واضح آرشیو وب فارسی:فارس: توافقنامه حزب الله و سلفي هاي لبنان
عباس آذرنيا
ژنرال عون رهبر جريان آزاد ملي مسيحي لبنان اعلام كرد از توافقي كه ميان فرشتگان و اهريمنان به وجود آمده حمايت مي كند. منظور عون از اهريمنان البته جريان سلفي طرف تفاهم با حزب الله بوده است.
سخنان عون ناظر بر تفاهمنامه يي است كه حزب الله لبنان و نيروهاي سلفي هفته گذشته در مورد تنظيم روابط ميان طرفين و برطرف كردن حالت التهاب از عرصه اسلامي امضا كردند. سند مزبور از سوي ابراهيم امين السيد رئيس دفتر سياسي حزب الله و شيخ حسن الشهال رئيس جمعيت ايمان و عدل و احسان امضا شد. اين سند تفاهم از هشت بند تشكيل يافته كه تحريم خونريزي ميان مسلمانان و تلاش براي رفع فتنه و حساسيت ها و مواجهه با برنامه امريكا و صهيونيسم و نابود كردن انديشه تكفيري در ميان سني ها و شيعيان از مهم ترين بندهاي آن است.
اما سند تفاهم ميان حزب الله و جهات سلفي اعتراض بعضي از ديگر جريان هاي سلفي و همچنين جريان المستقبل و جناح اكثريت را موجب شد. داعي الاسلام الشهال بنيانگذار جمعيت هدايت و از شخصيت هاي مهم سلفي در انتقاد شديد از اين تفاهمنامه تاكيد كرد كه جريان سلفي با توده عظيم طرفداران خود ارتباطي با اين تفاهم ندارد و اين تفاهم در حكم يك ترقه تبليغاتي به نفع يك گروه عليه گروه ديگر است. وي اين سند تفاهم را رخنه حزب الله در عرصه سني ها قلمداد كرده است. برخي جريانات سلفي نزديك به حريري و هوادار عربستان نيز با تفاهمنامه اظهار ضديت كردند. سمير الجسر نماينده جريان المستقبل درشمال يك روز پيش از امضاي اين تفاهم از اين تفاهمنامه اعلام حمايت كرد اما بلافاصله رسانه هاي خبري اين جريان، تفاهمنامه را مورد انتقاد قرار دادند و حريري نيز از آن استنكاف كرد.
در ارزيابي اين تفاهمنامه ناظران بر اين باورند كه حزب الله با امضاي اين تفاهمنامه اولاً موفق خواهد شد كه با نفوذ به درون صحنه سياسي و ايجاد دوستان و متحداني براي حزب خود، در جهت از بين بردن تبعات حوادث بيروت گام بردارد. حوادث بيروت كه پيش از توافقنامه دوحه روي داد و منجر به آتش كشيده شدن دفتر روزنامه و تلويزيون المستقبل از سوي حزب سوري قومي(متحد حزب الله ) شد مرتباً از سوي جريان المستقبل به منظور مانع تراشي در برابر همگرايي شيعه و سني مورد سوء استفاده قرار مي گرفت. ثانياً همگرايي با جريانات سلفي لاجرم به نقش آفريني روزافزون اين جريانات در عرصه سياسي لبنان منجر شده و متقابلاً مي تواند نقش آفريني سياسي جريان المستقبل را در ميان اهل سنت محدود كند و حزب الله خواهد توانست با يك تير دو نشان بزند. و نهايت اينكه عدم وجود اجماع اهل سنت بر سر امضاي اين تفاهمنامه با حزب الله مي تواند اختلاف ميان دو جامعه سني و شيعه را به اختلاف ميان خود اعضاي جامعه اهل سنت تبديل كند و چنانچه اين تفاهمنامه بتواند نتايج مثبتي براي وحدت اسلامي به ارمغان آورد طرف هاي سني مخالف تفاهمنامه را در تنگناي شديدي قرار خواهد داد و ديدگاه هاي آنها را تضعيف خواهد كرد. حزب الله با درك اهميت حضور مقاومت اسلامي در ذهنيت و در ضمير اعضاي جامعه اهل سنت سياست انفتاح و مدارا و ايجاد فضاي باز با تمام نيروها و جريانات سياسي اهل سنت را در پيش گرفته است، اما مهم ترين چالشي كه در اين ميان وجود دارد اين است كه گسترش اين تفاهمنامه به فضاي سالم منطقه يي و بهبود روابط ميان كشورهاي مسلمان خاورميانه نيازي مبرم دارد و اگر چنين نشود حزب الله تنها توانسته است به درون اهل سنت نفوذ يافته و حاصل و ثمر ديگري دربرنخواهد داشت.
يکشنبه 3 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]