واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: آموزش توالت رفتن به کودکان
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:Fl4utnqqRm8FLM:http://www.toiletdoc.com/images/toilet1.gif
دستشویی رفتن، کاری که افراد بزرگسال و کودکان پس از 3 یا 4 سالگی بهراحتی انجام میدهند را باید طی مراحلی به فرزند کوچکمان آموزش دهیم. برای پیگیری روندتکامل کودک در زمینههای رفتاری، در این مقاله به همین موضوع یعنی آموزش دستشویی رفتن به کودک پرداختهایم. آشنایی با نکات زیر میتواند شما را در شیوه آموزش تواناتر کند.
قابل توجه پدر و مادرهایی که کودکشان 2 تا 3 سال دارد
1. آموزش توالت رفتن کودک زمانی باید آغاز شود که بدن کودک از نظر جسمی آمادگی پذیرش داشته باشد. یعنی در ابتدا کودک باید از خیس و یا کثیف شدن خویش آگاه شود تا سپس بتواند ادرار یا مدفوع را کنترل کند.
2. کامل شدن کنترل ادرار و مدفوع در کودکان شامل کنترل مدفوع در شب و سپس در روز، کنترل ادرار در روز و سپس در شب است.
3. بیشتر کودکان بین دو تا سه سالگی آمادگی پذیرش کنترل ادرار و مدفوع را در روز و شب به دست میآورند ولی تعداد کمی نیز شاید در 20 ماهگی به این آمادگی برسند. بنابراین آموزش را زودتر شروع نکنید و زمانی که احتمال موفقیت شما و کودکتان زیاد است آموزش را آغاز کنید.
4. آموزش توالت رفتن را ابتدا به صورت تئوری شروع کنید. کودک باید از بدن خود آگاهی یابد و درباره چگونگی به وجود آمدن و خروج ادرار و مدفوع برایش توضیح دهید (کودک باید بداند که ادرار و مدفوع بخشی از بدن او نیست).
5. نام اشیا، محلها و دستورات ساده را برای او توضیح دهید.
6. برای کودک توالتهای پلاستیکی (لگن) تهیه کرده و گهگاه پیشنهاد استفاده از آن را به جای پوشک یا کهنه به او بدهید.
7. به کودک حداقل یک کلمه، اشاره و یا علامت در هنگام داشتن ادرار و یا مدفوع برای خبر کردن یاد بدهید.
8. زمانی که کودک خیسی یا کثیفی خودش را اعلام کرد او را به سرعت به توالت برده لباس، کهنه و یا پوشک او را تعویض کرده و از اینکه به شما خبر داده از او تشکر کنید. در ابتدا خیس و یا کثیف بودن او را نادیده گرفته و او را به دلیل خبر کردن تشویق کنید.
9. کودک را به دلیل آنکه کارهایش را به تنهایی انجام میدهد تشویق کنید. این عمل موجب مستقل شدن کودک میشود.
10. برای آنکه کودک نسبت به اعمال خود آگاه شود به او بگویید به شلوار خیس و یا کثیفش دست زده و یا آن را ببیند. در حین مدفوع کردن برای او توضیح دهید که مشغول چه کاری است و نام این کار چیست. به تن داشتن لباس خیس و یا کثیف برای کودک ناراحت کننده است. اجازه دهید کودک این ناراحتی را تجربه کند زیرا ناراحتی کودک انگیزه خوبی برای کنترل ادرار و مدفوع و در نتیجه استفاده از توالت خواهد بود.
آموزش توالت رفتن به کودکان
11. کودک باید مسوولیت کارهای خود را به عهده بگیرد برای مثال برای شستن لباس زیر یا شلوار کثیفش از او کمک بگیرید.
12. اگر کودک شما به راحتی راه رفته، میدود و میتواند اشیا را جابهجا کند ولی قادر به پوشیدن و در آوردن لباسش نیست باید این اعمال را به او آموزش دهید. به طور مطلوب آموزش مهارتهای خودیاری چون پوشیدن و درآوردن لباس، شستن دستها و... به کودک باید در این زمان انجام شود (به یاد داشته باشید که آموزش شستن دستها بیش از حد لازم نباشد.)
13. اگر کودک در طول روز نیاز به توالت رفتن دارد، به او بگویید چند ثانیه صبر کرده و سپس به توالت برود. اینکار موجب تمرین کنترل ادرار در کودک میشود.
14. در صورتی که کودک از محل توالت، صدای سیفون و... میترسد ترسها را در او از میان ببرید. او باید محل قرار گرفتن ادرار و مدفوع را ببیند و خودش سیفون را بکشد. کودک را برای صحبت کردن درباره ترسهایش تشویق کنید. این کار به شما بهمنظور درک بیشتر و حل مسایل کودک کمک میکند.
15. کودک را به طور آزمایشی روی توالت بنشانید تا بفهمد که درون آن نمیافتد. از یک اسباببازی مخصوص برای تشویق کودک به این کار استفاده کنید.
16. توالت باید به راحتی در دسترس کودک بوده تمیز و برای او جالب باشد (برخی والدین از مکان توالت برای تنبیه کودک استفاده میکنند. این کار موجب ناامن شدن محل توالت برای کودک شده و او در آنجا احساس ترس میکند).
17. زمانی که کودک در شلوار خود مدفوع کرده، محل قرار گرفتن مدفوع در توالت را به او نشان دهید. در این صورت کودک جایی را که مدفوع باید انداخته شود بهتر میشناسد.
18. گاهی اوقات کودکان هنگام دفع احساس درد میکنند. خوردن غذاهای فیبردار مانند انواع سبزیها و میوهها و آشامیدن مایعات موجب شلی مدفوع و راحتی دفع میشود. برای کودکانی که از آشامیدن خودداری میکنند مصرف غذاهایی مانند سوپ مفید خواهد بود در نتیجه عمل دفع در ذهن کودک دردناک محسوب نمیشود.
19. هنگامی که کودک خودش را در توالت میشوید حساسیتهای بیمورد نشان ندهید. زیرا در برخی کودکان توجه منفی والدین بیشتر از توجه مثبت آنها تاثیر داشته و منجر به تکرار رفتار نامناسب در کودک میشود. بدیهی است که تکرار رفتار نامناسب کودک برای جلب توجه والدین صورت میگیرد.
20. از استحمام کودک بلافاصله بعد از خیس و یا کثیف شدن او خودداری کنید زیرا برخی از کودکان یاد میگیرند که حمام کردن درست بعد از این عمل خواهد بود.
آموزش توالت رفتن به کودک را باید زمانی شروع کنید که هم شما و هم کودک آمادگی آن را داشته باشید شما باید برای دست کم سه ماه وقت و انرژی بگذارید تا کودک برای توالت رفتن آموزش دهید.
زمانی کودک آماده آموزش توالتکردن است که خیس شدن یا کثیف شدن کهنه را دریابد یا بتواند بگوید که میخواهد سر لگن بنشیند. این وضعیت معمولا هنگامی رخ میدهد که کودک شما ۱۸ تا ۲۴ ماهه باشد. با این حال ممکن است تا ۲٫۵ تا سه سالگی کودک هنچنان نیاز به پوشک کردن داشته باشد.
به کودک اجازه دهید ادرار و مدفوع خود را در توالت ببیند. بگذارید کودک با سیفون توالت بازی کند. قبل از آموزش توالت رفتن به کودک، یک لگن بچه در محیط بازی کودک بگذارید تا کودک با لگن بچه آشنا شود.
به کودک اجازه دهید با مشاهده و لمس کردن با لگن آشنا شود. به او بگویید لگن مال اوست و اجازه دهید کودک با لباس کامل مانند صندلی روی لگن بنشیند. به او اجازه دهید هر وقت خودش خواست از روی لگن بلند شود تا این کار او را خسته نکند.
بعد از اینکه کودک به نشستن روی لگن عادت کرد، او را بدون لباس و پوشک روی لگن بنشانید تا کودک به نشستن بدون لباس روی لگن عادت کند.
همچنین خالی کردن لگن به درون توالت و کشیدن سیفون آن را به او نشان دهید. بعد از اینکه کودک با کشیدن سیفون توالت و نشستن بر لگن احساس راحتی کرد، میتوانید شروع به آموزش دادن دفع در لگن به او کنید.
شلوارهای گشاد که به راحتی از پای کودک خارج میشود، به او بپوشانید.
هر وقت که کودک اعلام کرد که نیاز به رفتن به توالت دارد، او را روی لگن بنشانید.
هنگامی که کودک احساس نیاز به ادرار کردن یا اجابت مزاج دارد، ممکن است حالت صورتش تغییر کند یا کاری را که داشت انجام میداد، متوقف کند. به غیر از توجه به این نشانهها، کودک را در فواصل منظم مثلا هر یک ساعت نیم تا ۲ ساعت روی لگن بنشانید.
هنگامی که کودک روی لگن نشسته است، پهلوی او بمانید. حرف زدن با کودک یا قصه خواندن برای او کمک میکند تا او آرامش پیدا کند.
هنگامی که کودک خودش به توالت میرود، او را تشویق کنید. اما اگر کودک دفع انجام نداد، او را سرزنش نکنید. در مقابل کودک شکیبا باشید.
هنگامی که کودک یاد گرفت چگونه از لگن استفاده کند، میتواند استفاده از توالت فرنگی را هم به او آموزش دهید.
ممکن است این مراحل آموزشی تا سه ماه طول بکشد.مهم این است که شما بردبار و حامی کودک خود باشید. نباید زمانیکه اشتباهی از کودک سر زد، او را نتبیه کنید.
چنانچه کودک در مدت سه ماه توالت رفتن را یاد نگرفت، با پزشک خانوادگی مشورت کنید محتملترین دلیل در مورد اینکه کودکتان استفاده از لگن را یاد نمیگیرد، این است که هنوز آمادگی برای آموزش توالت را ندارد و باید صبر کنید تا بزرگتر شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 954]