واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: مراقبتهای پس از زایمان شامل دو بخش مراقبت از نوزاد و مراقبت از مادر است. مراقبتهای مربوط به نوزاد در فصل مربوط به آن خواهد آمد. در اینجا بهشرح مراقبتهای مربوط به مادر میپردازیم:
● دوران نقاهت پس از زایمان
دوران نقاهت پس از زایمان، به ۶ تا ۸ هفته اول بعد از زایمان گفته میشود که در طی آن تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیک ایجاد شده بر اثر بارداری برگشت میکند.
تغییرات طبیعی بعد از زایمان عبارتند از:
- کاهش حجم رحم
- کاهش وزن به میزان تقریباً ۸ کیلو
- ترشح شیر از پستانها که در ابتدا بهصورت آغوز بوده، با گذشت سه تا چهار روز ترشح شیر آغاز میشود.
- ترشحات رحم که در ابتدا بهصورت خونی است ولی بهزودی از قرمزی آن کاسته میشود و بهصورت ترشحات بعد از زایمان درمیآید. این ترشحات معمولاً به مدت دو هفته پس از زایمان ادامه مییابد و بهتدریج رنگ آن سفید میشود. این ترشحات محیط مناسبی برای رشد میکروبها است و به همین دلیل نظافت و بهداشت ناحیه تناسلی، پس از زایمان، بسیار اهمیت دارد. باید به مادران آموزش داده شود که به رنگ و بوی ترشحات طبیعی توجه کنند و در صورت مشاهده رنگ و بوی غیرطبیعی به پزشک مراجعه نمایند.
● بهداشت فردی پس از زایمان
در دوران نقاهت پس از زایمان، رعایت بهداشت فردی اهمیت ویژهای دارد که به مواردی از مهمترین آنها اشاره میشود:
راه افتادن: بعد از زایمان طبیعی مادر به محض اینکه قادر به راه رفتن باشد میتواند از بستر خارج شده، حرکت کند.
● استحمام: بعد از زایمان هر وقت که مادر به اندازه کافی احساس قدرت بنماید میتواند دوش بگیرد. بهتر است در خلال روزهای اول پس از زایمان از فرو رفتن در وان خودداری کند.
● تغذیه مادر: مادر، هر زمان که میل به غذا داشته باشد میتواند غذای مایع یا جامد مصرف کند رژیم غذائی وی همان رژیم دوران بارداری است و خانمهای شیرده باید حداقل یک لیتر شیر اضافه بخورند تا پروتئین و کلسیم و سایر مواردی که در نتیجه شیر دادن از دست میدهند، تأمین گردد.
با تولد نوزاد وظیف بدن مادر در تأمین تغذیه او خاتمه نمییابد و باید از غذاهای پرکالری و پروتئیندار و نیز میوه بین غذاها استفاده نماید.
● مراقبت از دستگاه تناسلی: مادر بعد از هر بار دفع ادرار و مدفوع، باید ناحیه تناسلی را با استفاده از آب و صابون تمیز کند. هیچ نیازی به استفاده از ضدعفونیکننده نیست. ناحیه تناسلی باید در جهت جلو به عقب با دستمال کاغذی پاک شود و هر دستمالی فقط یک مرتبه مورد استفاده قرار گیرد.
اگر محل اپیزیوتومی حساس است با استفاده از گرمای یک لامپ، به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه و به تعداد سه بار در روز با استفاده از مسکنهای معمولی میتوان این ناراحتی را تخفیف بخشید.
● اجابت مزاج
یبوست در هفتههای اول پس از زایمان شایع است ولی بعد از طبیعی شدن فعالیت روزانه، تدریجاً کار رودهها نیز مرتب میشود. رژیم غذائی شامل سبزیجات و مواد سلولزدار به رفع یبوست کمک میکنند. در صورت لزوم داروهای ملین از سوی پزشک تجویز میگردد.
● ورزش
برای اینکه عضلات شکم، پشت و لگن و سایر اعضاء بدن که در دوران حاملگی و زایمان دچار تغییراتی شدهاند، هر چه زودتر به حالت طبیعی برگردند شروع تمرینهای ورزشی از هفته دوم پس از زایمان توصیه میگردد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 270]