واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: حاتم طایی اعراب نیز همان زرتشت ایرانیان است.
در محیط شبه جزیرهً عربستان پیش از اسلام ( ویدذفشوی اوستا به معنی سرزمینی که چهارپاپرور نیست) اساتیر و سنن زرتشتی عمیقاً ریشه دوانیده بود و از همینجاست که زرتشت تحت اسامی ابراهیم خلیل، زکریا/ یحیی، ایوب، صالح و لقمان دوباره از طریق قرآن در شکل جدید عربی و اسلامی آن به میان ایرانیان برگشته است. سوای اینها که از طریق دین اسلام معروف گشته اند، اشکال عامیانه ای نیز از مشابهات زرتشت اساتیری/ تاریخی وجود داشته اند که عبارتند از لندهور(پسر خورشید د) و عوج ابن عنق (یعنی غولی که سر بر زیر سقف آسمان خم کرده) که در اصل غول خدایی هوریانی بوده است. ما قبلاً در مقالهً زرتشت پیامبر عدالت اجتماعی جهانشمول از آن ها یاد کردیم. هیئت معروف دیگر عربی/ ایرانی او که با ویژگی بخشایندگی وی همراه است همانا نام یا درستتر بگوییم لقب حاتم طایی یعنی حاکم و داور به طور مطلق وقف و عطا کننده است. برای آشنایی با این عنوان زرتشت باید سراغ نامها و متون سه نماز (دعای) کوتاه وکهن و معروف زرتشتیان یعنی نماز اشم وهو (نیروی رسای خوب) ، یثا اهو وئیرو (قرین آرزوی خوب) به خصوص نام و متن نماز ینگهه هاتم (یعنی بخشاینده و نیکوکار در میان مردمان) رفت. این نمازها را به سبب اختصار و قدمت آنها باید الهام گرپیدایی نمازهای ادیان سامی شمرد. متن نماز اشم وهو از این قرار است:
"راستی بهترین نیکی است- (و هم مایهً) سعادت است. سعادت کس راست- که راست (عادل) و خواستار بهترین راستی) است."
سرود یثا اهو وئیرو این است :" مانند بهترین سرور[زرتشت] بر طبق قانون مقدس بهترین داور است کسی که اعمال جهانی منش نیک را به سوی مزدا و شهریاری را که به منزلهً نگهبان وحامی بیچارگان قرار داده شده به سوی اهورا آورد." بسیار جالب است که این نماز به وضوح از حامی فقرا بودن زرتشت سخن به میان می آورد یعنی همان امری که وی را قرنهای متمادی محبوب جهانیان ساخته است گرچه آیین درباری زرتشت مفهوم عمیق این سرود را فراموش کرده است.
سر انجام متن نماز ینگهه هاتم (بخشایندهً نیکوکار در میان مردمان)که دربارهً زرتشت و پاکدینان پیرو وی است چنین می باشد:" اهورا مزدا در میان موجودات از زنان و مردان می شناسد آن کسی را که برای ستایشش به او توسط اشا (پاکی و راستی و عدالت) بهترین پاداش بخشیده خواهد شد. این مردان و زنان را ما می ستائیم." در شاهنامه نام مترادفی که برای لقب حاتم طایی زرتشت وجود دارد همانا میلاد (میرراد) است که به معنی مرد بخشنده و پدر گرگین (تیگران) می باشد که این یکی مطابق با همان خورشید چهر پسر زرتشت است.
بی شک سمبل اینگونه افراد خیر ونیکوکار یعنی ینگهه هاتم(بخشاینده و نیکوکار در میان مردمان) خود زرتشت به شمار می آمده است به عبارت دیگر آن به مثابهً یک لقب معروف زرتشت به کار می رفته است و بی شک از همین نام است که نام ایرانی/ عربی حاتم طایی (حاکم/ داوری که وقف مطلق می کند) بیرون تراویده و در محیط عربستان بومی شده است . سعدی در اندرزهای گلستان خود از حاتم طایی چنین یاد می کند:
حکایت
"حاتم طائی را گفتند از خود بلند همّت تر در جهان دیده و یا شنیده ای؟ گفت بلی روزی چهل شتر قربان کرده بودم و امرای عرب را به مهمانی خوانده. پس به گوشهً صحرائی به حاجتی رفته بودم خارکنی را دیدم پشتهً خاری فراهم آورده، گفتمش به مهمانی حاتم چرا نروی که خلقی بر سماط او گرد آمده اند. گفت:
هر که نان از عمل خویش خورد منّت حاتم طائی نبرد
انصاف دادم و اورا به همت و جوانمردی بیش از خود دیدم."
مسلم به نظر میرسد انتساب لقب طایی منسوب به حاتم به قوم عرب بنی طی از تشابه طی با حرف "ط"(علامت تجوید به معنی وقف مطلق) یا محرف عطایی پدید آمده است. خود نام حاتم طایی (لفظاً به عربی یعنی قاضی/داور/کی بذل و بخشش کننده) حتی ریشهً اصلی نام زرتشت صوفیان یعنی ابراهیم ادهم یعنی "امپراطور کوشنده در راه عطا و بخشش" را برای ما عیان می سازد. چنانکه هرودوت میگوید گئوماته بردیه/سمردیس/پاتیزدیس(گوتمه بودا / سپیتاک زرتشت) هنگام آغازسلطنت عاجل خود رسماً مالیاتها رعایای امپراطوری عظیم هخامنشی برای سه سال بخشیده و خدمت سپاهیگری معاف نموده، اصلاحات ارضی وسیعی با تقسیم اراضی بین رعایا انجام داده بود و همین اقدامات بی نظیر وی او را محبوب بی نظیر و بی مثال مردم آسیا ساخته بود. اینکه ابراهیم ادهم/حاتم طایی از اعراب به شمار رفته می تواند ریشه در حکومت طولانی گئوماته زرتشت/بردیه به عنوان شاهزاده صوفی منش در سرزمین بلخ و حوالی آن داشته باشد که از جمله شامل سرزمین دربیکان و دادیکان یعنی نیاکان دری و عرب تاجیکان میشده است. در این باب جالب است که بدانیم نزد محققین نام و نشان تاجیکان/دادیکان(یعنی مردم بخشنده)، از جمله و.بارتولد و مجتبی مینوی، این نام با نام قبیلهً عرب بنی طی و تاتها مطابقت داده شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 363]