنه اغلب به صورت نقاط سرسياه، نقاط سرسفيد و جوشهاي چركي بروزميكند. از ماليدن يا تركاندن جوشها و آكنهها خودداري كنيد.
جوشهاي چركي را نبايد با فشار خالي كرد. براي خالي كردن آنها دستگاههاي مكندهاي وجود دارد كه جوشها را در شرايط كاملاً استريل تخليه ميكند.
این ها را بخورید تا جوش نزنید
http://www.bebinin.com/wp-content/uploads/2011/07/654.jpg
گردو سرشار از سلنیوم است و به نظر میرسد این آنتی اکسیدان قوی تأثیر پیشگیرانهای روی پیدایش آکنهها دارد. به خاطر اینکه سلنیوم از سلولها در مقابل ضایعات التهابی مراقبت و خاصیت ارتجاعی پوست را حفظ میکند.
آکنه
اگر مدام پیتزا و شکلات را نفرین میکنید که مسئول پیدایش آکنههای شما هستند باید بگوییم که در اشتباهید. امروزه محققان هم عقیدهاند که عوامل وراثتی یا هورمونی باعث بروز این بیماری میشود.
در زمان بلوغ، هجوم هورمونهای آندروژن، باعث تحریک ترشح سبوم و کراتین میشود که این دو ماده وظیفهی حفظ رطوبت پوست و رویش موها را بر عهده دارند. زمانی که یکی از این دو ماده بیش از اندازه تولید شود و فولیکولهای موها را مسدود کند سر و کلهی آکنهها پیدا میشود.
بنابراین به احتمال زیاد خوردن یا نخوردن پیتزا با پنیر تغییری در اصل قضیه نمیکند. برعکس اگر خوردن آن باعث افزایش مصرف میوه و سبزیجات و مواد غذایی دیگر میشود که به حفظ تعادل هورمون و مبارزه با التهاب کمک میکند خوردن آن توصیه هم میشود.
پیش به سوی مواد غذایی ضد آکنه
گردو
گردو سرشار از سلنیوم است و به نظر میرسد این آنتی اکسیدان قوی تأثیر پیشگیرانهای روی پیدایش آکنهها دارد. به خاطر اینکه سلنیوم از سلولها در مقابل ضایعات التهابی مراقبت و خاصیت ارتجاعی پوست را حفظ میکند. این آنتی اکسیدان در همراهی با ویتامینهای E و A تأثیر بیشتری بر جای میگذارد بنابراین توصیه میشود گردو را همراه بادام و اندکی فلفل قرمز میل کنید.
توجه داشته باشید که گوشت، ماهی، پیاز، سیر و دانههای کامل از منابع دیگر سلنیوم به حساب میآیند.
لوبیا، گوشت مرغ، ماهی (مواد غذایی سرشار از روی)
هنوز به درستی مشخص نشده است که چرا میزان کافی روی، سبز شدن آکنهها را متوقف میسازد. شاید به این دلیل باشد که این مواد معدنی ترشح هورمونهایی که باعث تحریک آکنه میشود را کم میکند. روی همچنین باعث میشود که بدن راحتتر ویتامین A و مواد مغذی لازم برای سلامت پوست را جذب کند.
اگر واقعاً از آکنه به تنگ آمدهاید به طور جدی مصرف مواد غذایی «سفید» به
ویژه آرد تصفیه شده و نانی که از این آردها تهیه میشود، سیب زمینی سرخ کرده و تمام مواد غذایی خیلی شیرین را کاهش دهید
توجه داشته باشید اشخاص گیاهخواری که هیچ نوع محصولات حیوانی را مصرف نمیکنند باید با نظر متخصص تغذیه مکملهای روی مصرف کنند.
ماهی آزاد، تخم کتان (مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳)
برخی از متخصصان بر این عقیدهاند اسیدهای چرب امگا ۳ که اثر ضد التهابی دارند مشکلات آکنه را کاهش میدهند. ماهیهای چربی مثل ماهی آزاد، ساردین و ماهی ماکرو، تخم کتان و گردو سرشار از این اسیدهای چرب اند.
بنابراین توصیه میکنیم هفتهای دو وعده ماهی چرب میل کنید. همچنین میتوانید روغن کتان را به سالادتان اضافه کنید یا این که غذاهایتان را با تخم کتان میل کنید.
بتاکاروتن
هویج، سیب زمینی شیرین، طالبی، فلفل قرمز (مواد غذایی سرشار از بتاکاروتن)
بدن انسان بتاکاروتن را که در بیشتر میوه و سبزیجات زرد، نارنجی و قرمز رنگ وجود دارد به ویتامین A تبدیل میکند و این ویتامین تأثیر سلنیوم را بر پوست چند برابر میسازد. بنابراین از مصرف میوه و سبزیجات قرمز یا زرد رنگ غافل نشوید.
میوه و سبزیجات
محققان دریافتهاند که در جزایر کیتاوان در گینه ی نو تقریباً هیچکس از آکنه رنج نمیبرد. آنها پس از بررسی مواد غذایی مردمان این ناحیه دریافتند که رژیم غذایی آنها سرشار از میوه و سبزیجات است و در این میان سهم اندکی به مواد غذایی تصفیه شده از قبیل شکر و آرد که میتواند میزان ترشح هورمونها را بالا ببرد، داده شده است. بنابراین برای پیشگیری از پیدایش آکنه میوه و سبزیجات تازهی زیادی میل کنید.
پرتقال، گوجه فرنگی، طالبی (مواد غذایی سرشار از ویتامین C)
این میوهها و سبزیهای سرشار از ویتامین C، آکنههای شما را درمان نخواهد کرد اما ویتامین C غشا سلولها را تقویت میکند و از این رو باعث پیشگیری از ایجاد جای زخمهایی میشود که نتیجهی این ضایعات است. بنابراین میزان ویتامین C بدنتان را بالا ببرید تا پوستی زیبا داشته باشید.
بادام، تخم مرغ، سبزیجات برگ سبز (مواد غذایی سرشار از ویتامین E)
ویتامین E، درمان ضایعات و جای زخم ناشی از آکنه را تسهیل میبخشد. این آنتی اکسیدان موثر در روغنهای گیاهی تصفیه شده، میوههای صدفی (گردو، بادام) و دانههای کامل به وفور یافت میشود.
از چه غذاهایی بپرهیزیم!
نمک یُد دار و دیگر منابع یُد. به خاطر دلایل ناشناخته به نظر میرسد نمک ید دار باعث تحریک پیدایش آکنه میشود. مراقب میزان سدیمی که مصرف میکنید باشید به ویژه زمانی که غذاهای آماده میل میکنید و نمک ید دار به غذاهایتان اضافه میکنید. همچنین مصرف میگو را محدودتر کنید.
اگر واقعاً از آکنه به تنگ آمدهاید به طور جدی مصرف مواد غذایی «سفید» به ویژه آرد تصفیه شده و نانی که از این آردها تهیه میشود، سیب زمینی سرخ کرده و تمام مواد غذایی خیلی شیرین را کاهش دهید. این مواد غذایی میزان قند خون و انسولین را بالا میبرند و محققان بر این باورند که انسولین بالا باعث تحریک آکنه میشود. از این گذشته داشتن رژیم غذایی سرشار از محصولات تصفیه شده و فقیر از میوه و سبزیجات تازه باعث میشود منیزیم و مواد معدنی مورد نیاز بدن که برای حفظ تعادل هورمون ضروری است تأمین نشود و به این ترتیب آکنهها ظاهر بشوند.
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 486]