واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: 1 – خواب دیدن افراد نابینا
كسانی كه بعد از تولد نابینا میشوند میتوانند تصاویر را در خواب ببینند. افرادی كه نابینا به دنیا میآیند نمیتوانند در خواب تصاویر را ببینند، اما نابینایان خوابهایی به شفافی افراد بینا دارند، كه البته شامل حواس پنج گانه دیگر مثل شنوایی، چشایی، بویایی، لامسه و حتی عواطف حسی است. تصور كردن این امر برای انسانهای بینا مشكل است اما احتیاج بدن به خوابیدن به قدری زیاد است كه میتواند به طور مجازی تمامی موقعیتهای فیزیكی را تا مرحله به وقوع پیوستن آن به كار گیرد.
۲ – ۹۰ درصد خوابها فراموش میشوند
نیمی از رویاها در همان ۵ دقیقه اول پس از برخاستن از خواب و ۹۰ درصد آنها پس از ۱۰ دقیقه فراموش میشوند. یك روز صبح، شاعری معروف به نام ساموئل تیلور كلریج با یك رویای خیلی عجیب و غریب (بر اثر استعمال مواد مخدر) بیدار شد. كاغذ و قلم را برداشت تا هرچه در خواب دیده بود را یادداشت كند. این اثر «كوبلا خان» تبدیل به یكی از اشعار معروف انگلیسی شد. شعر او در بیت پنجاه و چهارم به وسیله فردی از شهر پارلاك قطع شد. كلریج قصد داشت شعرش را ادامه دهد ولی نتوانست بقیه خوابش را به یاد بیاورد، این اثر هیچ وقت كامل نشد.
در شهر زانادا ، به فرمان كوبلا خان
منزلگاهی باشكوه و مجلل ساخته شد
جایی كه رودخانه مقدس آلف
در میان مغاكهای بی حد و مرز
از انسان تا دریاهای بی افق
جریان داشت.
یك مورد عجیب و غریب دیگر داستانی برخاسته از خواب به نام «دكتر جكیل و آقای هاید ویلست» اثر رودبرت لوییس استیونسون بود. داستان ماری شلی فرانكشتاین نیز زاییده خیالی یك رویاست.
۳ – همه مردم خواب میبینند
تمامی افراد (به جز مواردی از بیماریهای شدید روانی) خواب میبینند. اما زنها و مردها رویاها و عكس العملهای متفاوتی نسبت به یكدیگر دارند. مردها تمایل دارند درباره سایر همجنسان خود خواب ببینند در حالی كه زنان در خوابهایشان به طور مساوی دیگر زنان و مردان را میبینند.
۴ – خواب دیدن از بروز جنون جلوگیری میكند
در آزمایش جدیدی كه درباره خواب بر روی تعدادی دانشجو انجام گرفت، مشاهده شد دانشجویانی را كه در لحظه شروع خواب دیدن بیدار كردند (بعد از بیدار كردن به آنها اجازه داده شد كه ۸ ساعت دیگر بخوابند) همگی دارای عدم تمركز حواس، زودرنجی و كج خلقی، توهم و حتی بعد از ۳ روزنشانگر علائمی از جنون بودند. در نهایت وقتی به آنها اجازه داده شد كه چرتی بزنند، ذهن آنها زمان از دست رفته را ترمیم كرد و سطح كارایی خواب آنها را افزایش داد.
۵ – فقط شناخته شدهها به خواب ما میآیند
رویاها مكرراً از نقش بازی كردن افراد غریبه پر میشود. ذهن ما چهره افراد غریبه را در عالم رویا نمیسازد، بلكه آن چهرههای افراد حقیقی هستند كه ما در طول زندگی دیده ایم ولی آنها را به خاطر نمیآوریم یا نمیشناسیم. برای مثال شیطان خون آشامی كه در آخرین خوابتان دیدهاید ممكن است شخصی بوده باشد كه وقتی بچه بودید شما را كتك زده و یا با پدر شما بحث و مشاجره كرده است! همه ما در طول زندگی چهره صدها هزار نفر را دیدهایم، بنابرین ذهن ما منبع بیپایان شخصیتهایی است كه هنگام خواب دیده میشوند.
۶ – همه افراد خوابهای رنگی نمیبینند
12 درصد افراد بینا فقط خوابهای سیاه وسفید و بقیه افراد تمامی رنگها را در خوابهایشان میبینند. مردم موضوعات مشتركی را در رویاهایشان میبینند. مثل موقعیتهای مربوط به مدرسه، تعقیب شدن، درجا دویدن، سقوط كردن، دیر رسیدن، دیدن مرگ كسی كه زنده است، پرواز كردن، مردود شدن در امتحان و یا تصادف با اتومبیل. علت اینكه چرا به افرادی كه خوابهای مربوط به درگیری و ناآرامی و مرگ را رنگی میبینند، فشارها و ضربههای روانی بیشتری وارد میشود، هنوز ناشناخته است.
۷ – خوابها آنچه كه میبینیم نیستند
اگر شما درباره چیز خاصی خواب میبینید، الزاماً همیشه آن چیزی نیست كه در تصویر میبینید. خوابها با زبانی بسیار سمبلیك با آدمی سخن میگویند. ذهن نیمه هوشیار شما میكوشد تا رویاهایتان را با اشیاء مشابه آن مقایسه و تلفیق كند.
مثل سرودن یك شعر و استفاده از آرایه تشبیه: مورچهها مثل ماشینی كه هیچ وقفهای ندارد كار میكردند.
ولی شما هیچ وقت چیزی را با خودش مقایسه نمیكنید. به طور مثال هرگز نمیگوییم: آن غروب زیبا مثل غروبی زیبا بود. بنابرین ذهن شما ممكن است از هرسمبلی برای هر شیء استفاده كند ولی كمتر اتفاق افتاده كه خود شیء سمبل خودش باشد.
۸ – ترك كنندگان دخانیات رویاهای واضحتری میبینند
كسانی كه برای مدت طولانی سیگار میكشیدند و اكنون آن را ترك كردهاند، رویاهای شفافتر و پاكتری نسبت به گذشته میبینند. طبق تحقیقات مجله روانشناسی ناهنجاری: در میان ۲۹۳ ترك كننده كه ۱ تا ۴ هفته از دوره ترك آنها گذشته، ۳۳ درصد آنها حداقل ۱ بار خوابهایی مربوط به استعمال دخانیات را دیدهاند. در بیشتر این خوابها، این افراد خودشان را در حال مصرف میدیدند و احساسات بسیار شدید منفی مثل، وحشت و اضطراب و گناه به آنها دست میداد.همچنین ۹۷ درصد ترك كنندگان تنباكو در مدت استعمال این خوابها را نمیدیدهاند و عمدتاً فقط در دوران ترك مواد این خوابها دیده میشده است.این خوابها شفافتر از خوابهای معمول بوده و مهمترین علامت مشترك ترك تنباكو گزارش شده است.
۹ – محركات بیرونی به رویاها حمله میكنند
خیلی از ما فرایندی به نام تداخل خواب را تجربه كرده ایم. مثلاً هنگامی كه صدایی را بیرون از عالم خواب شنیدهایم، به نحوی با خواب ما تداخل پیدا كرده است. مثالی مشابه این است كه وقتی شما به صورت فیزیكی و در واقعیت تشنه هستید، ذهن شما این احساس را با خوابتان تلفیق میكند. سپس به صورت مداوم پارچهای بزرگ آب را مینوشید و خود را سیراب میكنید، دقایقی بعد دوباره تشنه میشوید و آب مینوشید، تشنه میشوید … آب مینوشید … و این چرخه تا وقتی بیدار میشوید تكرار میشود تا اینكه در عالم واقعیت آب بنوشید.
۱۰ – طی خواب بدن فلج میشود
می خواهید باور كنید یا نه، بدن شما در حقیقت هنگام خواب فلج میشود. به نظر میرسد این اتفاق از حركت ناخواسته بدن و به نمایش گذاشتن رویاها جلوگیری میكند. بر اساس مقاله خواب در ویكی پدیا : غدد شروع به ترشح كردن هورمونی میكنند كه به القای خواب كمك میكند، نورونها سیگنالهایی را به نخاع میفرستند كه كه باعث آرامش بدن میشود و كمی بعد بدن بی حس و فلج میشود.
بیشتر بدانید:
- وقتی خروپف میكنید، نمیتوانید خواب ببینید.
- كودكان نوپا تا وقتی به سن ۳ سالگی برسند درباره خودشان خواب نمیبینند. آنها عموماً در همان سن تا ۷ یا ۸ سالگی شان كابوسهای بیشتری نسبت به بزرگسالان میبینند.
- اگر شما را به طور ناگهانی از خوابی كوتاه بیدار كنند، رویاهای واضحتری را نسبت به وقتی كه تمام شب را خوابیده اید به یاد میآورید
گاهی هنگامی که بیش از حد میخوابید، دچار خجالت شده و نسبت به خود خشمگین میشوید. اگر شما به طور مداوم بیش از حدی که میخواهید و مجازید، میخوابید، بدانید که در دنیا مانند شما کم نیست..
گاهی هنگامی که بیش از حد میخوابید، دچار خجالت شده و نسبت به خود خشمگین میشوید. اگر شما به طور مداوم بیش از حدی که میخواهید و مجازید، میخوابید، بدانید که در دنیا مانند شما کم نیست..
من شخصا عادت داشتم که روزی 10 ساعت بخوابم که این زمان حداقل دو بار در هفته گاهی تا "شبی" 14 ساعت هم افزایش میافت. در نتیجه من میتوانم با توجه به تجربه شخصی و با اطمینان به شما بگویم که "در اکثر موارد، خواب بیش از حد میتواند به تمام سیستم خوابیدن شما آسیبی جدی وارد کند."
شما به سرعت به خوابیدن اعتیاد پیدا میکنید، زیرا دیگر خواب شما طبیعی و با کیفیت خوب و مناسب نیست.
تاثیرات منفی خواب بیش از حد:
کاملا واضح است که بیش از حد خوابیدن، موجب اتلاف وقت شده و کمبود وقت نیز موجب بی فایدگی و ناتوانی در انجام وظایف و مسئولیتهای روزانه میشود. گاهی هنگامی که بیش از حد میخوابید، دچار خجالت شده و نسبت به خود خشمگین میشوید که این حالت به تدریج میتواند تاثیری منفی بر عزت نفس شما داشته باشد. این علت و معلولهای خواب بیش از حد میتوانند در یک چرخه پایان ناپذیر مداوم بر یکدیگر تاثیر گذاشته و مدام شرایط شما را سخت تر کنند.
برای مثال: شما اندکی افسرده هستید بیش از حد میخوابید دیگر زمان اضافه ای برای رسیدگی به امور شخصی نداریدپیش از پیش افسرده میشوید بیش از حد میخوابید ...
اما از کجا بدانید که واقعا به این خواب اضافه نیاز ندارید؟
گزینه اول: آن را حس میکنید. زیرا پس از خواب مفرط، اصلا احساس تجدید قوا و پر انرژی بودن نمیکنید. برعکس، کاملا خواب آلود هستید گاهی اوقات چشم یا سرتان هم درد میکند، گیج هستید و حتی ممکن است نتوانید حواس خود را متمرکز کنید.
گزینه دوم: شما واقعا به خواب اضافه نیاز داشته اید. زیرا به اندازه کافی خوب نمیخوابید.
در هر دو مورد، اگر شبی بیش از 8 ساعت میخوابید و میل دارید بدانید که چگونه میتوانید با کمتر خوابیدن، به همین اندازه استراحت کنید، به خواندن ادامه دهید:
دلایل خواب بیش از حد :
همانطور که گفتیم، یک دلیل خواب بیش از حد شما میتواند کیفیت بد خواب باشد. دلایل داشتن چنین خوابی میتواند عادات یا شرایط بد و غیر اصولی مانند بیدار ماندن تا دیر وقت، انجام کارهای شیفتی، تغذیه نامناسب و محیط پر سر و صدا باشد. این حالت میتواند به دلیل ناهنجاریهای فیزیکی مانند قطع تنفس هنگام خواب یا Sleep apnea باشد.
اما بگذارید سوالی از شما بپرسم:
فرض کنیم که شما در اکثر اوقات بیش از حد میخوابید و هر از گاهی دیر به سر کار میرسید.. احتمال خواب ماندن شما در صبح روزی که باید زود بیدار شده و به هواپیمایی که شما را به تعطیلاتی طولانی میبرد برسید، چقدر است؟ متوجه منظورم شدید؟
بگذارید سر اصل مطلب برویم:
حتی زمانی که بد میخوابید و کسر خواب دارید، باز هم در زمانی که واقعا بخواهید، بیدار میشوید، مگر نه؟ شاید باید اعتراف کنید که در ذهن خود موانعی ساخته اید که شما را در تختخواب نگه میدارد.
منظورم مشکلات احساسی/روانی مانند افسردگی، کمبود انگیزه یا ترس از شکست است. شاید ترکیبی از بعضی یا تمام دلایل مذکور باشد که همراه با کمبود خویشتن داری و همچنین نیرویی که ما را اسیر عادات میکند، یکجا جمع شده و شما را در اکثر موارد وادار به خواب بیش از حد میکنند.
چگونه خواب بیش از حد را متوقف کنیم؟
ابتدا باید این احساس تعهد را در خود ایجاد کنید که حتما بر عادت خواب بیش از حد خود غلبه کنید. باید بدانید که "چرا" میخواهید چنین کنید. شما باید با دانستن این دلیل، در خود انگیزه غلبه بر این عادت را ایجاد کنید. سپس: با برقرار کردن یک برنامه منظم خوابیدن و بیدار شدن و رعایت آن، سیستم خواب خود را دوباره به نظم درآورید.
چه زمانی به خواب میروید؟ چه زمانی بیدار میشوید؟ حداقل طوری برنامه ریزی کنید که هر روز- حتی اگر دیر خوابیدید و حتی در روزهای تعطیل- در یک ساعت مشخص بیدار شوید.
شما باید برای خود برنامه ای داشته و آن را به طور دقیق اجرا کنید. انجام این کار در ابتدا مشکل است زیرا ممکن است سیستم خوابتان آسیب دیده باشد. یک نمونه ساده آن این است که اگر امروز صبح بیش از حد خوابیده باشید، زود خوابیدن در شب برایتان مشکل خواهد بود.
پس باید چه کنید؟
باید به هر روشی که بتواند شما را یک بار درست سر موقع بیدار کند متوصل شوید و یک چرخه تازه را آغاز کنید. چند ساعت زنگ دار را تنظیم کرده و همه را با هم و در جاهای مختلفی که نتوانید خاموششان کنید بگذارید، از دوستی بخواهید که به شما تلفن کند، همسرتان را به کمک بطلبید و خلاصه هر کاری میتوانید انجام دهید.
به یاد داشته باشید که "باید" به محض بیدار شدن از جای خود برخیزید و فرصت دوباره به خواب رفتن را به خود ندهید. البته این تازه اول کار است، پس از این شما باید:
• شرایط مناسب را برای داشتن خوابی خوب در شب محیا کنید و عوامل مخرب (نور، سر و صدا، عادت تماشای فیلم در رختخواب و...) را حذف کرده یا تعدیل کنید.
• روشی مناسب و عملی برای بیدار شدن خود پیدا کرده و هر روز از آن استفاده کنید
• بر روی انگیزه های خود و انضباط شخصی متمرکز شده، آنها را تقویت کنید.
فراموش نکنید که عادات، اکتسابی هستند و هرچند تغییر دادن آن در ابتدا مشکل به نظر میرسد، اما به خصوص درمورد خواب، الگوهای تازه سریع جا میافتند و شما پس از چند روز متوجه میشوید که به موقع و بدون نیاز به شنیدن زنگ ساعت یا ریخته شدن آب بر صورتتان! از خواب بیدار شده اید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]