واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تكرار؛ نيمنگاهي به زندگي امام موسي صدر به روايت مركز بررسي اسناد تاريخي
خبرگزاري فارس: امام موسي صدر، رهبر شيعيان لبنان در 9 شهريور 1357 در خاك ليبي ناپديد شده و تاكنون هيچ گونه اثري از وي ديده نشده است.
به گزارش خبرگزاري فارس، امام موسي صدر كه به همراه شيخ محمد يعقوب و استاد عباس بدرالدين، مديرعامل خبرگزاري لبنان به دعوت معمر قذافي وارد ليبي شده بود، هنگامي كه سوار بر خودروهاي حكومتي ليبي عازم ملاقات با قذافي بود مفقود شد و در حالي كه دولت ليبي تلاش ميكرد وانمود سازد امام موسي صدر خاك ليبي را به قصد ايتاليا ترك كرده است، تحقيقات گسترده بعدي نشان داد كه او هيچگاه از ليبي خارج نشده و اينك 30 سال از آن زمان سپري ميشود.
آيتالله امام موسي صدر، فرزند آيتالله سيد صدرالدين صدر، از فقها و مراجع عاليقدر شيعه در 14 خرداد 1307 در شهر قم متولد شد و همزمان با علوم حوزوي و ديني، دروس و تحصيلات مدرسهاي جديد را نيز در مدارس و دبيرستانهاي آن روزگار ادامه داده و در حالي كه با بهرهگيري از حوزه درس علماي بزرگ آن دوران در كسب علوم ديني و حوزوي به مدارج بسيار بالايي رسيده بود در دانشكده حقوق دانشگاه تهران نيز در رشته اقتصاد تحصيلاتش را ادامه داد و به سرعت در رديف اساتيد حوزه علميه قم قرار گرفت. اساتيد حوزه آينده درخشاني در جبين او مشاهده ميكردند. آيت الله سيد موسي صدر در سال 1334 جهت درك محضر علما و مدرسين حوزه علميه نجف راهي عتبات عاليات شد و در همان زمان به منظور ديدار با بستگان خود راهي لبنان شده به ويژه مراتب كمال دانش وتدبير او مورد توجه و عنايت آيتالله سيد عبدالحسين شرفالدين در لبنان قرار گرفته براي رهبري آتي جامعه شيعيان شايسته تشخيص داده شد.
امام موسي صدر در سال 1337 به قم بازگشت با همكاري برخي از طلاب و علماي نوانديش حوزه مجله مكتب اسلام را پايهريزي كرد كه در آذر 37 نخستين شماره آن منتشر شد. ايشان همچنين موجبات تأسيس دبيرستاني ملي را با امتياز وزارت فرهنگ در شهر قم فراهم آورد.
در سال 1338 و بنا به وصيت و دعوت آيتالله شرفالدين براي رهبري شيعيان لبنان به آن كشور رفت و در مدت زماني نه چندان طولاني در زندگي و حيات سياسي، اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي جامعه شيعيان لبنان تأثيرات مثبت بسيار زيادي برجاي نهاد و موقعيت شيعيان را چنان ارتقا بخشيد كه تا آن زمان سابقه نداشت. از جمله اقدامات ايشان در لبنان تأسيس جامعه زنان، تأسيس انجمن نيكو كاران، تشكيل مركز تحقيقات اسلامي و چند مركز ديگر فرهنگي و تفريحي بود.
امام موسي صدر در راستاي تحكيم و تقويت موقعيت شيعيان لبنان به كشورهاي مختلفي در آسيا، خاورميانه، اروپا و آفريقا سفر كرد و با رهبران سياسي و شخصيتهاي ديني و علمي پرشماري ديدار كرد و بسياري از آنان را مجذوب شخصيت علمي، ديني، فرهنگي و مديريتي خود ساخت. در اين ميان به ويژه امام موسي صدر روابط بسيار نزديكي هم با امام خميني داشت كه در آن هنگام در تبعيد عراق به سر ميبرد. از جمله مهمترين اقدامات امام موسي صدر، تأسيس مجلس اعلاي شيعيان لبنان در سال 1346 با موافقت دولت و مجلس ملي لبنان بود كه خود ايشان به رهبري آن برگزيده شد. صدر در طول سالها حضور جدي و اثرگذار خود در لبنان بالاخص در دفاع از جنوب لبنان در برابر تجاوزات دائمي رژيم اسرائيل سخت فعال بود و تأسيس سازمان «حركة المحرومين» و جنبش امل توسط ايشان (و با مشاركت شهيد مصطفي چمران) در همين راستا صورت گرفت و در حالي كه بسياري از رهبران جهان عرب از مقاومت در برابر اسرائيل نوميد شده و بعضاً راه تسليم و صلح را برگزيده بودند، حضور مدبرانه امام موسي صدر در رأس جامعه شيعيان لبنان مبارزه جهان اسلام با رژيم اسرائيل را وارد مرحله تاريخي جديدي ساخت.
انتهاي پيام/خ
منبع:
مظفر شاهدي - امام موسي صدر به روايت اسناد ساواك. 2 جلد، چاپ اول، تهران، مركز بررسي اسناد تاريخي، 1379، صفحات متعدد.
پنجشنبه 7 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]