واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: فلپس و بولت بهترين بودند چين، قهرمان المپيك بيست ونهم
وصال روحانى
المپيك پكن هم تمام شد و به تاريخ پيوست ولى همان طور كه مراسم اختتاميه در عصر روز يكشنبه و انتقال پرچم بازى ها به شهردار لندن نشان داد، از حالا همه به المپيك بعدى (۲۰۱۲) چشم دوخته اند و براى آن برنامه ريزى مى كنند.
شعار قديمى المپيك، «سريع تر، بالاتر و قوى تر» در اين دوره از بازى ها هم رعايت و اجرا شد و سرآمد اين روند مايكل فلپس و اوساين بولت بودند. فلپس شناگر ۲۳ ساله امريكايى در رشته ورزشى اش ۸ طلا برد تا پرافتخارترين ورزشكار در يك دوره از بازى هاى المپيك شود و به علاوه با احتساب ۶ طلا و دو برنزش از المپيك قبلى، صاحب بيشترين طلا در تاريخ برپايى المپيك ها هم بشود. او به اين ترتيب از ركورد ۷ مدال طلاى هموطن معروفش مارك اسپيتز كه در المپيك ۱۹۷۲ مونيخ حاصل آمده بود، فراتر رفت و جالب تر اين كه ضمن تصاحب ۸ مدال زرين در المپيك بيست ونهم در پكن، ركوردهاى جهانى ۴ماده انفرادى مربوط به خود را شكست و به تيم امريكا يارى رساند كه در سه ماده امدادى نيز بهبوددهنده ركوردهاى سابق باشد. البته كمك بزرگ ياران فلپس به وى در همين مواد (امدادى ها) بود كه باعث شد يورش او به سوى ۸ طلا برخلاف المپيك آتن موفق باشد وگرنه الن برنار فرانسوى مى رفت كه طلاى ۱۰۰ ۴ متر آزاد امدادى را از آن كشورش كند و جيسن لزاك ۳۲ ساله و كهنه كار فقط در واپسين ثانيه از برنار جلو افتاد. خود فلپس نيز در ۱۰۰ متر پروانه چنان رقابت نزديكى با ميلوراد ساويچ صربستانى داشت كه هنوز نمى توان ثابت كرد كه فلپس واقعاً بر او برترى يافته باشد.
ارقام خارق العاده
بولت دونده ۲۲ ساله و بلندقد و سياهپوست اهل جامائيكا حتى قبل از شروع اين دوره المپيك نيز ركورد جهانى ۱۰۰ متر را به ميزان ۹/۷۲ ثانيه در اختيار داشت اما، او شنبه شب هفته پيش در حضور ۹۱ هزار تماشاگر در ورزشگاه «آشيانه پرنده» پكن يك بار ديگر اين حدنصاب را شكست و اين بار تا رقم خارق العاده ۹/۶۹ ثانيه به پيش تاخت و جالب تر اين كه اگر از ۱۰ متر مانده به خط پايان با اطمينان از كسب پيروزى از سرعتش كاست و با دست بر سينه نمى كوبيد از اين نيز فراتر مى رفت. بولت كه اصولاً متخصص رشته ۲۰۰ متر است و فقط براى تفريح و محك زدن توانش در ۱۰۰ متر المپيك هم شركت كرده بود، بعداً در ماده دوم نيز هم قهرمان شد و هم ركورد هموطن سرشناس اش مايكل جانسون در اين رشته را كه عمرى ۱۲ ساله داشت، شكست و به ۱۹/۳۰ ثانيه دست يافت. برترى و فاصله او با رقبا چشمگير و غيرقابل باور بود و جانسون در اشاره به همين قضيه او را «سوپرمن۲» خوانده است. بولت حتى در ۱۰۰ ۴ متر امدادى نيز در معيت تيم كشورش و با استفاده از خطاى تيم امريكا در معاوضه چوب امدادى بين نفراتش به رتبه نخست رسيد تا ۳ طلايى شود و اينجا هم ركورد جهانى را شكست. درخشش جاماييكا در «دو»هاى سرعت اين رقابت ها خيره كننده بود و ۶ طلا را موجب شد و حتى تمامى ۳ رتبه اول «دو»ى ۱۰۰ متر زنان را به اين كشور بخشيد كه نفر اول در جمع آنان «شلى آن فريزر» بود.
خبرسازان
با اين حال درخشش هاى ورزشكاران زبده جهان و همچنين توقف ها و ناكامى هاى برخى از آنان در المپيك تازه پايان يافته پكن اصلاً اندك نبود و مى توان به افراد و موارد ذيل نيز به عنوان ساير خبرسازان اشاره كرد:
* «يله نا ايزين بايه وا» پرنده معروف اوكراينى ابتدا طلاى رشته تخصصى اش را كه پرش با نيزه زنان بود با فاصله اى زياد نسبت به رقبا كسب و سپس درخواست ۵/۰۵ متر را كرد تا ركورد جهانى رشته خود را هم بشكند و براين مانع نيز فايق آمد.
* «تيرونش دى بابا» دونده زن اهل اتيوپى با فتح هر دو ماده ۵ هزار و ۱۰ هزار متر زنان در رشته دووميدانى به اولين دونده زنى بدل شد كه در يك دوره المپيك هر دوى اين رشته ها را فتح كرده است. مشابه اين كار در جمع مردان را كنه نيسا بكله ديگر دونده اهل اتيوپى انجام داد.
* ستاره هاى N.B.A (ليگ حرفه اى بسكتبال مردان) در قالب تيم ملى كشورشان مدال طلاى اين رشته را پس از شكست در المپيك ۲۰۰۴ آتن پس گرفتند و رافايل نادال اسپانيايى در تأييد صعودش به رده اول جدول جهانى تنيس مردان مدال طلاى تنيس انفرادى در پكن را نيز فتح كرد.
* افغانستان توسط روح الله نيك پى تكواندوكار وزن ۵۸ كيلوى خود به مدال برنز اين وزن دست يافت تا اولين مدالش را در اين رقابت ها دشت كند و عناوين المپيكى مختص كشورهاى ثروتمند و صاحب امكانات نباشد.
* ليو شيانگ دونده معروف و محبوب چين كه همه مردم كشورش در انتظار پيروزى وى در «دو»ى ۱۰۰ متر با مانع المپيك پكن بودند، بر اثر مصدوميت در همان مترهاى اول مسير مسابقه مقدماتى از صحنه كنار كشيد و دل ميليون ها چينى را شكست.
* تايسون گاى امريكايى كه قرار بود رقيب اول اوساين بولت در «دو»هاى سرعت باشد، بر اثر آسيب ديدگى و ناآمادگى حتى به فينال ۱۰۰ متر نرسيد و در ۱۰۰ ۴ متر امدادى هم چوب امدادى را انداخت تا باعث حذف تيم امريكا در اين ماده نيز بشود.
* پيروزى قاطع چين در جدول مدال ها (براساس طلا) حاصل كار فراوان و طولانى آنها طى سال هاى منتهى به المپيك بود و براى اولين بار در تاريخ المپيك ها شكل گرفت. چين در سال هاى ۱۹۵۲ تا ۸۰ اصلاً شركت نداشت و از ۸۴ وارد صحنه شد ولى در همين مدت ۲۴ ساله با كار و سختكوشى به صدر رسيده است. آنها در رشته هاى متعدد و در وسعت چشمگيرى از ورزش ها درخشيدند و با اين كه در رشته هايى مثل دووميدانى هنوز يك غول نيستند اما حاكميت شان در رشته هايى مثل پينگ پنگ، شيرجه و ژيمناستيك خيره كننده و مقتدرانه بود.
سه شنبه 5 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 386]