واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: زنان - سهم ويژه زنان از عدالت و مهرورزي
زنان - سهم ويژه زنان از عدالت و مهرورزي
آذر منصوري: پس از وقوع انقلاب اسلامي و نقش غير قابل انكار زنان در پيروزي آن انتظار محتمل اين بود كه از يك سو شاهد تغيير و اصلاح سياستها و رفتارهايي باشيم كه موجب به حاشيه رانده شدن نيمي از پيكره جامعه در ايران شده بود و از سوي ديگر به استفاده ابزاري و كالايي از زن خاتمه داده شود. اين باور و انتظار ناشي از آرمانهاي امام راحل و انقلاب اسلامي بود كه اميد ميرفت پس از استقرار نظام جمهوري اسلامي در كمترين زمان در صحنه عمل ظهور و بروز پيدا كند.
زنان ايران چه در جريان شكلگيري انقلاب و مبارزات ستمشاهي و چه در هشت سال جنگ تحميلي دوشادوش همسران، پدران، برادران و فرزندان خود در دفاع از آرمانهاي انقلاب و نهضت مشروطهخواهي از هيچ تلاشي فروگذار نكردند و چه بسا از اين ناحيه بيشترين آسيبها و خسارات نيز متوجه آنان بوده است.
در اين شرايط در همه موقعيتهايي كه اندك روزنهاي براي ارتقا وجود داشته رشد يافتند، باليدند و توانايي و عزم و اراده خود را به نمايش گذاشتند. نيم نگاهي به موفقيتهاي چشمگير آنان در ابعاد گوناگون علمي، هنري، فرهنگي، اجتماعي و سياسي اين ادعا را به اثبات ميرساند. اين توفيقات در حالي بوده كه جرياني متحجر از همان ابتداي پيروزي انقلاب به دنبال خانهنشين كردن و حذف آنان از عرصههاي مورد اشاره بوده است بهطوريكه جريان مذكور همواره در مقابل تلاشهاي زنان براي خاتمه دادن به تبعيضهاي موجود بيشترين مقاومت را از خود بروز داده است.
اما در اين ميان شايد بتوان هشت سال دوره اصلاحات را يكي از درخشانترين دوران بعد از انقلاب در ارتباط با ارتقاي همهجانبه جايگاه زن ايراني بر شمرد. اقداماتي نظير جدي شدن نقش زنان در چشمانداز 20 ساله نظام و برنامه چهارم توسعه، توجه كمي و كيفي به رشد سازمانهاي غيردولتي زنان و ايجاد بيمههاي اجتماعي براي زنان آسيبپذير و آسيبديده در قالب نظام جامع رفاه اجتماعي و بهكارگيري زنان در مراكز قدرت و تصميمگيري تنها گوشهاي از اين توفيقات است. به تعبير روشنتر مجموعه اصلاحطلبان سعي داشتند عدالت جنسيتي را در برنامهها و فعاليتهاي خود جريانسازي كنند. اين تلاشها در حالي صورت گرفت كه همچنان مقاومتهاي جدي توسط جريان مورد اشاره وجود داشت.
اما اين مقاومت در دو سال اخير و پس از روي كار آمدن دولت نهم و يكپارچگي قوا روند رو به تزايد به خود گرفته است تا حدي كه حتي شاهد تغيير و تفكيك متون ابتدايي آموزشي با هدف خانهنشين كردن زنان هستيم. دولت مهرورز و عدالتطلب براي زنان و دختران مستعد ورود به دانشگاه سهميه منفي اختصاص ميدهد تا بخشي از مشكل بحران بيكاري را از اين محل جبران كند. ازدواج موقت را با جسارت ترويج ميكند و با ارائه لايحه خانواده به تعدد زوجات شكلي قانوني ميدهد. مكمل اين اقدامات نيز اعمال محدوديتهاي بيسابقه بر نهادهاي غيردولتي مرتبط با زنان است كه در جامعه مدني ظهور و بروز پيدا كردهاند.
اينها تنها بخشي از سهم زنان ايران از دولت مهرورز و عدالتطلب بوده است. همه اين اقدامات در حالي است كه بسياري از تلاشهاي صورت گرفته در دولت اصلاحات از برنامه و فعاليت اين دولت بهخصوص برنامه چهارم توسعه حذف شده است. سوغات ماندگارتر اين دولت اما در سال 86 با برگزاري انتخابات مجلس هشتم كاملتر شد.
بهرغم همه تلاشهاي زنان اصلاحطلب براي ارتقاي كمي و كيفي زنان در پارلمان هشتم ايران/ نظارت استصوابي و رفتار بيبديل مجريان اين دوره از انتخابات موجب حذف گسترده آنان از مجلس قانونگذاري شد به گونهاي كه در اين دوره نه تنها افزايشي اتفاق نيفتاد بلكه شاهد كاهش بيسابقه آنان نيز در كرسيهاي مجلس هشتم هستيم. به بيان ديگر زنان ايران در اين دوره تاريخي با حذف بيسابقه در نهادهاي منتخب با همراهي دولت نهم مواجه شدهاند.
اما به نظر ميآيد تلاشهاي زنان در احزاب تشكلها، مطبوعات و جامعه مدني راه خود را پيدا نموده بهطوريكه توجه به رشد و بهبود اين جايگاه به كانون توجه بسياري از منتخبان تبديل شده و اميد ميرود تداوم تلاشهاي آنان اثرات خود را در آيندهاي نزديك به نمايش بگذارد. زنان ايران زمين اميدوارانه به تلاش خود ادامه ميدهند.
شنبه 9 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 186]