واضح آرشیو وب فارسی:آشپز آنلاین: روانشناسي شخصيت بر اساس تغذيه
شما چه نوع غذاهایی را بیشتر دوست دارید؟ غذاهای گوشتی، غذاهای نشاستهای؟ سبزیجات یا میوهها؟ آیا میدانید دوست داشتن هریک از گروههای غذایی میتواند به نوعی نشاندهنده روحیه و خلق و خوی شما باشد؟ بد نیست نگاهی به این مقاله جالب بیندازید.
دوستداران سبزی ها؛ ماجراجو و ورزشکار
* خلق و خو: کسانی که تمایل زیادی به مصرف سبزیجات دارند یا به طور کلی گیاهخوار هستند، معمولا افراد پرخوری نیستند و خیلی خودشان را در قید و بند تهیه غذا قرار نمیدهند. این افراد بسیار ماجراجو هستند و بیشتر از اینکه در تکاپوی درست کردن غذا باشند، دوست دارند طعمهای جدید را تجربه کنند. آنها افرادی ورزشکار و سالم هستند که همیشه در حال پیداکردن گیاهان جدید خوراکی در عطاریها یا حتی در طبیعت هستند.
* عادتها: گیاه خواران از خوردن جوشاندههای گیاهی بعد از غذا یا چکاندن آبلیمو و آبغوره روی غذایشان لذت میبرند که این عادت خوب میتواند در حفظ سلامت و نشاط آنها بسیار موثر باشد.
* پیشنهاد: این افراد میتوانند از قارچ حبوبات،سويا، تخم مرغ و لبنیات برای دریافت پروتئین بیشتر و بهتر در رژیم غذاییشان کمک بگیرند. مصرف هفتهای یک یا دو بار از غذاهای دریایی هم میتواند از کمبود ویتامین B12 در آنها پیشگیری کند. خوردن گردو هم باعث جذب امگا3 خواهد شد.
دوستداران میوه ها؛ تنوع طلب و سالم
* خلق و خو: معمولا کسانی که بیش از هر گروه غذایی به میوهها علاقه دارند، ذائقهشان شیرین است، مهربان هستند به سلامت خود اهمیت زیادی میدهند و مدام در فکر ایجاد تنوع در برنامههای غذایی و حتی برنامههای کاری روازنهشان هستند.
طرفداران میوه دوست دارند با ایجاد طعمهای جدید، متنوع و فوقالعاده جذاب، نظر و تحسین اطرافیان را نسبت به خود جلب کنند و البته در این راه، موفق هم هستند.
* عادت ها:
این افراد معمولا در خوردن میوه افراط میکنند و به گمان آنها، میوه جزو خوراکیهای پرخاصیتی است که هرچه بیشتر بخورند، برای سلامتشان مفیدتر است اما محققان دانشگاه هاروارد در حالی مصرف 5 تا 9 وعده از میوهها و سبزیها را در طول روز مجاز دانستهاند که مصرف کنندگان آنها حواسشان به کالری این گروه از مواد غذایی باشد.
به هر حال، میوه هم قند و کالری دارد و مصرف زیاد آن میتواند باعث ابتلا به چاقی و اضافه وزن شود. راستی یکی دیگر از عادتهای افرادی که عاشق میوه هستند، این است که از میوهها به عنوان میان وعده یا دسر استفاده میکنند که البته این یک عادت خوب است.
* پیشنهاد: اگر خیلی به خوردن میوهها علاقه دارید، میتوانید آنها را پوست بکنید و در سالاد یا ماستتان، خردشان کنید و ارزش تغذیهای ماست و سالادی که همراه غذا میخورید را بالا ببرید. خردکردن میوههای فصل و پوشاندن آنها با کمی عسل هم میتواند یک صبحانه فوری و مغذی برای شما و فرزندتان را فراهم کند.
دوستداران گوشتها؛ جاه طلب و کوشا
* خلق و خو: معمولا بیشتر افرادی که علاقه فراوانی به مصرف انواع گوشتها دارند، جاه طلب و در پی کسب بهترینها در زندگیشان هستند. غذاهای گوشتی جزو غذاهای گران قیمت هستند و کسانی که ذائقه خود را با آنها وفق میدهند، دوست دارند که همیشه در حال تلاش برای کسب بالاترین مقام و موقعیتها در زندگیشان باشند. طرفداران گوشت، انسانهای کوشایی هستند که تن به خوردن هر غذایی نمیدهند و معمولا طعم سبزیها به خصوص سبزیهای آبپز یا بخارپز را دوست ندارند.
* عادتها: دوستداران غذاهای گوشتی به انواع خوراکیهای سرخ شده و فرآوردههای گوشتی مانند سوسیس، کالباس یا همبرگر هم علاقه دارند. آنها ترجیح میدهند که غذای خود را همراه با سس یا چاشنیهای چرب بخورند. این افراد علاقه چندانی به خوردن نان یا برنج زیاد با غذاهایشان از خود نشان نمیدهند، چون دوست دارند که طعم گوشت را بیشتر از مواد نشاستهای حس کنند. معمولا کسانی که خوردن گوشت را به سایر خوراکیها ترجیح میدهند، کمتر به مصرف گوشتهایی که بیش از اندازه طعم دار شدهاند، تمایل دارند.
* پیشنهاد:
خیلی از افرادی که بیش از اندازه گوشت (به خصوص گوشت قرمز) میخورند به بیماریهایی مانند نقرس به دلیل بالارفتن اسید اوریک خونشان مبتلا میشوند. بنابراین بهتر است این افراد، مصرف گوشتها را به 4بار در هفته محدود کنند. بهتر است آنها، گوشتهای سفید و خوراکهای دریایی را بیشتر از گوشتهای قرمز در برنامه غذاییشان بگنجانند.
مصرف سبزی خوردن و سالاد سبزیجاتی که با آبلیمو، آبغوره و آب نارنج، طعمدار شده اند هم به طرفداران غذاهای گوشتی توصیه میشود و بد نیست دوستداران گوشت قرمز برای پیشگیری از بالارفتن اسیداوریک خونشان از پودر سماق تازه برای طعمدار کردن غذایشان کمک بگیرند. مخلوط کردن سویا با گوشت قرمز چرخ کرده هم میتواند کمی پروتئین گیاهی به رژیم روزانهتان اضافه کند و ارزش تغذیهای آن را بالاتر ببرد.
طرفداران غذاهای نشاستهای؛ تنبل و پرخور
* خلق و خو: افرادی که به غذاهای نشاستهای مانند نان، سیب زمینی، برنج و ماکارونی علاقه زیادی دارند، معمولا افرادی خوش خوراک، تنبل، پرخور و خوش اخلاق هستند. آنها هرچقدر هم که سیر باشند، دست رد به سینه بشقاب پر از پلو و خورش شما یا ظرف سیب زمینی سرخ کرده تان نمیزنند. آنها همیشه دقیقه نودی کار میکنند و مصداق بارز ضرب المثل «تنبل نرو به سایه» هستند! بیشتر طرفداران غذاهای نشاستهای، اضافه وزن و چاقی شکمی دارند و همیشه هم اضافه وزن و چاقی خود را انکار میکنند.
* عادتها: دوستداران غذاهای نشاستهای، خوردن یک بشقاب سالاد ماکارونی یا سالاد الویه را به عنوان پیش غذا و یک ظرف سيب زميني سرخ کرده را به عنوان دسر به جای سوپ یا میوه ترجیح میدهند. آنها برنج و ماکارونی را با نان میخورند و به مصرف غذا و ته دیگهای چرب هم علاقه زیادی دارند. سیب زمینی سرخ شده با سس فراوان جزو محبوبترین میان وعدههای آنهاست. تمایل این افراد به مصرف پنیز پیتزا هم زیاد است.
* پیشنهاد: متاسفانه کسانی که خوراکیهای نشاستهای را به خوراکیهای دیگر ترجیح میدهند، توجه چندانی به سلامتشان ندارند و ابتلا به چاقی، ناراحتیهای قلبی، ديابت و بالارفتن چربی خون در آنها دور از انتظار نخواهد بود.بنابراین به این افراد توصیه میشود که مصرف غذاهای نشاستهای را به یک یا دو بار در طول روز و آن هم به میزان مشخص، کاهش دهند. از چرب کردن برنجشان خودداری کنند. برنج و ماکارونی را همراه نان نخورند. دور ته دیگهای چرب را خط بکشند.
سالاد، سبزیها، میوهها و آب میوه را به رژیم روزانهشان بیفزایند. در حد امکان، شير و لبنیات را جایگزین سیبزمینی سرخ شده در میان وعدههایشان بکنند و در نهایت هم از دوغ یا آب به جای نوشیدنیهای شیرین و گازدار به عنوان نوشیدنی همراه غذایشان کمک بگیرند.
بدغذايي موجب افسردگي ميشود
تغذیه تاثیری شگرف بر سلامت جسمی و روحی ما دارد. تحقیقات اخیر مشخص کرده است مصرف چربیهای ترانس و اشباع نه تنها میتوانند عامل ابتلا به ناراحتیهای قلبی باشند بلکه خطر ابتلا به افسردگی را هم بالا میبرند.
تحقیقات انجام شده توسط پژوهشگران اسپانیایی روی عادات غذایی 12 هزار و 59 فرد دانشگاهی نشان داده است افرادی که چربیهای ترانس زیاد مصرف میکنند 50 درصد بیش از سایرین در معرض افسردگی قرار دارند. برخلاف آنها، افرادی که اهل مصرف چربیهای یک ظرفیتی غیراشباع هستند کمتر از سایرین به افسردگي دچار میشوند.
به گفته متخصصان داشتن یک رژیم سالم غذایی نه تنها خطر ابتلا به ناراحتیهای قلبی و انواع سرطانها را پایین میآورد بلکه سلامت روان را هم تضمین میکند. مثلا داشتن رژيم مديترانه اي مانع از بروز افسردگی میشود برخلاف آن رژیمهای غربی احتمال افسردگی را بالا میبرند.
آلمودنا سانچز استاد طب پیشگیری از دانشگاه لاس پالماس دگران در این باره گفت: هر چه قدر یک فرد بیشتر از چربیهای ترانس استفاده کند به همان میزان با احتمال بیشتری تحت تاثیر اثرات مخرب ناشی از آن قرار خواهد گرفت.
این در حالی است که نوع دیگری از چربیها که در ماهیها، روغنهای گیاهی و روغن زيتون یافت میشوند میتوانند خطر ابتلا به علائم افسردگی را تا حد زیادی کاهش دهند.
البته باید توجه داشت این مطالعات روی افرادی انجام شد که میزان مصرف چربیهای ترانس در آنها کم بود با این حال محققان متوجه شدند خطر ابتلا به افسردگی در این افراد تا 50درصد بیشتر از دیگران است که این موضوع نشان میدهد رژیم غذایی که هر فرد مصرف میکند نقش بسیار مهمی در وضعیت روحی او بازی میکند.
در حال حاضر نزدیک به150میلیون نفر در جهان از علائم افسردگی رنج میبرند که این آمار در طول سالهای گذشته رشد چشمگیری داشته است. دانشمندان معتقدند تغییر در رژیم غذایی انسانها از مهمترین عوامل بروز این حالت در جامعه مدرن امروز شده است.
بدغذايي و كم غذايي موجب تغيير شخصيت افراد ميشود
یک متخصص تغذیه گفت: بدغذایی، کمغذایی و نیمهگرسنگی باعث تغییر شخصیت افراد میشود همچنین بین بیماریهای روحی و جسمی رابطهای مستقیم وجود دارد.
مرتضی صفوی در گفتوگو با فارس اظهار داشت: امروز اثبات شده است که بین بیماریهای روانی، هیجانات عاطفی و بیماریهای جسمی رابطه مستقیمی وجود دارد همچنین ثابت شده است که بدغذایی، کمغذایی و نیمهگرسنگی باعث تغییر شخصیت افراد میشود.
وی گفت: غذایی که میخوریم طی یکسری فعل و انفعالات پیچیده در سلولها به مواد انرژیزا تبدیل میشود؛ مغز نیز نیازمند سوخت گلوکز است و انرژی خود را از این طریق کسب میکند.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: نرسیدن انرژی به مغز موجب از دست رفتن تعادل روانی شخص میشود که با واکنشهای متفاوتی مانند تمایل به گریه کردن، افسردگي، بیاشتهایی، اضطراب، ترس و شکستن اشیاء خود را نشان میدهد.
صفوی افزود: عدم تعادل غذایی موجب بروز مشکلات روانی میشود همچنین هیجانات عصبی را به وجود میآورد و به همین دلیل افراد باید متناسب با فعالیتهای جسمانی خود غذا مصرف کنند.
وی بیان داشت: اگر کار جسمانی بیشتر انجام شود، به همان نسبت نیز بدن نیازمند مواد غذایی بیشتر است؛ مانند اینکه کارگری که کار ساختمانی انجام میدهد، غذای او با یک فرد کارمند متفاوت است و باید غذایش انرژی بیشتری داشته باشد.
در حالات مختلف روحي چه بخوريم؟؟؟
اغلب افراد بعد از یک روز سخت و دشوار، یک وعده غذایی یا میان وعدهای را میخورند که آنها را آرام کند، مانند کلوچهها، چیپس سیب زمینی، بیسکوئیت و غیره.
به گزارش ایسنا، به عنوان مثال افراد وقتی جشن میگیرند کیک میخورند و وقتی ناراحت میشوند، اغلب بستنی را ترجیح میدهند. مشکلی که در این جا به وجود میآید این است که به همان سرعتی که مزه این خوراکیها در دهان فرد از بین میرود، اندازه دور کمر وی نیز از بین خواهد رفت به ویژه اگر این غذاها مملو از قند و چربی نیز باشند.
خوراکیهای مملو از قند و چربی موجب میشوند که سطح قند خون به سرعت بالا رود و برای جبران این حالت در بدن، انسولین به سرعت ترشح شده و در نتیجه قند خون خیلی سریعتر از آن پایین میآید. به همین دلیل است که وقتی غذایی را میخورید که شیرین است، بعد از مدت کوتاهی احساس گرسنگی بیشتری میکنید و به این ترتیب در واقع فرد در یک سیکل معیوب قرار میگیرد.
با این حال تحقیقات علمی نشان میدهد که افراد میتوانند وضع روحی - روانی خود را با غذاها بهبود ببخشند.
وقتی غمگین هستیم از چه غذاهایی استفاده کنیم؟
بهتر است زمانی که غمگین هستیم غذاهایی انتخاب شود که دارای اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین D زیادی باشند. تحقیقات نشان میدهد که این مواد میتوانند افسردگی را تخفیف دهند و موجب آرامش فرد شوند.
برای دریافت اسیدهای چرب امگا 3 میتوان بذر کتان و ماهیهای چرب مانند قزل آلا را انتخاب کرد. از منابع خوب ویتامین D نیز میتوان به شیرهای غنی شده با این ویتامین و زرده تخم مرغ اشاره کرد. البته نور خورشید نیز منبع خوبی از این ویتامین است.
مواد غذایی موثر در کاهش استرس
هنگام استرس در جستجوی غذاهایی باشید که غنی از ویتامینهای گروه B باشند تا تولید سرتونین در مغزتان افزایش یابد و در نتیجه آرامش به سراغ شما آمده و راحت شوید. برای دریافت ویتامین B6، بادام، پسته و گردو انتخابهای خوبی هستند. قزل آلا، میگو و ماست کم چرب منبع مناسبی برای ویتامین B12 است.
هنگامی که در سختی هستید نیز بروید سراغ غذاهایی که غنی از ویتامین C هستند. این ویتامین رادیکالهای آزاد را کاهش میدهد و سیستم ایمنی را تقویت میکند. در واقع این ویتامین یک آنتی اکسیدان فوق العاده است. کلم بروکلی، فلفل سبز، کیوی، توت فرنگی و گوجه فرنگی گزینههای خوبی برای این ویتامین هستند.
همچنین زمانی که عصبانی هستید نیز میتوانید این حالت را با پتاسیم از بین ببرید. پتاسیم، الکترولیتی است که به کاهش فشار خون کمک میکند. موز، ذرت، سیب زمینی و لوبیا سفید از منابع خوب این ماده معدنی هستند.
در مواقع بیخوابی چه مواد غذایی موثر هستند؟
برای یک خواب عمیق به سمت غذاهای غنی از منیزیم مانند عدس، جو دوسر، تخم کدو و اسفناج بروید. این ماده معدنی به آرامش عضلات، رگهای خونی و لوله گوارش کمک میکند تا سطح ماده شیمیایی آرام بخش یعنی همان سرتونین در بدن افزایش یابد.
حالا با دقت پیشنهادات غذایی فوق را نگاه کنید و ببینید همه اینها علاوه بر این که نیازهای تغذیهای شما را به خوبی برآورده میسازند از افزایش وزنتان نیز جلوگیری میکنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آشپز آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 425]