واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پـوسـت بـدون چـروك
جراحي پوست به دليل پيشرفت تكنولوژي و كاربرد آن در پزشكي پيشرفتهاي بسياري در سالهاي اخير داشته است. هر چند نزديك به 4 دهه است كه ليزر استفاده ميشود، ولي تنها چند سال است كه به طور گسترده در بازسازي و جوانتر كردن چهره به كار ميرود. عبور ليزر به طور دقيق باعث برداشته شدن لايه به لايه بافت ميشود. با اولين عبور، لايه سطحي يا اپيدرم برداشته ميشود و زماني كه به لايه عميق پوست برسد، با عبور در هر لايه رنگ پوست تغيير ميكند.
به دلايل مختلف جراحي بازسازي پوست انجام ميشود. از جمله از بين بردن چين و چروك، رفع آسيب پوست در اثر آفتاب و رفع جوش و... .
با پيلينگ ليزري توسط ليزرco2 اولتراپالس، بازسازي رشتههاي آسيب ديده كلاژن و افزايش كلاژن در پوست جديد به وجود آمده و با از بين رفتن چين و چروك، فرد جراحي شده 5 تا10 سال جوانتر از سن واقعياش به نظر ميرسد. در حقيقت، تركيب اثر برداشتن پوست و تحريك كلاژن، باعث صافي پوست پس از عمل ميشود و در صورت مراقبت صحيح از پوست و قرار نگرفتن در معرض آفتاب، آثار سودمند اين عمل تا ساليان سال باقي ميماند.
* علل اصلي ايجادكننده چين و چروك صورت بيشتر چروكهاي صورت در اثر آسيب نور آفتاب هستند و اثر عوامل داخلي و افزايش سن در درجه بعد قرار دارد. اشعه اولترا ويوله و نور آفتاب باعث افزايش ضخامت پوست و تخريب الياف الاستين پوست ميشود.
بيماران با پوست روشن، آسيب آفتاب را بيشتر نشان ميدهند. مناطقي كه بيشتر توسط آفتاب آسيب ميبيند، اطراف چشم و اطراف دهان هستند اگر چه سيگار چروك صورت و بهخصوص چروك اطراف دهان را بيشتر ميكند ولي مكانيسم آن به دليل كاهش آب ميان بافتي و افزايش حساسيت به راديكالهاي آزاد است.
به طور كلي ميتوان چروكهاي صورت را به دو دسته تقسيم كرد. يك دسته چروكهايي كه در اثر حركات ماهيچههاي صورت و تكرار آنها به وجود ميآيد مثلاً اخم كردن زياد كه باعث ايجاد خط ابرو يا خط اخم ميشود. دسته دوم چروكهاي ايجاد شده در اثر نور آفتاب كه بيشتر اطراف دهان و چشم را گرفتار ميكند.
چروكهاي همراه حركت صورت
شامل چروك پيشاني، چروك خط وسط ابرو، چروك خط اتصال كنار بيني و دهان، چروك بدون ارتباط با حركت پوست صورت يا چروكهاي آفتابي، چروك اطراف دهان، چروك اطراف چشم و چروك چانه ميشود.
چروكهاي ايجاد شده در دسته دوم با چروكهاي آفتابي به ليزر co2 اولتراپالس خوب جواب ميدهند و ميتوان گفت كه اولين انتخاب براي پلينگ ليزري توسط ليزر چروكهاي اطراف چشم و اطراف دهان هستند.
چروكهاي ناشي از افزايش حركات عضلات صورت دسته اول از نظر پاسخ به ليزر در درجه بعد قرار دارند. اگر چه بهبودي كلينيكي در از بين بردن چروك به طور كلي بين 50 تا 80 درصد است ولي در گروه اخير بايد در صورت لزوم، روشهاي ديگر از بين بردن چين و چروك صورت همراه ليزرتراپي به كار برده شود، هرچند كه بيشتر بيماران تمايل به روشهاي محافظهكارانه در ارتباط با پوست صورت دارند، ولي گاه لازم ميشود كه قبل از عمل ليزر، ليفتينگ پوست و يا بلفاروپلاستي انجام پذيرد. در بيماران با آسيب آفتاب كه داراي چروك صورت هستند، بدون شك ضايعات ديگر پوستي ديده ميشود كه همزمان با چروك صورت با ليزر درمان ميشوند.
* قبل از انجام عمل پيلينگ شيميايي، پزشك بايد چه نكاتي را به بيمار تذكر دهد؟
فاكتورهاي مختلف كه بايد توسط پزشك قبل از عمل ليزر مورد نظر قرار گيرد عبارتند از:
* نوع پوست بيمار
* مناطق پوستي مورد درمان
* درمانهاي قبلي انجام شده
* تمايل پوست بيمار به ايجاد جوشگاه و گوشت اضافه
* سابقه تبخال
* سابقه بيماري كلاژن و ايمونولوژيك
* انتظارات بيمار از عمل ليزر
علاوه بر موارد فوق بايد حتماً عكس بيمار قبل از عمل گرفته شود، زيرا اغلب بيماران پس از عمل ليزر وضعيت قبل از عمل را فراموش ميكنند و همچنين بايد بيماراني كه انتظار بالاتر از بازسازي پوست به وسيله ليزر دارند مورد عمل قرار نگيرند. در سه دسته بيمار نبايد از ليزر استفاده2 CO كرد و بهتر است عليرغم كاهش اثر از ليزر اريبوم ياگ استفاده كرد: افرادي كه به دليل شغل خود امكان طي دوره بهبودي طولاني پس از ليزر را ندارند. افرادي كه امكان ماندن مدت زمان لازم در منزل را ندارند. افرادي كه مسائل منفي موقتي و فوري پس از عمل را نميتوانند تحمل كنند.
بيشتر بيماران در كلينيك قبل از عمل ليزر، سؤالاتي در مورد طول مدت عمل ظاهر پوست بلافاصله پس از عمل و مدت زمان بهبودي و مراقبتهاي پس از عمل دارند كه بايد اين اطلاعات، توسط بروشورهاي ساده و قابل فهم همراه با توضيحات لازم توسط دستيار و پرستار مربوطه به بيمار داده شود.
* مدت زمان انجام عمل پيلينگ ليزري
با وجود دستگاههاي جديد ليزر اولتراپالسي اسكندار، معمولاً طول مدت عمل ليزر پوست، كمتر از يكساعت طول ميكشد. بلافاصله پس از عمل، پوست برافروخته و به رنگ صورتي پر رنگ يا قرمز در ميآيد و بيمار احساس سوختگي يا خارش ميكند كه در روش تكنيك باز از پماد وازلين و يا پماد تركيبي روي پوست استفاده ميشود كه بستگي به نوع بيمار، پزشك ميتواند از روش پانسمان بستر با گاز نيمهتراوا استفاده كند. براي 2 تا 5 روز پس از عمل، بيمار داراي ترشحات روشن يا كميزرد رنگ است. تورم صورت بين روز 2 تا 4 روز طبيعي است و بين روزهاي 7 تا 10 بيمار پوست قرمز و صورتي دارد كه به تدريج به سمت طبيعي شدن پيش ميرود و در حدود هفته سوم پس از عمل از بين ميرود. در روش باز معمولاً در 24 ساعت اول با استفاده از كمپرس سرم سرد بايد ترشحات شسته و پس از 24 ساعت از محلول آب و سركه براي تميز كردن صورت استفاده ميشود در روش پانسمان بسته روز دوم يا سوم پانسمان عوض ميشود و همزمان بايد بيمار آنتيبيوتيك و داروي ضد ويروس مصرف كند. در چند روز اول بايد سر بيمار هنگام خواب بالا باشد تا از تورم صورت جلوگيري شود. معمولاً بيمار بايد يك هفته، دو هفته شش هفته و شش ماه پس از عمل توسط پزشك ويزيت شود و پس از روز پانزدهم بايد كرمهاي تجويز شده توسط پزشك با دقت استفاده شود.
حداقل تا دو هفته پس از ليزر بيمار نبايد در معرض آفتاب قرار گيرد و پس از آن بيمار بايد از ضدآفتاب، كلاه لبهدار، نقاب يا عينك آفتابي استفاده كند و مراقبتهاي لازم تا سه ماه انجام گيرد.
* آيا پس از انجام عمل پيلينگ ليزري نياز به تكرار درمان وجود دارد؟
بسته به نوع ضايعه و چين و چروك ممكن است دربعضي بيماران تكرار درمان نياز باشد .
جديدا تحقيق روي نتايج ليزرهاي جديد كه بدون عمل سايش پوست و بدون ايجاد زخم روي پوست روي چروك صورت موثر هستند، انجام شده كه بر روي مدلهاي حيواني موثر بوده است، ولي هنوز مدارك و شواهد براي قضاوت در مورد نتايج و عملكرد آن در مقايسه با پلينگ ليزري CO2 و اريبوم باگ ناكافي است.
يکشنبه 10 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 811]